Gyermekek esélye Magyarországon TÁMOP 3.2.4 Záró konferencia, Könyvtár: Esély! Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár 2011. június 21. Darvas Ágnes ELTE TáTK –

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Komplex kistérségi programok a gyerekszegénység csökkentéséért Kun Zsuzsa, MTA KTI Gyerekprogram Iroda.
Advertisements

„Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián,
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
Az Országos Esélyegyenlőségi Hálózat tevékenysége és céljai
„Legyen jobb a gyermekeknek! Komplex kistérségi programok a gyerekszegénység ellen Kun Zsuzsa MTA GYEP.
„Nyitott kapu” a rendszeres testmozgásért és kapcsolódó egészségfejlesztési programok Vámospércsen Ménes Andrea polgármester.
VI. Országos Távmunka Konferencia december 6. Az OTP Csoport távmunka tapasztalatai Magyarországon és Romániában.
Munkaerőpiac, gyerekszegénység Darvas Ágnes ELTE TáTK, GYERE Gyerekesély Egyesület.
Szilvási Léna szakmai vezető november 11.
Legyen jobb a gyermekeknek!
Tájékoztató az aktuális foglalkoztatási és képzési programokról.
A leghátrányosabb helyzetű kistérségek támogatása az Államreform Operatív Program keretében ápr. 29. Kullmann Ádám.
Az ellenőrzés, értékelés szerepe, módszerei A teljesítménymérés
1 A Gyermekszegénység Elleni Nemzeti Programtól a Legyen jobb a gyerekeknek Nemzeti Stratégiáig MEH–MTA 2006–2007. évi kutatások beszámolója május.
1 Óvodapedagógiai konferencia Sopron, május.
A gyerekek nem várnak Gyerekesélyprogram 2007
Gyerekkor - válságban „Válság regionális munkaerő-piaci hatásai” konferencia Miskolc, május 5-6. Darvas Ágnes MTA GYEP, ELTE TáTK.
Óvodai és iskoláztatási támogatás lehetőségei és korlátai Herczog Mária TÁRKI - Világbank műhelykonferencia május 7. Novotel Hotel.
Teleházak pályázati lehetőségei. TIOP 3-as prioritás A munkaerő-piaci részvételt és a társadalmi befogadást támogató infrastruktúra fejlesztése
Legyen jobb a gyerekeknek! Gyerekszegénység – egészségügy XVI. Magyarországi Egészségügyi Napok Balatonfüred, október 7-9.
Biztos Kezdetről immáron sokadszor elindult 5 modell program elindult 50 program 2007-elindult Szécsény alkalmazott kísérlet ?
Biztos Kezdet gyerekházak hálózata
Biztos Kezdet Gyerekház Dokumentációs rendszer
A szociálpolitika kulcsproblémái gyermekvédelmi metszetben Gyermekvédelmi napok 2011 „Szakmafejlesztés a gyermekvédelemben” konferencia Budapest, 2011.
Foglalkoztatáspolitika az Európai Unióban
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
Az iskola tényleges feladata és a valós helyzet
A VISSZAÚT ÉPÍTŐKÖVEI Készítette: Balatoni Ágnes | Utcai Szociális Segítők Egyesülete |
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
ÜNNEPÉLYES NYITÓRENDEZVÉNY ÉS SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ BERETTYÓÚJFALU OKTÓBER 30.
TÁMOP „Tehetséghidak Program” című kiemelt projekt Utak és esélyek az Egyéni Tehetséggondozás területén.
Szabályozás és megvalósítások Beiskolázással és továbbhaladással összefüggő szabályozás megvalósítási útjai a gyakorlatban Imre Anna Országos Neveléstudományi.
