Magyarország az első világháborúban Háromszoros hurrá Ferenc Józsefre.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az I. világháború
Advertisements

Az es szabadságharc.
Az évi szabadságharc és annak törvényi vonatkozásai
Az első világháború
Az I. Világháború Békekötések.
A francia forradalom és a francia alkotmányok
10. 5 A rendszerváltozás tartalma és következményei (pl
A SZABADSÁGHARC TETŐPONTJA A TAVASZI HADJÁRAT
Úton az újabb háború felé
A TANÁCSKÖZTÁRSASÁG.
AZ ŐSZIRÓZSÁS FORRADALOM
HAZÁNK A KÉT VILÁGHÁBORÚ KÖZÖTT
Az ellenforradalom és Horthy hatalomra jutása
Az I. világháborút lezáró békék
Magyarország az első világháborúban
TÖRTÉNELEM TANTÁRGYBÓL
A délszláv válság.
Magyarország az első világháborúban
A „vörös gróf” és a „geszti bolond”
8.1 Az OMM felbomlása és következményei
MAGYARORSZÁG AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚBAN
Kelet-és KözépEurópa politika története a 20. században
Március jeles napjai.
FORRADALMAK MAGYARORSZÁGON 1918–1919
Közelgő vihar Út a világháborúba
Nyári Tábor, Hajdúszoboszló
1914.
Az első világháborút lezáró békerendszer, a háború mérlege
A háború és következményei Magyarországon
Az őszirózsás forradalom
AZ ŐSZIRÓZSÁS FORRADALOM 1918
Kecskemét az első világháború éveiben
HÁBORÚS RÉSZVÉTEL.
OROSZ FORRADALMAK 1917.
A háború előtt Gazdasági-politikai összetűzések az országcsoportok között Csanád megye és Makó a Ferenc Ferdinánd által vezetett hadgyakorlaton sejthetett.
Károlyi Mihály.
Magyar politikai gondolkodás története tanév 2. félév.
Az I. világháború
A „nagy háború” okai 36. lecke Készítette: Vezér Zalán.
TÉMAKÖR: A MÁSODIK VILÁGHÁBORÚ: szeptember szeptember 2.
A bethleni konszolidáció Magyarország az 1920-as években.
Az Amerikai Egyesült Államok kialakulása pluribus unum (sokból egy)
Az es szabadságharc. Magyarország 1848 nyarán.
Az első világháború Az első világháború
Kudarcok és kiútkeresés.  A magyar munkásság nagy része külföldi  erős az osztrák hatás  Első szervezet - Buda-Pesti Munkásegylet  Önsegélyező.
A második világháború kirobbanása.  Csehország  után  Lengyelország  Német követelések (március)  Danzig visszaadása, szföldi összeköttetés Kelet-Poroszo.-gal.
A TRIANONI BÉKE JÚNIUS 04.. Mindenki számára világossá vált, hogy hazánkat meg fogják büntetni az I. világháború után A szomszédos országok azt.
Az els ő világháborút lezáró békeszerz ő dések. A nagyhatalmak céljai Anglia: a német gyarmatok megszerzése, és Fr.o. túlzott megerősödését gátolni Franciao.:
Az első világháború és következményei ( )
Az őszirózsás forradalom és a polgári demokrácia
A világháború kezdete július 28. – november 11.
Az Amerikai Egyesült Államok kialakulása
A nagyhatalmak.
A TANÁCSKÖZTÁRSASÁG.
A „népek tavasza” 1848 tavaszának, a népek forradalmának fő céljai
A RENDSZER MEGSZILÁRDULÁSA
Kelet-Közép-Európa és a Balkán
A világháború előestéjén
ÚJRAKEZDÉS A HÁBORÚ UTÁN
Horthy Miklós.
A „népek tavasza” Forradalmak ben
Az első világháború.
EURÓPA AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚ UTÁN
A SEMLEGESSÉGTŐL A DONI KATASZTRÓFÁIG
AZ ANTIFASISZTA KOALÍCIÓ GYŐZELME
Szövetségi rendszerek
AZ ŐSZIRÓZSÁS FORRADALOM
2009–2010. évi iskolai naptár Ezt a sablont kinyomtatva falinaptárként használhatja, vagy bármely hónap diáját saját bemutatójába másolhatja. Ha meg szeretné.
A totális háború ( ) (Totális háború=kiterjedt minden földrészre, óceánra, országra, valamint a hátországokra is) Tankönyv oldal.
Rövid életű polgári köztársaság Tanácsköztársaság
Előadás másolata:

