VÁKUUMTECHNIKAI LABORATÓRIUMI GYAKORLATOK Bohátka Sándor és Langer Gábor 8. LYUKKERESÉS TÁMOP-4.1.1.C-12/1/KONV-2012-0005 projekt „Ágazati felkészítés.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A halmazállapot-változások
Advertisements

A sűrűség.
SO 2, NO x felbontási hatásfokának vizsgálata korona kisülésben Horváth Miklós – Kiss Endre.
IV. fejezet Összefoglalás
E képlet akkor ad pontos eredményt, ha az exponenciális tényező kitevőjében álló >>1 feltétel teljesül. Ha a kitevőben a potenciálfal vastagságát nanométerben,
Az elektron szabad úthossza
Tömegspektroszkópia (MS = mass spectrometry)
Készítette: Kálna Gabriella
LEPÁRLÁS (DESZTILLÁCIÓ) Alapfogalmak
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei
Agrár-környezetvédelmi Modul Talajvédelem-talajremediáció KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Műszaki és környezeti áramlástan I.
Soros kapcsolás A soros kapcsolás aktív kétpólusok, pl. generátorok, vagy passzív kétpólusok, pl. ellenállások egymás utáni kapcsolása. Zárt áramkörben.
Aerosztatikai nyomás, LÉGNYOMÁS
Ezt a frekvenciát elektron plazmafrekvenciának nevezzük.
Felhajtóerő.
FIZIKA A NYOMÁS.
III. A termelés és értékesítés alakulásának elemzése
Hőtan.
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Készítette: Földváry Árpád
Villamos tér jelenségei
TÁMOP „Tehetséghidak Program” kiemelt projekt keretében megvalósuló „Gazdagító programpárok II.” „A” (alap) Fizika és kémia a természetben.
Egyenáram KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
HŐTAN 4. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
HŐTAN 3. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
Kémiai reakciók Kémiai reakció feltételei: Aktivált komplexum:
Csővezetékek.
E, H, S, G  állapotfüggvények
Munka, energia teljesítmény.
Tömegspektrometria (MS) gyakorlat Bevezető előadás: Dr. Balla József
Fizikai alapmennyiségek mérése
VÁKUUMTECHNIKAI LABORATÓRIUMI GYAKORLATOK Bohátka Sándor és Langer Gábor 11. CSIGAVONALAS (SCROLL) SZIVATTYÚ TISZTÍTÁSA TÁMOP C-12/1/KONV
VÁKUUMTECHNIKA Bohátka Sándor és Langer Gábor 8. LYUKKERESÉS TÁMOP C-12/1/KONV projekt „Ágazati felkészítés a hazai ELI projekttel összefüggő.
VÁKUUMTECHNIKA Bohátka Sándor és Langer Gábor 15. ÖNELLENŐRZŐ KÉRDÉSEK TÁMOP C-12/1/KONV projekt „Ágazati felkészítés a hazai ELI projekttel.
VÁKUUMTECHNIKAI ALAPISMERETEK Bohátka Sándor és Langer Gábor 8. LYUKKERESÉS TÁMOP C-12/1/KONV projekt „Ágazati felkészítés a hazai ELI.
VÁKUUMTECHNIKA GYAKORLATI ALAPJAI Bohátka Sándor és Langer Gábor 6. VÁKUUMMÉRŐK TÁMOP C-12/1/KONV projekt „Ágazati felkészítés a hazai.
VÁKUUMTECHNIKAI LABORATÓRIUMI GYAKORLATOK Bohátka Sándor és Langer Gábor 7. MÉRÉS KVADRUPÓL TÖMEGSPEKTROMÉTERREL (KTS) TÁMOP C-12/1/KONV