A befogadó kisgyerekkori fejlesztés szakpolitikai kihívásai és megoldásai A Biztos Kezdettől a gyermekvédelmi gondoskodásig 25 éves az ENSZ Gyermekjogi.
„LEGYEN JOBB A GYERMEKEKNEK” NEMZETI STRATÉGIA TÖOSZ Polgármesternői Tagozat Budapest, június 7.
Speciális gyermekvédelem
Gyerekszegénység Ellenszélben: kísérletek a válaszadásra 2006-tól. Darvas Ágnes – Farkas Zsombor „Megszólalunk” Hilscher Rezső Szociálpolitikai Egyesület,
Emberi erőforrás fejlesztési operatív program
ERNYŐ PROJEKT Záró 2013/ TÁMOP /
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
Kistérségi gyerekesély programok MTA GYEP Iroda SZMI április 21.
Fény vagy Te is, ragyogj, hát” TÁMOP / Társadalmi Megújulás Operatív Program Hétszínvirág Óvoda, Bölcsőde, Gyermekjóléti és Családsegítő.
Gyermekszegénység – gyermekesély Vranesics Ágnes MEH Gyermekesély Iroda Szécsény, május 27.
TÁMOP / „GYÖNGYÖSSOLYMOS ÖSSZEFOG A CSALÁDOKÉRT, A MUNKÁÉRT!”
A kistérségi gyerekesély programok tervezési folyamata Kalmár Ildikó - Dandé István - Herman Szabolcs Regionális koordinátorok Magyar Tudományos Akadémia.
Közoktatási intézmények esélyegyenlőségi alapú fejlesztéseinek támogatása Társadalmi Megújulás Operatív Program „Fény vagy Te is ragyogj hát” TÁMOP /
Kistérségi fejlesztési mátrix a Kisteleki kistérségben március 31.
TÁMOP A-12/ „ÖSSZEFOGÁS A KADARKÚTI-NAGYBAJOMI KISTÉRSÉG GYEREKEINEK JÖVŐJÉÉRT” CÍMŰ PROJEKT KADARKÚTI-NAGYBAJOMI TÖBBCÉLÚ KISTÉRSÉGI.
A gyerekszegénység elleni program esélyei válság idején Ferge Zsuzsa Országos konferencia A „Legyen jobb a gyermekeknek” Nemzeti Stratégia helyzetéről.
Gyermekszegénység elleni program a hevesi kistérségben TÁMOP /
„Legyen jobb a gyermekeknek! ” Komplex kistérségi programok a gyerekszegénység ellen Kun Zsuzsa MTA GYEP.
GYERMEKESÉLY MAGYARORSZÁGON AZ UNICEF-JELENTÉS TÜKRÉBEN XIV. Baranyai Pedagógiai Napok Pécs, április
Legyen jobb a gyerekeknek, legyen jobb a gyakorlatban MACSGYOE konferencia Budapest, május 12. Darvas Ágnes MTA Gyerekszegénység Elleni Program Iroda.
Kistérségi gyerekesély programok támogatása MTA Gyerekprogram.
Szécsény Kistérség Gyerekprogram Kaposvár Kistérségi program HELYI EGYÜTTMŰKÖDÉS KIÉPÍTÉSE SZÜKSÉGLETEK FELMÉRÉSE, MEGVITATÁSA HELYI PRIORITÁSOK.
Gyerekszegénység Elleni Nemzeti program Szécsényi Gyerekesély programja Az alternatív vitarendezés lehetőségei és multiplikációja a programban.
AZ EFOP VÉGREHAJTÁSÁNAK ELŐREHALADÁSA* SZEPTEMBER 23. *2016. SZEPTEMBER 15-EI ADATOK ALAPJÁN DR. GARAI PÉTER EU FEJLESZTÉSEK VÉGREHAJTÁSÁÉRT FELELŐS.
A Gyerekesély Program prioritásai a kistérségi kiterjesztések során A szegregátumok közösségi házai Május 25. Settlement konferencia.
Barcsák Marianna - KPSZTI
Ferge Sándor szakértő MTA Gyerekesély program
A GDP-n túl:a gazdasági teljesítmény és a társadalmi jól-lét mérése …
SZEGÉNYSÉG ÉS A SZEGÉNYEKET ÉRINTŐ NÉHÁNY VÁLTOZTATÁS
A gyerekszegénység néhány metszete Magyarországon
Szécsényi Gyerekesély Program gyerekeket érintő szolgáltatásai
Területi alapú célzás a szociálpolitikában
Miért kell kistérségi kiterjesztés; hol tart Szécsény
Biztos kezdet- gondolat
Család – és Gyermekjóléti Központ
Esély a szülőknek, lehetőség
Gyermek- és ifjúságvédelem, vezetői felelősség és támogatás
Előadás másolata:

