Fenntarthatóság a felújításokban Patzauer Gábor vállalatfejlesztési menedzser.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
OTP Pénzügyi Pont FÓRUM A TÁRSASHÁZAKÉRT március 26.
Advertisements

Az MFB Zrt. finanszírozási programjai.. Témakörök •MFB Zrt. bemutatása •Finanszírozási programjaink –MFB Önkormányzati Infrastruktúrafejlesztési Program.
KKV fejlesztés új pénzügyi eszközök bevonásával
Önkormányzatok finanszírozása
A lakosság megtakarítási, ingatlan- és autóvásárlási szándékának változásai az elmúlt két évtizedben Mérők Klubja február 27. Horváth Gábor Kutatásvezető.
Erdélyiné Forgó Erzsébet UFS Group Holding Zrt. Credit üzletágvezető
A társasház-felújítások finanszírozásának aktuális kérdései
Lakás-takarékpénztárak Magyarországon
PÉNZÜGYI ISMERTEK Aktív bankügyletek
Gazdasági Informatika II. 2006/2007. tanév 2. félév.
Tartalom Gazdasági környezet, a hitelezés feltételeinek változása
Mikrohitel  Igénybevehetik: Kezdő és már működő mikrovállalkozások, melyeknél a bejegyzés vagy a vállalkozói igazolvány kiváltása már megtörtént  Hitel.
Állami lakástámogatások 12/2001 (I. 31. ) Kormányrendelet, 4/2005 (I
Új szelek a lakáshitelezésben? Merre tovább 2011-ben? Lakásvásár 2011 Árva András, CIB Bank lakossági üzletfejlesztési vezető Budapest, március 4.
Külső finanszírozási lehetőségek az agrárgazdaságban Takács Zoltán Vállalati Értékesítési Vezető
15. éves Lakossági Igazgatóság.
Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató A gyermekes családok otthonteremtéséért október 18.
Budapest, április 11. dr. Bart István Igazgató Magyar Energiahatékonysági Intézet Lakóépületek Energiahatékony Felújítása Lakossági igények, állami.
Fundamenta Lakásvásár
Construma április 14. Dr. Maráczi Zsolt Otthonteremtési Program Javaslat Társaság a Lakásépítésért Egyesület 1/16.
Lakás-előtakarékosság
LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG A Magyar Köztársaság kormánya.
Példa Ft kölcsön esetében: Tehát azonos futamidő alatt és azonos összeg esetében a havi részlet nem növekvő hanem csökkenő összeggel!
Devizahitelezések es helyzet 1,7 millió magyar háztartásnak van deviza alapú hitele -> 60 % -a CHF alapú MNB meglátás: kockázatos Simor András jegybankelnök:
KÜLÖNLEGES PÉNZÜGYI INTÉZMÉNYEK
Különleges pénzügyi intézmények
LAKÁSTAKARÉKPÉNZTÁRAK
A lakáscélú hitelezés és a lakás-takarékpénztárak
MNB Növekedési Hitelprogram 2.0 Sebők Orsolya Főszerkesztő
Etikusság. Létezik-e a pénzügyekben avagy mi az a közösségi bank?
1 A közvetlen támogatások igénybevételének főbb feltételei Lakástulajdon Méltányolható lakásigény Egyéb feltételek Az önkormányzat jegyzője igazolja a.
MagNet Magyar Közösségi Bank Kedvező finanszírozások a fenntarthatóbb jövőért Piac & Profit Klub Pénz de honnan konferencia május 29. Dakó Andrea.
MagNet Magyar Közösségi Bank a hazai vállalkozásokért Dakó Andrea Invitel InnoMax Üzleti Reggeli.
Lendületben az ország! Nemzeti Területfejlesztési Hivatal Igazságos lakástámogatás november 2.
International Center for Economic Growth Európai Központ International Center for Economic Growth Európai Központ A magyarországi fogyasztási és hitelezési.
Fundamenta-Lakáskassza Zrt. Lakásvásár
I.Közép-Európai Ingatlankonferencia március 24. Győr Dr. Maráczi Zsolt A lakásépítés szerepe egy lehetséges otthonteremtési programban Társaság a.
Közmeghallgatás december 2. Költségvetési beszámoló.
Mi otthonunk felújítási és új otthonépítési alprogram Új Széchenyi Terv és a K&H Zöld hitel.
AEGON Lakás-takarékpénztár
Az államháztartási hiány csökkentésének hatásai Hamecz István igazgató A Közgazdasági és Monetáris Politikai szakterület vezetője.
Az energiahatékonyság a legolcsóbb energiaforrás Budapest, november.
Az államilag támogatott lakáshitel-rendszer ( )
2008 válság. USA USA jegybank (FED) alacsonyan tartja az alapkamatot. Ez több hitel és jelzáloghitelhez vezet. A bankok nem teszik a pénzt a FED-be, inkább.
Elérhető, támogatott hitelkonstrukciók a kkv –k számára.
GP Consulting Pénzügyi Tanácsadó Kft.
Lakóközösségi beruházások finanszírozása
Az 53 éves Kis-Rába menti Takarékszövetkezet Köszönti a Fórum résztvevőit Május 31.
Vállalkozói mikrohitelek
III. További finanszírozási alternatívák
Az OTP Lakástakarék számla olyan megtakarítási forma, amellyel a társasház vagy lakásszövetkezet a lakásszövetkezet tulajdonában, vagy a társasházi lakástulajdonosok.
Kezeljünk válságot fejlesztéssel Az MFB Zrt. hitelei a felzárkózásért, a versenyképességért és a válságkezelésért Kékesi Zsolt igazgató október 1.
Tőkés Napenergia hasznosítási körkép ZÖLDEK Klaszter Nemzetközi Konferencia szeptember 12–13., Tatabánya EUSOL.
Rail Cargo Hungaria Lakáscélú hiteltörlesztés 2015.
1 OTTHON EURÓPÁBAN A Nemzeti Lakásprogram bérlakásépítési koncepciója, a bérlakásépítés támogatása május 20. Csabai Lászlóné kormánymegbízott.
Újabb mérföldkőhöz érkezett a Növekedési Hitelprogram – a második szakasz eredményei Pulai György Hitelösztönzők főosztály vezetője január 14. Elemzői.
A nemteljesítő lakossági jelzáloghitel- portfólió átfogó elemzése mikroszintű adatok segítségével Elemzői háttérbeszélgetés
OTP Pénzügyi Pont KFT február. 1-től létrejött egy új partneri hálózat, mely kizárólag az OTP Bank termékeit közvetíti az ország egész területén.
Mindent a Mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességének növelése célú Hitelprogramról Beruházás, eszközbeszerzés, haszongépjármű vásárlás 0%-os.
MNB ajánlás a nemteljesítő lakossági jelzáloghitel-adósok fizetőképességének helyreállításáról Virág Barnabás, ügyvezető igazgató Freisleben Vilmos, igazgató.
Magyar Nemzeti Bank új gondolkodásmódja és programja Miskolc Kocziszky György.
KÖFOP Pályázatokhoz kapcsolódó finanszírozási lehetőségek a Széchenyi Kártya Program keretében.
12 ezer milliárd forintos keret
ZALA MEGYEI VÁLLALKOZÁSFEJLESZTÉSI ALAPÍTVÁNY
Közgazdaságtan II Mit akarunk leírni (kapitalizmust), hogyan (tudományosan). Amit tanultunk (egyensúlyelmélet) erre nem alkalmas (nem decentralizált, nincs.
Közgazdaságtan II ppt előadás száma (hét)
= CI P= CI+C+I S I Társadalom egésze Teljes kibocsátás (termelés)
Előadás másolata:

