Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Nemzetközi együttműködések a munkahelyi egészségfejlesztésért. Dr. Makara Péter NEFI ny. főig. helyettes, az EMEGY alapító tagja EGÉSZSÉGBARÁT MUNKAHELY.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Nemzetközi együttműködések a munkahelyi egészségfejlesztésért. Dr. Makara Péter NEFI ny. főig. helyettes, az EMEGY alapító tagja EGÉSZSÉGBARÁT MUNKAHELY."— Előadás másolata:

1 Nemzetközi együttműködések a munkahelyi egészségfejlesztésért. Dr. Makara Péter NEFI ny. főig. helyettes, az EMEGY alapító tagja EGÉSZSÉGBARÁT MUNKAHELY MUNKAHELYI EGÉSZSÉGFEJLESZTÉS KONFERENCIA 2015. SZEPTEMBER 16.

2 Kezdetek Bár a munka és az egészség kapcsolata a modern közegészségügy kezdeteitől jelen van ( Pettenkofer munkássága), a munkahely, mint egészségfejlesztési szintér gondolata csak az 1980-as évek végén került előtérbe.

3 Kezdeményező intézmények Az Egészségügyi Világszervezet kezdeményezései a szintereken megvalósítandó egészségfejlesztésre ( Healthy Cities. Health Promoting Schools), az Európai Regionális Iroda munkaegészségügyi részlegének táguló spektruma, A European Foundation for the Improvement of Living and Working Conditions (EFILWC) erre irányuló erőfeszítései, kutató-és szervező munkája, Az EU Directorate General for Employment, Industrial Relations and Social Affairs (DG V) támogató magatartása, és A European Agency for Health and Safety működése.

4 Együttműködési központ létrejötte 1991-ben a WHO-EURO határozottan elkötelezte magát a munkahelyi egészségfejlesztés mellett és WHO Collaborating Centre kinevezést adott a Federal Association of Company Health Insurance Funds ( Essen ) számára, amely azóta is jelentős szerepet játszik az európai együttműködésben.

5 Európa és a magyar kezdeményezés A NEVI 1992-ben elérkezettnek látta az időt a munkahelyi egészségfejlesztés határozott ösztönzésére és szervezeti kereteinek kialakítására. Ehhez az Eurofound és a Regionális Iroda nyújtott szakmai és anyagi támogatást. A megalakuló konferencián az Eurofound részéről Anderson főosztályvezető és Wynne professzor vezető szakértő, a WHO EURO részéről Baranski osztályvezető volt jelen, garantálva a magyar kezdeményezés nemzetközi beágyazottságát az első pillanattól.

6 Munkahelyi Egészségfejlesztés Európai Hálózata A Munkahelyi Egészségfejlesztés Európai Hálózata 1996-ban jött létre. A Szövetségi Foglalkozásbiztonsági és Egészségügyi Intézet (BAuA) Dortmund, biztosítja a szükséges hátteret és infrastruktúrát. A hálózat célja a munkahelyi egészségfejlesztés jó példáinak, korszerű koncepcióinak és mércéinek terjesztése a tapasztalatok folyamatos cseréje révén. A hálózat számos közös kezdeményezést indított útjára, begyűjtötte európai projektek keretében a munkahelyi egészségfejlesztés jó gyakorlatának modelljeit. A felgyülemlett tapasztalatok alapján kidolgozták a minőségi kritériumok rendszerét(normatív formában megfogalmazva).

7 ENWHP víziója A Munkahelyi Egészségfejlesztés Európai Hálózata (ENWHP), az Európai Bizottság támogatásával, az „egészséges munkavállaló az egészséges munkahelyen” víziójával jött létre. Magyarország a kezdetektől csatlakozott A definíció szerint „a munkahelyi egészségfejlesztés a munkaadók, a munkavállalók, és a társadalom valamennyi olyan(lehetőség szerint) közös tevékenységét jelenti, amely a munkahelyi egészség és jól-lét javítására irányul, együtt szemléli az életmód-alapú egészségfejlesztési tevékenységeket a munkáltató egészségpolitikájával.

