Pályaválasztás ISMERD MEG ÖNMAGAD ISMERD MEG ÖNMAGAD MILYENEK A BELSŐ TULAJDONSÁGAID, CSALÁDI HAGYOMÁNYAID, CÉLJAID, ÁLMAID ISMERD MEG A VILÁGOT ISMERD.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A magyar felsőoktatás.
Advertisements

A felsőoktatási intézmények felvételi eljárása
december 12. Bartáné Kustár Katalin DE-BTK tanulmányi osztályvezető A 2014-es felvételi eljárásról.
Tájékoztató az emelt szintű érettségiről a 10-dik évfolyamosoknak
A felsőoktatási felvételi eljárás
Érettségi utáni továbbtanulási lehetőségek
Educatio Kht. Országos Felsőoktatási Információs Központ Felsőoktatási Felvételi 2008.
ÉRETTSÉGI UTÁN TANÉV.
A bolognai folyamat 2006 Magyar Bálint oktatási miniszter december 14.
1. Érettségi vizsga • Itt az iskolában kiosztott jelentkezési lapon • február 15-ig • Érettségi tárgyak: • magyar, matematika, történelem, idegen.
Felvételi tájékoztató 2011 Felvételi Felvételi tájékoztató 2011 A döntést segítő kiadványok •Felsőoktatási felvételi tájékoztató szeptemberben.
Felvételi eljárás Felvételi tájékoztató megjelenése  december 31-éig elektronikus formában ( Jelentkezés a 2014.
A felsőoktatási intézmények felvételi eljárása A 237/2006. (XI. 27.) Kormányrendelet alapján.
Érettségi és felvételi tájékoztató november 12. Koncz Levente ”Olyan lesz a.
Felsőoktatási képzési rendszer és a felvételi eljárás Szabó Katalin Zsuzsanna osztályvezető Oktatási Hivatal - Felsőoktatási Felvételi Osztály december.
A felsőoktatási felvételi eljárás 2009 Dr. Bakos Károly szakmai főtanácsadó Oktatási és Kulturális Minisztérium.
A felsőoktatási felvételi eljárás
Pontszámítás BSc,osztatlan képzések és felsőfokú szakképzések esetén, 2011 Nagy Pontszámítási Nap Felvételi összpontszám ( pont): -Tanulmányi.
Változások a felvételi eljárásban Előadó: Németh Péter hivatalvezető.
FELVÉTELI Előadó: Németh Péter igazgató. NEM VÁLTOZIK… …a pontos rendszer (emelt szintűért 50 többletpont, ha min 45%-os az eredmény), a.
A felsőoktatási felvételi eljárás Dr. Bakos Károly szakmai főtanácsadó Oktatási és Kulturális Minisztérium.
Befolyásolhatták-e a jelentkezői döntéseket a felvételi rendszer és a képzési szerkezet változásai?  Képzési szerkezet  Felvételi követelmények  Állami.
Felsőoktatási képzési rendszer és a felvételi eljárás Dr. Bakos Károly vezető főtanácsos Oktatási és Kulturális Minisztérium.
Jogszabályok 100/1997. Az érettségi vizsga vizsgaszabályzata: 100/1997. (VI.13) Korm. rendelet 269/2000. A felsőoktatási intézmények felvételi eljárásainak.
- A közoktatásról szóló évi LXXIX. Törvény
1 Felsőoktatási felvételi eljárás 2011 Glodeák Miklós Széchenyi István Gimnázium és Általános Iskola Szolnok.
Tájékoztató az emelt szintű érettségiről a 10-dik évfolyamosoknak
KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI MÁJUS-JÚNIUS
Felvételi eljárás 2015.
FELVÉTELI 2015 SZIE-ABPK JÁSZBERÉNY.