Magyarország az első világháborúban Háromszoros hurrá Ferenc Józsefre

A háború kirobbanása  OMM ultimátuma Szerbiának  elutasítás  hadüzenet  Lelkesedés, nemzeti érzés fellángolása  Szerbiát meg kell büntetni  Előjelek a háborúhoz  Dualizmus fejlődés dinamikus  de gazdaságilag még nem érte be Nyugat-Európát  Torlódó, vagy kettős társadalmi struktúra  nem a legjobb előjelek a háborúhoz Tisza István miniszterelnök

A háború üdvözlése

Belgrád ostroma

A hátország  Megnőtt a hátország szerepe  mindent a hadseregnek rendeltek alá  jegyrendszer  hadiüzem  beszolgáltatás  infláció  nők munkába állása  További kényszerintézkedések  Statárium  Internálás  Sajtó cenzúra  Tüntetések, felkelések országszerte

Hadirokkantak Női dolgozók

Mindennapos látvány Budapesten: sorbaállás Jegyrendszer

Törekvés a válság megoldására  Ferenc József †  IV. Károly  komoly remények uralkodásához  Sem különbéke, sem reformok   Tisza  Esterházy Móric az új minelnök  nincsenek átütő reformok (választójogi reform)  Wekerle Sándor kerül a kormány élére IV. Károly

IV. Károly koronázása IV. Károly, Zita és a kis Ottó

Új politikai erők megjelenése  A kormánypárt (Nemzeti Munkapárt)  Népszerűség vesztés  ellenzék előretörése  A hatalom alternatívája  demokrácia, béke, szociális reformok megvalósítója  Függetlenségi és 48-as Párt  Országos Radikális Párt  Magyarországi Szociáldemokrata Párt  1917 Választási Blokk  radikális program  Megvalósításához gyökeres változás kell (forradalom) Károlyi Mihály Jászi Oszkár

Általános, egyenlő és titkos választójogot követelő gyűlés

A Monarchia július 28-án hadüzenetet küldött Szerbiának. Au- gusztus 5-én a Monarchia az oroszoknak, augusztus 12-én Franciaország és Anglia a Monarchiának. A Monarchiának 1 napra sikerül elfoglalni Belgrádot, de Szerbiát nem képes legyőzni. Állóháború alakul ki májusában a Monarchia serege Gorlicénél áttörte a frontot, s visszaszorí- totta az orosz erőket. Szeptemberben pedig Bulgária a németek oldalán állt be a háborúba. Bulgária a Monarchiával közösen elfoglalták Szerbiát, Montenegrót és Albániát júniusában az orosz haderő áttörte az osztrák-magyar frontot. Augusztusban Románia csatlakozott az antanthoz, s betört Erdélybe. A keleti fronton a német haderő megállította az orosz csapatokat, kiverték a Románokat Erdélyből, s decemberben elfoglalták Bukarestet novemberében meghalt Ferenc József. Utódja IV. Károly, aki a békére törekedett decem-beri és 1917 márciusi békeajánlatát azonban az antant visszautasította.

1917 tavaszán az Egyesült Államok az antant oldalán belépett a háborúba. Woodrow Wilson amerikai elnök január 8-án, a kongresszushoz intézett 14 pontja foglalta össze a háborút lezáró béketervet. Magyarországot a 10. pontja érintette, melyben a Monarchia autonóm továbbfejlődését biztosították. Lloyd George angol miniszterelnök január 9-én bejelentette, hogy egyetért a béketervvel, s a háborús célok között továbbra sem szerepel a Monarchia felszámolása április 8-án Rómában összeült az Osztrák-Magyar Monarchia nemzetiségeinek kongresszusa. Itt kimondták, hogy nem kívánnak tovább élni a Monarchia keretei között, s állami önállóságot követelnek. Az USA kormánya május 29-i nyilatkozatában elismerte a római kongresszus határozatait, s evvel bejelentette a wilsoni pontok érvénytelenné válását június 3-án a versailles-i haditanács is olyan nyilatkozatot tett közzé, ahol az antant hadicéljai közé tartozik Csehszlovákia, Lengyelország és új délszláv állam létrehozása.