8 European Network for Workplace Health A Bizottság az ENWHP álladó partnere és támogatója. Az együttműködésben résztvevő további európai intézmények: - European Agency for Safety and Health (EU-OSHA) - European Foundation for the Improvement of Living and Working Conditions (Eurofound)European Agency for Safety and Health (EU-OSHA)European Foundation for the Improvement of Living and Working Conditions (Eurofound) Nemzetközi szervezetek: - International Labour Organization (ILO) - World Health Organization (WHO) - Global Centre for Healthy Workplaces - Fit for Work Europe International Labour Organization (ILO)World Health Organization (WHO)Global Centre for Healthy WorkplacesFit for Work Europe

9 Az együttműködés fő területei 1.Tudásmenedzsment a munka és az egészség kapcsolatáról 2.Az innováció ösztönzése a munkahelyi környezet és munkakultúra vonatkozásában 3.Esettanulmányok, bizonyítékok az üzleti érdekről 4.Eszközök kidolgozása elemzés, beavatkozás, marketing, érdekképviselet és szakpolitikai fejlesztés céljaira

10 Tudásmenedzsment a munka és az egészség kapcsolatáról Az ENWHP összegyűjti, elemzi és terjeszti a munkahelyi egészségfejlesztéssel kapcsolatos tudást és az érdekhordozókkal kapcsolatos tudnivalókat. Az információ a változást lehetővé tevő hatalom. Mechanizmus: rendezvények, értekezletek, publikációk. Az ENWHP segíti és ösztönzi a nemzeti hálózatok közötti információmegosztást- ez az európai fejlődés motorja.

11 Az innováció ösztönzése a munkahelyi környezet és munkakultúra vonatkozásában ENWHP törekvése: Új, innovatív munkahelyi környezetre és munkakultúráravan szükség, amelyek a partnerségen és a részvételen alapulnak Új megközelítések kellenek a munkavállalók egészségének védelme és fejlesztése, jólétük előmozdítása érdekében a munkahelyek változó világában. ENWHP az élenjáró munkahelyekről nyújt: gyakorlati tapasztalatot információt

12 Esettanulmányok, bizonyítékok az üzleti érdekről A munkáltatók számára alapvető kérdés, hogy érzékeljék: hasznuk van az egészségesebb munkahely mozgalom támogatásából Létfontosságú a kezdeményezés jövője szempontjából, hogy gazdag és meggyőző érvrendszer álljon rendelkezésre a munkáltatói érdekeltségről.. Ehhez minél több információra, bizonyítékra van szükség az egyes tevékenységek eredményességéről, hatékonyságáról, melyek alapján üzletileg is meggyőző következtetéseket lehet levonni.

13 Eszközök kidolgozása Eszközök kidolgozása elemzés, beavatkozás, marketing, érdekképviselet és szakpolitikai fejlesztés céljaira lényegesen hozzájárul a hálózat fejlesztéséhez. Az ilyen eszközök, módszerek terjesztése elősegíti az érdeklődők és résztvevők körének bővülését, megyőző szerepe van az egészségfejlesztő munkahely elvének vonzóvá tételében, az ezzel járó hasznok megértésében Az eszközök kidolgozása és terjesztése az ENWHP alapvető funkciója. Ezért a hálózat az összes tagországból begyűjti a sikeresen alkalmazott megközelítéseket, módszereket.

14 Új kihívások Az EU szerepe az egészségpolitika alakításában Az európai munkaerő mobilitás alakulása A gazdasági válság utóhatásai A gazdasági növekedés és az egészség egymást erősítő hatása Az állam, mint munkáltató, növekvő szerepe Az EU működési mechanizmusának nehézségei, jövőbeli alakulása A munkahelyi egészségfejlesztés ellentmondásos szerepe az egyenlőtlenségek alakulásában

15 Hazánk és a nemzetközi együttműködés Kezdettől fogva intenzív és sikeres Az egyesület elkerülte a „leszálló ágat” Tanulunk a nemzeközi tapasztalatból, adaptáljuk a kritériumokat, módszereket A ENWHP is tanul a magyar munkahelyektől, az Egyesület és az Intézet elismert, megbecsült részesei a nemzetközi együttműködésnek E területen az együttműködés számos konkrét előnnyel jár, haszna bizonyítható.