Tanári mesterképzés Tájékoztató Dr. Szabó Antal
Educatio Kht. Országos Felsőoktatási Információs Központ Felsőoktatási felvételi 2008 Szeptemberben induló képzések.
Előadó: Németh Péter igazgató
Pályaorientáció
Budapesti Corvinus Egyetem A évi mesterszakos felvételi eljárás
A továbbtanulást érintő jogszabályi változások Kalóné Szűcs Erzsébet igazgató.
Tájékoztató a kétszintű érettségiről és a felvételiről december 10. JAG.
JAG. ÉRETTSÉGI Jelentkezési határidő:február 15. Jelentkezés:iskolában, jegyzőnél JAG FELVÉTELI Jelentkezési határidő: február 15. Jelentkezés: EGYÉNILEG.
TOVÁBBTANULÁSI SEGÉDANYAG MERRE TOVÁBB A KÖZÉPISKOLA UTÁN?
A felvételi eljárásról Határidők I. Hivatalos kiegészítés: január vége Jelentkezési határidő: február 17. E-felvételi.
6-8 FÉLÉV ALAPKÉPZÉS EGY-EGY KÉPZÉSI ÁGA 2-4 FÉLÉV MESTERKÉPZÉS Képzési szerkezet.
ÉRETTSÉGI 2016 Általános tájékoztató az érettségiről
Felvételivel kapcsolatos információk Hrabacsik Mihály.
Felsőoktatási felvételi ponthatárok 2007 Dr. Hiller István oktatási és kulturális miniszter Oktatási és Kulturális Minisztérium július 26.
A felsőoktatási felvételi eljárás Dr. Bakos Károly szakmai főtanácsadó Oktatási és Kulturális Minisztérium.
Felsőoktatás-felvételi 2011/2012. tanév. Az érettségi fajtái Előrehozott: a tanulói jogviszony fennállása alatt az egyes vizsgatárgyra előírt isk. tanulmányi.
Budapesti Corvinus Egyetem A évi mesterszakos felvételi eljárás Budapest, február 4.
ÉRETTSÉGI VIZSGA A XÁNTUSBAN A XÁNTUSBAN Fehérvizi Judit közismereti igazgató helyettes.
A felsőoktatási felvételi eljárás Dr. Bakos Károly szakmai főtanácsadó Oktatási és Kulturális Minisztérium Az alábbiakban Dr. Bakos Károly egy hosszabb.
TÁJÉKOZTATÓ AZ ÉRETTSÉGI- FELVÉTELI VIZSGÁKRÓL Aktuális információk január 28.
Aktuális információk az érettségi, felvételi rendszerben
Kétszintű érettségi.
Kari tájékoztató Bölcsészettudományi Kar Debreceni Egyetem
Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar
A felsőoktatási felvételi eljárás
TÁJÉKOZTATÓ A KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGÁRÓL
TÁJÉKOZTATÓ A KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGÁRÓL
A felvételi eljárás intézmény specifikus részei
TÁJÉKOZTATÓ A FAKULTÁCIÓ VÁLASZTÁSHOZ
FELSŐOKTATÁSI FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ
Faktválasztás Tájékoztató értekezlet április 10.
Tájékoztató az emelt szintű érettségi felkészítésről 10. évfolyam
FELSŐOKTATÁSI FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ
Aktuális érettségi időszak: május 06 – június 28.
FELSŐOKTATÁSI FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ
FELVÉTELI ELJÁRÁS
Emelt szintű érettségi előkészítő választás 2019/2020.
Merre tovább a középiskola után?
Tájékoztató az érettségiről és a felvételiről
A döntést segítő kiadványok •Felsőoktatási felvételi tájékoztató 2019
Előadás másolata:

Pályaválasztás ISMERD MEG ÖNMAGAD ISMERD MEG ÖNMAGAD MILYENEK A BELSŐ TULAJDONSÁGAID, CSALÁDI HAGYOMÁNYAID, CÉLJAID, ÁLMAID ISMERD MEG A VILÁGOT ISMERD MEG A VILÁGOT KIK A PÉLDAKÉPEID, MILYEN ÉLETFORMÁRA VÁGYSZ, ISMERD MEG A SZAKMÁKAT, HIVATÁSOKAT A MINDENAPOKBAN, MELYEK A PIACKÉPES FOGLALKOZÁSOK KOMPETENS LESZEL A SZAKMÁDBAN KOMPETENS LESZEL A SZAKMÁDBAN HA VAN ÉRZÉKED, TEHETSÉGED HOZZÁ HA MEGTANULOD A SZAKMA FORTÉLYAIT HA POZITÍV ATTIŰDDEL ÁLLSZ HOZZÁ

TANÁCSOK INTERNET, SZEMÉLYES BESZÉLGETÉSEK, NYÍLT NAPOK INTERNET, SZEMÉLYES BESZÉLGETÉSEK, NYÍLT NAPOK NE SODRÓDJ A DIVATTAL, ÉS NE A BARÁTAID DÖNTÉSE HATÁROZZA MEG A PÁLYVÁLASZTÁSODAT NE SODRÓDJ A DIVATTAL, ÉS NE A BARÁTAID DÖNTÉSE HATÁROZZA MEG A PÁLYVÁLASZTÁSODAT KÉSZÜLJ FEL A LLL-RE KÉSZÜLJ FEL A LLL-RE A DIPLOMÁSOK KÖRÉBEN A LEGALACSONYABB A MUNKANÉLKÜLISÉG A DIPLOMÁSOK KÖRÉBEN A LEGALACSONYABB A MUNKANÉLKÜLISÉG

A nyilvántartott álláskeresők több, mint harmada legfeljebb csupán 8. általános iskolai végzettséggel rendelkezik

A legnépszerűbb szakok gazdálkodás és menedzsment, turizmus-vendéglátás, kommunikáció és médiatudomány, mérnök informatikus, jogász, kereskedelem és marketing, orvos, pénzügy és számvitel, pszichológia, szabad bölcsészet

Túljelentkezés képzési területenként (alap- és osztatlan, nappali, államilag támogatott képzésekre, első helyes jelentkezések beszámításával)

fizika csillagásztanári szak elméleti fizika neveléstudományi MA/MSc fizikus A BSc-ről melyik MSc-re lehet továbblépni, felvételi van-e? Az MSc-re milyen BSc szükséges, melyik egyetemet válsszam? Kreditrendszer BA/BSc PhD informatikus fizikus informatikai A FELSŐOKTATÁSI RENDSZER

A képzések egymásra épülnek pszichológia BAandragógia BApedagógia BA pszichológia MAandragógia MAneveléstudományi MA tanári MA

LÉTSZÁMOK (ezer fő) FORRÁS ÉV Jelentkezők száma Felvettek Államilag finanszírozott RészKöltség-térítéses ?? SzerződésSzerződésDiákhitelDiákhitel

Felvételinél mérlegelendők Állami vagy magánintézmény Állami vagy magánintézmény Áfin vagy költségtérítéses képzés Áfin vagy költségtérítéses képzés 2 félévre szól az áfin, utána ki lehet esni a költségtérítéseseknek van ösztöndíj, BURSA pályázat, részletfizetés, röghöz kötés, diákhitel Nappali, esti, levelező képzés Nappali, esti, levelező képzés csak a nappalisoknak van TB VAGY MÁS LEHETŐSÉG UTÁN KELL NÉZNI?

Érettségi után INTÉZMÉNYEK Szakközépiskolák Szakközépiskolák Magániskolák, felnőttképzési cégek Magániskolák, felnőttképzési cégek Főiskolai karok Főiskolai karok Egyetemi karok Egyetemi karok MEGSZEREZHETŐ VÉGZETTSÉG Középfokú szakmai végzettség Középfokú szakmai végzettség Felsőfokú szakmai (felsőoktatási szakképzettség) Felsőfokú szakmai (felsőoktatási szakképzettség) Alapképzésben szerzett diploma Alapképzésben szerzett diploma Mesterképzésben szerzett diploma Mesterképzésben szerzett diploma

TOVÁBBTANULÁSI UTAK A szakközépiskolák és magániskolák által biztosított képzésekre az iskola honlapján találunk jelentkezési lapot egészen szeptemberig A szakközépiskolák és magániskolák által biztosított képzésekre az iskola honlapján találunk jelentkezési lapot egészen szeptemberig A főiskolai, egyetemi képzésekre február 15-ig a felvin keresztül lehet jelentkezni A főiskolai, egyetemi képzésekre február 15-ig a felvin keresztül lehet jelentkezni Főiskolai karok Egyetemi karok

Jelentkezés a felsőoktatásba december 21-ig érkezik a könyv, 1 jelentkezési lap van benne december 21-ig érkezik a könyv, 1 jelentkezési lap van benne (könyvesboltban is megvehető) Egyedüli hiteles információforrás, de januárban kiegészítése lesz Egyedüli hiteles információforrás, de januárban kiegészítése lesz A jelentkezés 4 eleme: A jelentkezés 4 eleme: jelentkezési lap adatfeltöltése (papíron vagy a felvin) hitelesítés (tollal aláírva vagy ügyfélkapun át) befizetés (csekken vagy átutalással) csatolt dokumentumok (borítékban vagy szkennelve) Felvi kalkulátorok (pontszámításra, befizetésre) Felvi kalkulátorok (pontszámításra, befizetésre) A sorrend július elejéig egyszer módosítható, de új szakot nem lehet felvenni A sorrend július elejéig egyszer módosítható, de új szakot nem lehet felvenni