Fenntarthatóság a felújításokban Patzauer Gábor vállalatfejlesztési menedzser

Fundamentával megvalósult lakáscélok

A múlt…

… és a piac…

2008 – sok(k)hatás -> új szabályok -LTP szabad felhasználása megszűnik től -„Javul” az LTV szabályozás 25%->75% -> több „áthidaló” hitelt nyújthatnak az LTP-k; + max. 10 évig jár áll.tám 2010-től: MNB szabályok a biztonságos hitelezésért -A devizaalapú hitelezés de facto megszűnik + forintosítás -Szigorodik az LTV az egyedi hiteleknél és banki szinten is -> saját erő szükséges! -Szigorodik PTI: a jövedelem max. 30%-át érheti el a törlesztő részlet -> igazolt jövedelem szükséges – kisebb hitelösszegek? Lakás- előtakarékosság

Élénkülő lakáspiac – tranzakció szám

Élénkülő lakáspiac – építési engedélyek

Élénkülő lakáscélú hitelezés

Zárójelben a többi piaci szereplőre jellemző hitelcélok, I. félévben. A hitelcélok között nagyobb arányban szerepel a felújítás

2015-ben a Fundamenta-Lakáskassza a GDP kb. 0,5%-át, közel 175 mrd Ft-ot fizetett ki ügyfeleinek, míg kb. 26 mrd Ft állami támogatás folyt be az ügyfelek számláira 1 Ft állami kiadás 6,6 Ft-ot mozgat meg Lakástakarék – hatékony és megtérülő támogatás

A lakástakarék rendszer pozitív hatásai a gazdaságra hatékonyan ösztönzi a lakosság öngondoskodását az ügyfeleknek kifizetett összeg hozzájárul új lakóingatlanok építéséhez a lakásállomány minőségének javításához a számlával igazolt lakáscélú beruházások jelentős áfa- és illetékbevételt generálnak az államnak élénkítik és fehérítik az építőipart és kereskedelmet a lakás-takarékpénztárak hozzájárultak a lakáshitelezés újraindításához – fix kamatok! segíti a belső adósságfinanszírozást (170 mrd. Ft állampapírban)

Köszönöm a figyelmet!

Tartalékok

Élveszületések vs. lakásépítés

Saját megtakarítás Állami támogatás 3% Lakáskölcsön 4-10 év megtakarítás évek Megtakarítás Fix 6% Szerződéses összeg Kiutalás (3 hó) A lakás-előtakarékosság elve: 5-9 év törlesztés Áthidaló hitel lehetősége

Staatliche Unterstützung der Wohnbauförderung verringert sich 16 In 2015 sollte 45 Mrd Ft, etwa 35% der Wohnbauförderung für Bausparförderung ausgegeben werden. In 2016 sollen 50 Mrd (48%) aus 104 Mrd zur Verfügung stehen. (Mehr Geld aus einem stark senkenden Budget….)