Tartalom 1. A keménység fogalma

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kérgesítő hőkezelések Fa.
Advertisements

Szakítóvizsgálat.
Anyagvizsgálatok Mechanikai vizsgálatok.
Méretezés.
A mérés eredménye és a mérési hibák
Szakítódiagram órai munkát segítő Szakitódiagram.
AGMI Anyagvizsgáló és Minőségellenőrző Rt. Anyagvizsgálati Üzletág
2. Forgácsolás modellezése
Elektromos ellenállás
VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
Keménységmérések.
A MŰSZAKI RAJZKÉSZÍTÉS SZABÁLYAI
A folyadékok nyomása.
Áramlástan mérés beszámoló előadás
A térfogat és az űrtartalom mérése
NC - CNC.
Kémiai alapozó labor a 13. H osztály részére 2011/2012
Az igénybevételek jellemzése (1)
Anyagok forgácsolhatósága Forgácsoló erő szükséglete
Műszaki kerámiák mázazása – máztulajdonságok vizsgálata
HIDRODINAMIKAI MŰVELETEK
Mikroszkópi mérések Távolságmérés (vastagságmérés) mikroszkóp segítségével - Krómozott munkadarabon a krómréteg vastagsága, - A szövetszerkezetben előforduló.
Műszaki Alapozó és Gépészmérnöki szak Gépgyártástechnológiai Tanszék
Nem Newtoni folyadék a membránon
MOLNÁR LÁSZLÓ MILÁN adjunktus február 9.
Nanoszerkezetű acélok előállítása portechnológiával
Készítette: VÁLI Tamás, MTA TTK MFA, H-1525 Budapest, Pf. 49.
2. FOGAZATOK MEGMUNKÁLÁSA III.
Szerszámanyagok A szerszámanyagokkal szemben támasztott követelmények
3.2. A munkadarabok felfogása és központosítása
A MÉRETMEGADÁS SZABÁLYAI
Budapesti Műszaki Főiskola Bánki Donát Gépészmérnöki Főiskolai Kar Forgácsolási technológia számítógépes tervezése 3. Előadás Felületek megmunkálásának.
Műszerezett keménységmérés alkalmazhatósága a gyakorlatban
Logisztikai és Gyártástechnikai Intézet
A szerkezeti anyagok tulajdonságai és azok vizsgálata
Hegesztés Bevezetés.
Színesfémek és ötvözeteik.
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Frank György, Berzsenyi Dániel E. Gimnázium, Sopron
Forrasztás.
Mechanikai tulajdonságok Statikus igénybevétel
Szegecs és szegecskötés
Dinamikus állománymérési módszerek
TENGELYEK.
Ohm-törvény Az Ohm-törvény egy fizikai törvényszerűség, amely egy elektromos vezetékszakaszon átfolyó áram erőssége és a rajta eső feszültség összefüggését.
Keménység Az anyagok egyik legfontosabb tulajdonsága a keménységük. A fémek és ötvözetek keménységmérése nagyon elterjedt. A keménység alatt a fémnek.
Anyagvizsgálat - mérés
A geometriai magasságmérés
FORGÁCSOLÁS Gyártástechnológia alapjai BAGGA11MNC 2. Előadás
Geodézia-vonalszintezés
A FONTOSABB MÓDSZEREK:
A szerszámanyagok kiválasztása
Összeállította: Csizmazia Ferencné dr. főiskolai docens
HŐMÉRSÉKLETMÉRÉS Udvarhelyi Nándor április 16.
Laborvezetői Fórum1 LABORVEZETŐI FÓRUM Tájékoztató az anyagvizsgálati témakörben tervezett tanfolyamokról Csizmazia Ferencné dr. Széchenyi.
Hegesztési folyamatok és jelenségek véges-elemes modellezése Pogonyi Tibor Hallgatói tudományos és szakmai műhelyek fejlesztése a Dunaújvárosi.
A testek néhány mérhető tulajdonsága 3. óra
Vizsgálómódszerek 1. Bevezetés, ismétlés Anatómia: Csont: szilárd váz, passzív elem Izom: aktív elem, mozgás létrehozására Köztes elemek: szalag: csontok.
Készítette: Sovák Miklós Konzulens: Dr. Kiss Endre
Szakítóvizsgálatok Speciális rész-szakképesítés HEMI Villamos - műszaki munkaközösség Dombóvár, 2016.
Anyagvizsgálati módszerek 1 Mechanikai anyagvizsgálati módszerek
Áramlástani alapok évfolyam
Filep Ádám, Dr. Mertinger Valéria
Áramlás szilárd szemcsés rétegen
TENGELYEK.
Méréstechnika 15. ML osztály részére 2017.
Tárgyak műszaki ábrázolása Metszeti ábrázolás
A folyadékállapot.
Tárgyak műszaki ábrázolása Metszeti ábrázolás
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Előadás másolata:

Keménységvizsgálat HEMI Villamos - műszaki munkaközösség Dombóvár, 2016.

Tartalom 1. A keménység fogalma 2. A keménységmérő eljárások csoportosítása 3. A Brinell keménységmérés 4. A Vickers-féle keménységmérés 5. A Rockwell-féle keménységmérés 6. A Poldi-féle keménységmérés 7. A Shore keménységmérés 8. Összefoglalás

1. A Keménység fogalma A keménység azzal az ellenállással jellemezhető, amit a szilárd anyagok kifejtenek a beléjük hatoló, illetve velük kölcsönhatásba kerülő keményebb vizsgálószerszámmal szemben.