ÁLTALÁNOS KÉMIA 3. ELŐADÁS. Gázhalmazállapot A molekulák átlagos kinetikus energiája >, mint a molekulák közötti vonzóerők nagysága. → nagy a részecskék.
1 Kémia Atomi halmazok Balthazár Zsolt Apor Vilmos Katolikus Főiskola.
VÁKUUMTECHNIKA GYAKORLATI ALAPJAI Bohátka Sándor és Langer Gábor 12 ÓRÁS KURZUS TANANYAGA KÉPZŐK KÉPZÉSÉRE TÁMOP C-12/1/KONV projekt „Ágazati.
VÁKUUMTECHNIKAI LABORATÓRIUMI GYAKORLATOK Bohátka Sándor és Langer Gábor 2. PIRANI VÁKUUMMÉRŐ MEGISMERÉSE, BEÁLLÍTÁSA, MŰKÖDTETÉSE TÁMOP C-12/1/KONV
VÁKUUMTECHNIKA Bohátka Sándor és Langer Gábor 6. VÁKUUMMÉRŐK TÁMOP C-12/1/KONV projekt „Ágazati felkészítés a hazai ELI projekttel összefüggő.
VÁKUUMTECHNIKAI ALAPISMERETEK Bohátka Sándor és Langer Gábor 13. SZÁMÍTÁSI GYAKORLAT TÁMOP C-12/1/KONV projekt „Ágazati felkészítés a hazai.
Természettudományi mérések. Tudományos hőmérő Mára már nem higanyos hőmérőt alkalmaznak, tudományos hőmérésnél, hanem Termoelemmel.
VÁKUUMTECHNIKAI ALAPISMERETEK Bohátka Sándor és Langer Gábor 4. GÁZOK ÁRAMLÁSA TÁMOP C-12/1/KONV projekt „Ágazati felkészítés a hazai ELI.
Lobbanáspontok Definíció : – A lobbanáspont az a legalacsonyabb hőmérséklet, 760 mm Hg nyomásra korrigálva, amelyen gyújtóforrás alkalmazása az anyagminta.
VÁKUUMTECHNIKAI LABORATÓRIUMI GYAKORLATOK Bohátka Sándor és Langer Gábor 10. VÁKUUMRENDSZER TERVEZÉSE ÉS ÖSSZEÁLLÍTÁSA MEGADOTT KÖVETELMÉNYEK ALAPJÁN,
VÁKUUMTECHNIKA Bohátka Sándor és Langer Gábor 4. GÁZOK ÁRAMLÁSA TÁMOP C-12/1/KONV projekt „Ágazati felkészítés a hazai ELI projekttel összefüggő.
VÁKUUMTECHNIKAI LABORATÓRIUMI GYAKORLATOK Bohátka Sándor és Langer Gábor 12. NYOMÁSMÉRÉS EGY FORGÓLAPÁTOS SZIVATTYÚVAL SZÍVOTT CSŐ KÉT VÉGÉN KÜLÖNBÖZŐ.
VÁKUUMTECHNIKA GYAKORLATI ALAPJAI Bohátka Sándor és Langer Gábor 4. GÁZOK ÁRAMLÁSA TÁMOP C-12/1/KONV projekt „Ágazati felkészítés a hazai.
VÁKUUMTECHNIKA GYAKORLATI ALAPJAI Bohátka Sándor és Langer Gábor 8. LYUKKERESÉS TÁMOP C-12/1/KONV projekt „Ágazati felkészítés a hazai.
CO2 érzékelők Lőkkös Norbert (FFRQJL).
VÁKUUMTECHNIKAI LABORATÓRIUMI GYAKORLATOK
VÁKUUMTECHNIKAI ALAPISMERETEK Bohátka Sándor és Langer Gábor
LABORATÓRIUMI GYAKORLATOK Bohátka Sándor és Langer Gábor
Áramlástani alapok évfolyam
Áramlástani alapok évfolyam
VákuumTECHNIKAI ALAPISMERETEK
Áramlástani alapok évfolyam
Bohátka Sándor és Langer Gábor
Fizikai kémia 2 – Reakciókinetika
Fizikai kémia 2 – Reakciókinetika
Kés a vízben Egy lemezélet képzelünk el, amely a sugár egy részét leválasztja. Ennek következtében a többi folyadékrész pályája elhajlik. Adott a belépő.
A folyadékállapot.
Automatikai építőelemek 2.
Szivattyúk fajtái 1. Dugattyús szivattyú - nem egyenletesen szállít,
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Automatikai építőelemek 2.
Hőtan.
Előadás másolata:

VÁKUUMTECHNIKAI LABORATÓRIUMI GYAKORLATOK Bohátka Sándor és Langer Gábor 8. LYUKKERESÉS TÁMOP C-12/1/KONV projekt „Ágazati felkészítés a hazai ELI projekttel összefüggő képzési és K+F feladatokra"

8. LYUKKERESÉS Ha a vákuumrendszer lyukas, akkor a lyukasság mértékétől függően nagyobb a nyomás az ésszerűen elvárt értéknél a beszivárgó levegő gázmennyiség-árama miatt. A jobb vákuum érdekében ezt az áramot kell megszüntetni, ehhez pedig meg kell találni a szivárgás helyét. A szivárgás mértékének és a lyuk helyének a megállapítására láthatóvá, illetve mérhetővé kell tenni a szivárgást. Ez történhet a vizsgált edény nyomás alá helyezésével vagy vákuumra szívásával is. A lyukon keresztüli beszivárgás gázmennyiség-áram jellegű mennyiség, mértékegysége mbar∙ℓ∙s KERESŐGÁZ HASZNÁLATA A vákuumos módszerek közös tulajdonsága, hogy a vákuumkamrán lévő lyukon beszivárgó gázt érzékelik a kamrában elhelyezett vagy hozzá csatolt érzékelővel. Amikor a lyukon nem levegő áramlik be, hanem a levegőtől eltérő keresőgáz, amellyel letapogatjuk a keresett edény felszínét, akkor az érzékelő jelzi a keresőgáz megjelenését, méri a mennyiségét.

Keresőgáz kiválasztása Keresőgázként bármilyen gáz megfelel, amelynek összetétele eltér a levegő gázaitól, és valamilyen módszerrel érzékelni tudjuk. Legjobb keresőgáz a He, mert - Koncentrációja a levegőben csak 5 ppm (kicsi a háttér); - kis tömege révén könnyen diffundál Q He /Q levegő = 1 – 2,64 között (lásd lent); - nem reakcióképes, nem robbanásveszélyes; - nem tapad; - nem mérgező, nem környezetszennyező. Ha az edény falán lévő lyukat kis csővel helyettesítjük, a csövön átáramló gázmennyiség-áram (Q) számolható. - Lamináris áramlásban: Q he /Q levegő =  levegő /  He ~ 1, mert a viszkozitás értékei alig különböznek (  levegő = 1722  poise és  He = 1878  poise). - Molekuláris tartományban a cső gázmennyiség-árama függ az atom (molekula) tömegétől: Q cső, mol = k∙m a -1/2 ∙ D 3 ∙ L -1. A levegő gázainak számított átlagos molekuláris tömegével számolva Q cső,mol (He)/Q cső,mol (levegő) = m 1/2 (levegő)/m 1/2 (He) = 2,64 Vákuummérővel, tömegspektrométerrel mást, pl. Ar-t is használhatunk, de mozgékonysága rosszabb, és a levegőben nagyobb a koncentrációja.

Keresőgáz alkalmazásának módja A keresőgáz alkalmazása szerint megkülönböztetjük: Vákuumkamrás módszer: a vizsgált edényt megtöltjük a keresőgázzal (ha az érzékenységet növelni akarjuk, akkor emelt nyomásra), és behelyezzük az érzékelő vákuumkamrájába ( ábra). Itt az edényből szivárgó gáz érzékelésére tömegspektrométert (TS) használnak. Hiteles szivárgású gázforrással a mérés kvantitatív módon hitelesíthető. Előnye: a szivárgások összegét méri, érzékeny módszer. Ha a vizsgált edényeket gyakran cseréljük (ipari alkalmazás, gyártásközi ellenőrzés), a mérőkamrát szennyezi és a kimutathatóság alsó határát rontja, ha - az előző mérések során nagy szivárgások fordultak elő, - a behelyezett edények külső felülete sok adszorbeált keresőgázt tartalmaz, illetve - a szoba levegője a keresőgázzal elszennyeződik ábra. Vákuumkamrás lyukkeresési módszer eszközének elvi összeállítási rajza. A vizsgált edény a keresőgázzal feltöltve.