Gyermekek esélye Magyarországon TÁMOP Záró konferencia, Könyvtár: Esély! Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár június 21. Darvas Ágnes ELTE TáTK – MTA GYEP

A helyzet Egy-egy korosztály megközelítőleg 20%-a piacképes tudás nélkül, funkcionális analfabétaként válik nagykorúvá A 0-18 évesek negyede szegénységben él A tartós és mély szegénység radikálisan csökkenti a gyerekek esélyeit Ami a gyerekkorban elmarad, a későbbiekben nem pótolható!!!!

Nemzeti Stratégia - gyerekszegénységet csökkentő, gyerekesélyeket növelő programok 2006 tavasz – ún. Rövid Program 2006 – Szécsény kistérség – megvalósítási kísérlet 2007 – „Legyen jobb a gyermekeknek” Nemzeti Stratégia, tól: országos kiterjesztés 2010: 5 újabb lhh kistérség 2011: 6 újabb lhh kistérség 2012: 12 újabb lhh kistérség

LHH kistérségek és gyerekesély programok (sárga – már megkezdett gyerekesély programok TÁMOP 5.2.3, kék – előkészítés alatt lévő programok TÁMOP 5.2.3/A, lila – SZGYEP)

Gosta Esping–Andersen: Egy gyermekközpontú társadalmi beruházási stratégia, 2002 „Mindenekelőtt meg kell jegyezni, hogy az egész történet a kisgyermekkorban kezdődik. Ebben a korban három tényezőnek van döntő szerepe: az egészségi állapotnak, az alacsony jövedelemnek, és az olyan „fejlődést segítő eszközöknek”, mint a gyermekeknek való felolvasás, a szociális ösztönzők és tanácsok. A korlátozott forrásokkal rendelkező családok mindhárom területen rosszabb helyzetben vannak. Egy hagyományos értelemben vett erõs jóléti állam sikereket érhet el az első két területen, de ha a kognitív ösztönzésnek kulcsszerepe van, akkor újra kell gondolnunk ezt a politikát.”

Esping-Andersen folyt. „Nem hozhatunk olyan törvényeket, amelyek arra kényszerítik a szülőket, hogy olvassanak fel a gyermekeiknek, de eszköztelenek sem vagyunk. Az egyik lehetőség annak biztosítása, hogy a kisgyermekes szülőknek megadassék az alacsony stresszel járó munka lehetősége és a szabadidő, amit gyermekeikkel tölthetnek. Egy másik, talán még hatékonyabb megoldás az univerzális, jó minőségű bölcsődék, óvodák biztosítása. Tehát kitüntetett fontosságot kell tulajdonítanunk annak, hogy a sebezhető családok gyermekei minőségi bölcsődékhez- óvodákhoz jussanak.”

Programelemek Korai évek – gyerekek és szülők – BK gyerekházak Óvoda- és iskolalátogatás rendszeressége, család-intézmény kapcsolata Oktatási - pedagógiai módszertan fejlesztése Tanoda program Tanórán és tanéven kívüli programok Szociális és közösségi munka - közösségi ház – settlement Egészségesebb gyerekkor Szülők foglalkoztatási helyzetének javítása – szociális gazdaság IT, digitális írástudás Helyi szakemberek és döntéshozók együttműködése

Teleház-rap Szécsényből n=com_content&view=category&layout=bl og&id=41&Itemid=137&lang=huhttp:// n=com_content&view=category&layout=bl og&id=41&Itemid=137&lang=hu

10 év múlva Első roma filmiskola – Magyargéc Vezető tanár: Salamon András filmrendező (részlet a filmből)

Köszönöm a figyelmet!