2. A keménységmérő eljárások csoportosítása Szúró keménységmérés Szúró szerszámot nyomnak az anyagba, és a létrejövő lenyomat területéből vagy a benyomódás mélységéből származtatják a keménységi mérőszámot.

2. A keménységmérő eljárások csoportosítása Brinell, Vickers, Rockwell, Poldi kalapáccsal történő keménységmérés Ejtő keménységmérés, Shore-eljárás Az anyagra ejtett mérőtest visszapattanási magasságából határozható meg a keménységi mérőszám.

Szikrapróba A vizsgálandó anyagot megköszörülik, a leválasztott részecskék tulajdonságaiból és a visszamaradó köszörülési nyomok tanulmányozásából következtetnek a keménységre.

A legjelentősebbek a szúró módszerek, melyek annyira elterjedtek, hogy az újabb típusú, hordozható, elektronikát is alkalmazó, gyakran más alapelvű mérőberendezéseket is ezekre skálázzák.

3. A Brinell keménységmérés meghatározott erővel egy acélgolyót nyomnak a felületbe, adott ideig. lemérik a lenyomat átmérőjét, és ebből következtetnek a keménységre. A keménység mérőszáma Jele: HB az F terhelő erő és a lenyomat felületének hányadosát értjük

3. A Brinell keménységmérés A Brinell keménység megadása a golyó átmérője 10 mm a vizsgálati terhelés 30 000 N a terhelési idő 10-15 s A keménység számértékével és HB jellel kell jelölni: 255 HB.

3. A Brinell keménységmérés

3. A Brinell keménységmérés A mérés folyamata fémtiszta felület előállítása a terhelőerő és a golyó megválasztása előírt idejű terhelés a lenyomat "d" átmérőjének meghatározása a keménység meghatározása táblázatból

3. A Brinell keménységmérés Brinell módszer hátránya A módszer 450 HB-nél kisebb keménységek mérésére alkalmazható. A Brinell módszer nem használható vékony és nagy keménységű anyagokhoz.

4. A Vickers-féle keménységmérés acélgolyó helyett gyémántgúlát alkalmaznak a lenyomat átlójából a keménység 136°-os csúcsszögű gyémántgúla pontos méréshez a felületet tükrösíteni kell a terhelés időtartama adott a vastagság az átlóknak legalább 1,5-szerese. a hátlapon alakváltozási nyomnak nem lehet

4. A Vickers-féle keménységmérés

4. A Vickers-féle keménységmérés Minden anyag keménysége mérhető vele. Keménység megadása 650 HV 300/20 300 N terheléssel mérve 20 s terhelési idő alatt

5. A Rockwell-féle keménységmérés

5. A Rockwell-féle keménységmérés a keménység a benyomódás mélységéből előterheléssel létrehozott kis benyomódástól a vizsgálandó vastagság a benyomódás értékének min. 8-szorosa legyen a lágy anyagnál a szúró szerszám mélyebbre képes hatolni. A nagyobb szám kisebb keménységet jelentene, ezért a benyomódás értéket egy állandó számból kivonják.

5. A Rockwell-féle keménységmérés Szúrószerszám 1,59 mm átmérőjű edzett acélgolyó, (HRB) gyémánt kúp, (HRC, HRA)

A Rockwell mérés típusai HRB keménység 1/16" átmérőjű, 850 HV-nél nagyobb keménységű acélgolyó 100 N előterhelés 900 N főterhelés

A Rockwell mérés típusai HRC, HRA keménység 120° csúcsszögű gyémántkúp 98 N előterhelés 1373 N vagy 490 N főterheléssel. A HRA módszer a vékony rétegek vizsgálatához.

Szabványos jelölés 50 HRC 70 HRB A Rockwell vizsgálat jellemzői a műszer automatikusan számol gyors módszer kisebb pontosságú HB, HV módszernél

A Rockwell mérés A mérés menete: csiszolt felület előállítása a módszer kiválasztása előterhelés mérőóra nullázása főtehelés tehermentesítés az eredmény leolvasása

6. Dinamikus keménységmérés Poldi kalapáccsal A D = 10 mm átmérőjű edzett acélgolyót ütéssel a vizsgálandó anyagba nyomjuk az ütés egy másik lenyomatot is létrehoz A munkadarabon és a pálcán keletkezett lenyomatok átmérőit le kell olvasni Táblázatból megh. a keménységet nincs helyhez kötve az eljárás

6. Dinamikus keménységmérés Poldi kalapáccsal

7. A Shore mérés A Shore-féle keménységmérést szklerosz-kóppal vagy duroszkóppal végzik a keménység és a rugalmasság között egyenes arányosság áll fenn egy lekerekített gyémántcsúcsos ejtő kalapá-csot a mérendő tárgyra ejtenek A kalapács visszapattanási magasságát kell leolvasni

7. A Shore mérés Duroszkóp esetében a golyó alakú gyémántbetét egy ingakalapács fejére van erősítve, ami a munkadarabra sújt, majd a visszapattanása során egy mutatót vonszol magával, ami a kilendülés szélső pontján marad. A mutató előtt elhelyezett skálán leolvasható a keménység.

7. A Shore mérés

8. Összefoglalás A keménységvizsgálatokkal könnyen és gyorsan tudnak az anyagok szilárdsági jellemzőire következtetni, ezért az ipari gyakorlatban nagyon gyakoriak az anyagvizsgáló eljárások. A Brinell és a Vickers eljárás pontos de lassú, míg a Rockwell eljárás gyors, de pontatlanabb módszer.

Köszönöm a figyelmet!