Burkolásos módszer: az érzékelővel összeköttetésben lévő vákuumkamrát vákuumra szívjuk és beburkoljuk műanyag fóliával, amelynek aláfújjuk a keresőgázt ( ábra). Ha az érzékelő szivárgást jelez, akkor a burkolást elbontjuk, és a kamrát szakaszokra tagolva folytatjuk tovább a szakaszos burkolást – egyre kisebb területre szűkítve a lyuk helyét. A végén ráfújásos módszerrel akár 1 mm-en belüli pontossággal meg tudjuk határozni a lyuk helyét. A burkolásos módszer érzékeny, a szivárgások összegét méri. Érzékenység: mbar∙ℓ∙s -1 beömlésig ábra. Burkolásos lyukkeresési módszer elvi elrendezése. Érzékelő: vákuummérő vagy TS. Ráfújásos módszer: vékony tűn keresztül a keresőgáz vékony sugarával tapogatjuk le az edény felületét ( ábra). A letapogatás nem lehet túl gyors, mert akkor a lyukon keresztül az érzékelőhöz eljutott keresőgáz parciális nyomásának növekedése nem tud lépést tartani a letapogatás sebességével ( ábra) ábra. Ráfújásos módszer elvi elrendezése.

ábra. Egy 1 s válaszidejű lyukkereső jele egy 1,1·10 -5 mbar·l·s -1 szivárgású lyuk keresésekor, ha a lyukat csak 1 s ideig, 0,5 s szünettel fújjuk le héliummal ( ), ha az adott ciklusban folyamatosan fújjuk a He-ot ( ), illetve ha az utolsó ráfúvás után megszűnik a He utánpótlása ( ). Ha a lyuk felett túl gyorsan húzzuk el a He-nyalábot, akkor a lyukkereső jele nem éri el a döntési küszöb értékét: a nagyobb szivárgású edényt is jónak minősíti.

Ellenáramú módszer: a vizsgált edényt nem az érzékelő nagyvákuum-kamrájához csatoljuk, hanem nagyvákuum-szivattyújának elővákuum-oldalához ( ábra.). Az elővákuum-oldali szelepek megfelelő nyitás-zárásával elérhetjük, hogy az elővákuum-szivattyú a vizsgált tartályt elővákuumra leszívja, majd a tartály összekapcsolódik a nagyvákuum-szivattyú ürítő oldalával. A tartályt héliummal lekeresve – ha lyukas – a He kis része a nagyvákuum-szivattyú kompressziója ellenében feldiffundál az érzékelőbe. Érzékelőként itt már csak a tömegspektrométer jöhet szóba, mert az eljárás érzékenysége 4-5 nagyságrenddel rosszabb a hagyományos vákuumos lyukkeresési eljárásoknál. Óriási előnye, hogy a tartály leszívási ideje így sokkal rövidebb, mint ha nagyvákuumra kellene szívni. Ezért használják előszeretettel a tömeggyártási termékek (hűtőrendszerek, légkondicionálók, üzemanyagrendszerek egységeinek stb.) tömörség-vizsgálatára ábra. Ellenáramú lyukkeresés elrendezése.

Szippantásos módszer: ez a túlnyomásos eljárások egyik változata. Érzékelőként tömegspektrométert használunk. A vizsgált edényt a keresőgázzal túlnyomás alá helyezzük. Egy vékony (kb. 0,3 mm átmérőjű) kapillárison keresztül forgólapátos szivattyúval szívjuk a levegőt, amelynek nyomása p 1 = mbar nyomásra csökken a kétfokozatú nyomáscsökkentő belsejében ( ábra). A kapillárist a vizsgált edény felszínén mozgatjuk, és amikor a hegye lyukas rész felé ér, akkor az edényből kiáramló He-ot szippantja be. A p 1 nyomásról a KTS működéséhez szükséges p 2 nagyvákuumra egy parányi kis nyíláson vagy porózus molekulárszűrőn keresztül csökken a nyomás. A He hígulása következtében 4-5 nagyságrenddel csökken az érzékenység a burkolásos módszerhez képest, de az edény vákuumra szívása nélkül is lehetséges a lyukkeresés, a lyuk lokalizálható ábra. Szippantásos lyukkeresési módszer elvi elrendezése. p 1 = 1 – 10 mbar, p 2 < mbar. A lyukon kiáramló He kicsiny része jut be a KTS-be.