FELVÉTELI JELENTKEZÉS e-felvételi e-felvételi Dokumentumok csatolása fénymásolatban postán küldve borítékban vagy csatolt file-ként Dokumentumok csatolása fénymásolatban postán küldve borítékban vagy csatolt file-ként Hitelesítés Ügyfélkapun keresztül, vagy az elektronikusan kitöltött űrlapot kinyomtatni és elküldeni postán Hitelesítés Ügyfélkapun keresztül, vagy az elektronikusan kitöltött űrlapot kinyomtatni és elküldeni postán Befizetés csekken vagy átutalással Befizetés csekken vagy átutalással Papír alapú felvételi Papír alapú felvételi Felsőoktatási tájékoztató könyvben a nyomtatvány Dokumetumok csatolása fénymásolatban, postán elküldve Dokumetumok csatolása fénymásolatban, postán elküldve Hitelesítés a kitöltött nyomtatvány aláírásával, majd postán beküldésével Hitelesítés a kitöltött nyomtatvány aláírásával, majd postán beküldésével Befizetés csekken vagy átutalással Befizetés csekken vagy átutalással

Nyelvvizsga stratégiák Középszintű érettségi + nyelvvizsga Középszintű érettségi + nyelvvizsga fizetni kell, többször lehet próbálkozni, többféle nyelvvizsga rendszer van, felvételi tárgyként nem biztos, hogy elegendő, megfelel a diplomához (Közép majd ) emelt szintű érettségi (Közép majd ) emelt szintű érettségi ingyenes, ha felvételi tantárgy a nyelv, akkor ez biztosan beszámítható, megfelel a diplomához is Ha a nyelv az adott szakon nem felvételi tárgy, akkor 28 pont jár bármely fenti módon megszerzett nyelvvizsgáért. Ha a nyelv felvételi tantárgy, de nem kötelező az emelt szint, akkor 28 vagy 40 pont jár, ha az emelt szint kötelező, akkor kikerülhetetlen az emelt érettségi letétele és nem adnak plusz pontot! A nyelvvizsga időpontja után 60 nappal kell kiállítani a kemény fedeles bizonyítványt, ezért július 8. előtt legkésőbb 60 nappal érdemes utoljára nyelvvizsgázni. 2 különböző nyelvvizsgarendszerben szerzett szóbeli és írásbeli vizsgát beadás előtt egyesíteni kell!

T Á J É K O Z T A T Ó K Felvételi előkészítők és nyílt napok reklámanyagai Felsőoktatási felvételi tájékoztató    (GYIK, pontszámok, kalkulátor)     (tavalyi pontszámok, sorrendek) 

H A T Á R I D Ő K októbera rajz, média, etika, társadalomismeret stb. vizsgatárgyak projekttémáinak meghirdetése novemberbejelentkezés vendégtanulónak (azoknak szükséges, akik olyan tantárgyat választanak, amely nem szerepel a JAG pedagógiai programjában) decemberaz emelt szintű szóbeli tételek nyilvánosságra hozása (csak a jogszabály által megengedett részek hozhatók nyilvánosságra, a tételek pontos szövege nem) dec. 13.a felsőoktatási felvételi tájékoztató megjelenése december-a végső döntés meghozatala a vizsga januártantárgyairól és azok szintjéről ALKALMASSÁGI VIZSGÁK (MŰVÉSZETI, KATONAI) február 15.jelentkezés érettségi vizsgára, a felvételi jelentkezési lapok leadása (jegyzőnél/magán úton) május 6-27.írásbeli vizsgák emelt- és középszinten június 6-13.emelt szintű érettségi szóbeli része június közép szintű érettségi szóbeli része

ÉRETTSÉG ÉS FELVÉTELI Február 15-ig kell beadni Február 15-ig kell beadni Az iskolában papíron Az iskolában papíron 5 érettségi tantárgyat kell választani 5 érettségi tantárgyat kell választani Február 15-ig kell beadni Február 15-ig kell beadni Önállóan papíron vagy elektronikusan Önállóan papíron vagy elektronikusan Az 5 érettségi tantárgy közül 2 felvételi tantárgy is Az 5 érettségi tantárgy közül 2 felvételi tantárgy is