A laborgyakorlat keretében a Pirani és ionizációs vákuummérőkkel, valamint a kvadrupól tömegspektrométerrel végezhető lyukkereséssel foglalkozunk A PIRANI VÁKUUMMÉRŐ TULAJDONSÁGAI - A Pirani vákuummérő az elővákuum tartomány legtöbbet használt vákuummérője. - Ha az elővákuum tartományban nem tudjuk olyan alacsony nyomásra leszívni a rendszert, amely az adott méretezésnél elvárható lenne, akkor a vákuum nem kielégítő voltát Pirani vákuummérővel érzékeltük, és akkor jó esélyünk van arra, hogy a lyukat magával a vákuummérővel megtaláljuk. - A Pirani vákuummérőben egy kb. 10 μm átmérőjű W drótot fűt az elektronikus egység. A szál hővesztesége más hatások mellett a szálat körbevevő gázok hővezetésétől függ, amely néhány 100 mbar nyomás alatt függ a nyomástól – nyomásmérő képesség. - A lyukkeresés alapja: a Pirani vákuummérő hővezetéses eszköz, amely ugyanazt a nyomást másnak érzékeli, ha különböző gázok érkeznek a Piraniba. A He-nak nagyobb, az Ar-nak kisebb a hővezetése. Ha levegő helyett He áramlik be, akkor a Pirani vákuummérő fűtött szála nagyobb hőveszteséget szenved, a műszer a nagyobb nyomás irányában mozdul ki. Ar esetében fordítva: a műszer alacsonyabb nyomást mutat ( ábra.). Méréstartomány: kb mbar· l /s-tól nagyobb szivárgásokig.

ábra. Egy nitrogénre hitelesített Pirani vákuummérő által mért (leolvasott) nyomás a valódi nyomás függvényében különböző gázokra [P1]. p val. (mbar) p leolv. (mbar)

8.3. AZ IONIZÁCIÓS VÁKUUMMÉRŐK TULAJDONSÁGAI Az ionizációs vákuummérők nem direkt úton mérik a nyomást, hanem a részecskeszám-sűrűséggel (a p = nkT gáztörvény alapján a nyomással) arányos ionáramot állítanak elő. A mért ionáramot hitelesítik nyomásra ábra. Izzókatódos ionizációs vákuummérő elvi felépítése és a potenciál hozzávetőleges alakulása a térben. A: anód, K: katód, C: ionkollektor. Potenciálok: katódé: U K, anódé: U A, I  : elektronáram, I + : ionáram. Megvalósítása: szigorúan állandó elektronáramot állítunk elő, az elektronok rugalmatlan ütközés nyomán ionizálják a gázok molekuláit (atomjait). Az ionok száma arányos a részecskeszám-sűrűseggel. Az arányossági tényező függ a gázfajtától és a geometriai méretektől.

Az elektronokkal való kölcsönhatásban sokkal nagyobb valószínűséggel keletkeznek pozitív ionok, mint nagatívak, ezért csak a pozitívak detektálásával foglalkozunk. Az ionizációban termelt pozitív ionok száma:  N + =  i  N -  n  ℓ (8.3.1.) ahol N - : az atomokat bombázó elektronok száma, n: a gáz részecskeszám- sűrűsége,  ℓ: az ionizációs tér hossza, amelyet az elektronok befutnak,  i : az egyes atomok ionizációs hatáskeresztmetszete.  i a gázfajtától függő arányossági tényező, amelyet nehéz mérni. Helyette a geometriától független, könnyebben mérhető mennyiséget használjuk, a differenciális ionizációs együtthatót: S = n∙  i : az n részecskesűrűségű gázban egységnyi úthosszon egy elektron által létrehozott ionok számát jelenti ábra. Néhány gáz differenciális ionizációs együtthatója p 0 = 1,33 mbar, T 0 = 273,15 K nyomáson és hőmérsékleten (S 0 ) az elektronok energiájának függvényében [W1]. (8.3.2.)

A differenciális ionizációs együttható észrevehetően függ a gáz fajtájától. Függ a bombázó elektronok energiájától is és kb mbar-nál nagyobb nyomáson a nyomástól is, de a lyukkeresés szempontjából a gázfajtától függés a lényeges táblázat. A nitrogénre hitelesített ionizációs vákuummérő kijelzésének változása, ha N 2 helyett más gáz szolgáltatja ugyanazt a nyomást. K = (adott gáz jele)/(N 2 jele) (egy kereskedelemben kapható mérőműszer – PBR260 – csőállandójából számolva [P2]). Szerves gőzök (pl. alkoholok) ionizációs állandója a kriptonénál is nagyobb. - Az izzókatódos ionizációs vákuummérők ma már leginkább a ábrán látható Bayard-Alpert féle elrendezéssel működnek. - Használatukat illetően fontos szabály, hogy csak mbar-nál alacsonyabb nyomáson szabad használni őket – a W izzókatód védelmében. - A mindennapi gyakorlatban használatos izzókatódos ionizációs vákuummérők méréshatára: ( ) – mbar. GázLevegő (N 2, O 2, CO) XeKrArHNeHe K1,02,52,01,250,420,240,17

ábra. Egy kereskedelmben kapható hidegkatódos vákuummérő karakterisztikája (vízszintes tengely: valódi nyomás, függőleges tengely: leolvasott érték) [P2]. Ha levegő helyett He jut be a vákuummérőhöz, akkor csökken a mutatott nyomás, Ar-nál nő. Tehát a gázok ionizációs hatáskeresztmetszetének különbözősége révén nagyvákuumban, ultranagy-vákuumban ionizációs vákuummérővel (mind izzó-, mind hidegkatódos vákuummérőkkel) is lehet szivárgást keresni. A ábrán mutatjuk be egy ionizációs vákuummérő karakterisztikáját.

A lyukkeresés méréstartománya ionizációs vákuummérővel: kb mbar· l /s-tól nagyobb szivárgásokig. Erősen függ - a keresőgáztól, - az edény térfogatától ( p = Q/V, a térfogattal fordítottan arányos) - az edényt szívó szivattyú szívósebességétől (p = Q/S, itt is fordított az arányosság). A lyukkeresésnek – különlegesen kényes esetektől eltekintve – csak akkor van gyakorlati haszna, ha a szivárgásból származó nyomás legalább összemérhető a maradékgázok nyomásával (p szivárgás ≥ p maradékgáz ) Vákuummérővel csak a vákuummérőt magában foglaló vákuumrendszerben keresünk lyukat, más rendszerek külső lyukkeresőjeként nem használatos. Mint ilyet, a szivárgás mennyiségi meghatározására nem használjuk, csupán a szivárgás tényének bizonyítására.

8.4. A TÖMEGSPEKTROMÉTEREK TULAJDONSÁGAI A legérzékenyebb lyukkereső eszközök a tömegspektrométerek. Lyukkeresésre leginkább a He-ra érzékenyített mágneses tömegspektrométert (héliumos lyukkeresők) és a maradékgáz analízisre használt kvadrupól tömegspektrométert (KTS) alkalmazzák. A laborgyakorlat keretében ez utóbbival foglalkozunk. A KTS tulajdonságainak rövid leírása a 7.1. és 7.2. fejezetben található. A KTS annyiban sokoldalúbb a célberendezésként gyártott héliumos (mágneses TS) lyukkeresőknél, amennyiben alkalmas a He mellett szinte tetszőleges keresőgáz mérésére. A laboratóriumi gyakorlatban argonhoz könnyebben hozzá lehet férni (m = 40 u), de ha etil-alkohollal ecseteljük a vizsgált vákuumedény felületét, azt is jól érzékeli (m = 46, 31 u). Hűtőrendszerek, légkondicionálók alkatrészeinek gyártása során minden alkatrészt lyukkeresnek az alkalmazott hűtőközegre nézve. Ezek halogén-vegyületek, amelyeknek a fajtái a környezetvédelmi előírások szigorodásával változnak. Az egyik gyakran használt gáznak (R134a) a molekulaionja m = 102 u-nál mérhető.

8.5. LYUKKERESÉS HITELESÍTÉSE A lyukkereséskor – különösen ipari körülmények között – alapvető követelmény a mért szivárgás mennyiségi meghatározása. (Pl. hűtőrendszerekben g/év egységben megadják a megengedett szivárgás mértékét, a lyukkeresővel pedig méréssel kell igazolni, hogy az alkatrész megfelel ennek a követelménynek.) A lyukkeresőket nehéz lenne csak a mért ionáramok keletkezésének elemzésével hitelesíteni. A lyukkeresőt garantált szivárgású „kalibrált lyukakkal” hitelesítik. Ezeket számítással, méretezéssel állítják elő háromféle módon: 1. kapillárissal (10 -8 – mbar· l ·s -1 ), 2. csővel vagy nyílással (10 – 1000 mbar· l ·s -1 ) és 3. leginkább permeációs anyagok (kvarcüveg, illetve műanyag membrán, – mbar· l ·s -1 ) felhasználásával, a diffúziós együttható ismeretében. Az utóbbit héliummal töltött palackra szerelik. Szivárgása hosszú ideig állandónak tekinthető, de időbeli változása jól számolható. Hőmérsékletre érzékeny. A ráfújásos és szippantós módszereknél biztosítani kell, hogy a hitelesítő minta használata a méréssel azonos áramlási viszonyok között történjen (hígulás).

A lyukkeresési eljárások érzékenysége. Módszer/eszköz Érzékenység (mbar∙ℓ/s) Pirani vákuummérő ~10 Ionizációs vákuummérő ~10 -3 Tömegspektrométer Burkolásos ~10 -1 Ráfújásos ~10 -1 Vákuumkamrás ~10 -1 Szippantós mintavevős 10 -7(8) - … Ellenáramú10 -7(8) - …

8.6. LYUKKERESÉSI GYAKORLATOK A.) Lyukkeresés Pirani vákuummérővel: 1. A nagyvákuum-szivattyú elővákuum-oldalán elhelyezett Pirani vákuummérő kijelző műszerén olvassa le a nyomás értékét (p 0 ). 2. Állítson az elővákuum-vezetékbe beépített finom szabályzású szeleppel olyan beömlést, hogy a nyomás p 1 (levegő) = 7∙10 -2 mbar legyen. 3. A levegő-beömléshez tartozó nyomásnövekedés: Δp(lev.) = p 1 (lev.) - p Fújjon a gázbeeresztő szelepbe Ar gázt. Várjon, amíg a vákuummérő kijelzése meg nem állapodik. Jegyezze fel a nyomás leolvasott p 1 (Ar) értékét. 5. Az Ar-beömléshez tartozó nyomásnövekedés: Δp(Ar) = p 1 (Ar) - p Fújjon Ar helyett He-ot a gázbeeresztő szelepbe. Várjon, amíg a vákuummérő kijelzése meg nem állapodik. Jegyezze fel a nyomás leolvasott p 1 (He) értékét. 7. A He-beömléshez tartozó nyomásnövekedés: Δp(He) = p 1 (He) - p Számítsa ki a Δp(Ar) - Δp(lev.), valamint a Δp(He) - Δp(lev.) értékeket. Ezek a különbségek arányosak a szeleppel beállított lyukon keresztüli beömléssel. 9. Zárja a gázbeeresztő szelepet és fújja ki levegővel a He-ot. 10. Számítsa ki a Δp(Ar)/Δp(lev.) és a Δp(He)/Δp(lev.) arányokat. Mennyire közelítik meg ezek az értékek a ábráról leolvasható arányokat?

B.) Lyukkeresés ionizációs vákuummérővel: 1.A mérőkamrában elhelyezett ionizációs vákuummérő kijelző műszerén olvassa le a nyomás értékét (p 0 ). 2. Állítson a mérőkamrára szerelt finom szabályzású szeleppel olyan beömlést, hogy a nyomás p 1 (lev.) = 7∙10 -7 mbar legyen. 3. A levegő-beömléshez tartozó nyomásnövekedés: Δp(lev.) = p 1 (lev.) - p Fújjon a gázbeeresztő szelepbe Ar gázt. Várjon, amíg a vákuummérő kijelzése meg nem állapodik. Jegyezze fel a nyomás leolvasott p 1 (Ar) értékét. 5. Az Ar-beömléshez tartozó nyomásnövekedés: Δp(Ar) = p 1 (Ar) - p Fújjon Ar helyett He-ot a gázbeeresztő szelepbe. Várjon, amíg a vákuummérő kijelzése meg nem állapodik. Jegyezze fel a nyomás leolvasott p 1 (He) értékét. 7. A He-beömléshez tartozó nyomásnövekedés: Δp(He) = p 1 (He) - p Számítsa ki a Δp(Ar) - Δp(lev.), valamint a Δp(He) - Δp(lev.) értékeket. Ezek a különbségek arányosak a szeleppel beállított lyukon keresztüli beömléssel. 9. Zárja a gázbeeresztő szelepet, fújja ki belőle levegővel a He-ot. 10. Számítsa ki a Δp(Ar)/Δp(lev.) és a Δp(He)/Δp(lev.) arányokat. Mennyire közelítik meg ezek az értékek a táblázatból kiolvasható arányokat? 11. Ismételje meg a mérést és a számításokat p 2 (lev.) = 7∙10 -6 mbar nyomást eredményező levegőbeömléssel is.

C.) Lyukkeresés kvadrupól tömegspektrométerrel: 1.A mérőkamrában elhelyezett ionizációs vákuummérő kijelző műszerén olvassa le a nyomás értékét (p 0 ). Állítsa be a tömegspektrométer mért tömegtartományát 3 – 41 u tömegtartományba és a detektálási érzékenységet A méréshatárba. Mérje meg m = 40 és 4 u tömegszámoknál a jel I 0 (Ar) és I 0 (He) nagyságát, illetve e jelek ingadozását (ΔI 0 (Ar) és ΔI 0 (He)). 2. Állítson a mérőkamrára szerelt finom szabályzású szeleppel olyan beömlést, hogy a nyomás p 1 (lev.) = 7∙10 -7 mbar legyen. Ekkor a levegő Ar tartalmától 40 u-nál megnő a mért csúcsmagasság. Mérje meg annak I 1 (Ar) értékét. A He részesedése a levegőben 5 ppm-nyi, ezért m = 4 u-nál nem várunk növekményt, de ellenőrzésként mérje meg az I 1 (He) értékét is. 3. Fújjon a gázbeeresztő szelepbe Ar gázt. Ekkor a tömegspektrumban hirtelen megnő m = 40 u-nál az Ar ion intenzitása. Várjon, amíg a jel nagysága stabillá válik. Jegyezze fel az Ar tömegcsúcsa intenzitásának I 2 (Ar) értékét. 4. A szelepen át történő gázbeömlés mértéke arányos az I 2 (Ar) - I 1 (Ar) értékkel. 5. Hányszor kisebb szivárgást tudnánk kimutatni Ar keresőgázzal, ha a legkisebb kimutatható szivárgásként a 2ΔI 0 (Ar) értéket fogadjuk el?

6. Fújjon Ar helyett He-ot a gázbeeresztő szelepbe. Várjon, amíg a He tömegcsúcsának magassága meg nem állapodik. Jegyezze fel a He intenzitásának leolvasott I 2 (He) értékét. 7. Zárja el a gázbeeresztő szelepet. 8. A szelepen át történő gázbeömlés mértéke arányos az I 2 (He) - I 1 (He) értékkel. 9. Hányszor kisebb szivárgást tudnánk kimutatni He keresőgázzal, ha a legkisebb kimutatható szivárgásként a 2ΔI 0 (He) értéket fogadjuk el? 10. Melyik gázzal és milyen mértékben érzékenyebb a lyukkeresés? 11. Fújjon argont a mérőkamrához csatlakozó membrános mintavevőre. Mérje ekkor m = 40 u tömegszámnál az ionáramot. 12. Mit tapasztal? Hány másodperc múlva áll be az Ar tömegcsúcsának magassága? 13. A membrános mintavevő viselkedése megfelel egy labirintus-lyukon keresztüli szivárgásnak. Mi a következménye a jel beállási idejének a lyukkeresés kivitelezésére?