16 Végül: Várom a 25 születésnapot, sok sikert és köszönöm a figyelmet!

17 Conclusions Based on the results it is recommended to improve public health services for migrants including tailor-made prevention programs. accurate information should be available for them on health care facilities and prevention services. to train medical students and health care staff on intercultural communication and other migrant-related subjects.

18 The Roma Roma constitute the largest ethnic minority in Europe. The Roma Framework Strategy, which is an EU framework of national strategies, aimed at Roma integration has been a priority for the Hungarian Presidency of the European Union. It only determines the directions of action, leaving the responsibility of implementation to member states-weak policy tool

19 Roma in Hungary Various estimations put the number of Roma people between 5 and 10 percent of the total population. The number of Roma has increased rapidly in Hungary, multiplying sevenfold in the last century. Their real numbers are estimated in a range of 600,000- 800,000. In this decade between 17 - 20% of newborns are of Roma descent. Estimates based on current demographic trends project that in 2050, around 14 to 15% of Hungary's population will be Roma.

20 Roma Social conditions The Roma continue to be among the poorest in the country with extremely high unemployment rates and low education. Their life expectancy is significantly lower than the national average. Different research based estimates reveal a life expectancy for Roma of over 10 years less than that of the general population. Roma remain the most deprived group with respect to education, employment, health and housing and suffer disproportionately high levels of extreme poverty. The Roma in Hungary are disproportionately affected by severe poverty.

21 Employment. The Roma minority face widespread discrimination in employment contributing to disproportionately high unemployment rates Many Roma are compelled to find work in the grey economy, offering low wages, and no job security or related benefits in sectors including construction and forestry. The Roma minority is four to five times as likely to be affected by unemployment as the majority of the population. With the majority of the Roma living in economically disadvantaged regions, the low level of education and training and discrimination in the labor market are aggravating factors.

22 Education Education of Roma is characterized by widespread segregation on racial grounds and poor educational opportunities, particularly for Roma girls. An increasing number of Roma children are deprived of equal education due to school segregation. Very limited progress is made to achieve a secondary school leaving certificate. Roma are 50 times less likely to receive a college or university diploma than non-Roma and less than 1 per cent hold higher education certificates.

23 Housing Roma are disproportionately housed in substandard accommodation, in some cases detrimental to health. Thousands of Roma live without running water, electricity and other basic services.

24 Health of Roma It is difficult to obtain specific national-level health data for Roma. Several non-representative surveys have been carried out. These surveys show that Roma have poorer health than the overall Hungarian population and that they suffer from higher infant mortality rates and lower life expectancy. Roma and physicians also report that patient–doctor relationships are often poor or dysfunctional. These communication challenges exacerbate Roma exclusion from the health system.

25 WHO “Roma ethnicity correlates with a range of direct and indirect health risks. However, there are some health assets within Romacommunities.Aspects of Roma culture have been repeatedly highlighted as promoting better health and social care. Strong norms of behavior for family and community support may mitigate isolation and provide needed emotional and physical support during periods of illness. Roma in hospitals are often supported by an extended family and those who are chronically ill are institutionalized at a much lower rate than adjacent populations Moreover, a strong sense of group identity provides a firm foundation for community-led and implemented programs to improve health."

26 Health of Roma in Hungary Roma people fall ill more frequently, see physicians less frequently, and usually later than necessary, and die earlier compared with the overall population. According to certain estimates, the life expectancy at birth in the Roma population is 10 years less compared with the average population. Objective health indicators are also poor among the Roma population, far worse than the Hungarian average; there is a higher morbidity of cardiovascular and respiratory diseases and a higher frequency of health damaging behaviour patterns

27 Discrimination. Besides poverty, exclusion, social intolerance and lifestyle factors, problems in doctor-patient relationships could also contribute to the poor health status of the Roma population. Inequality and social exclusion of the Roma appears clearly also in the lower availability or accessibility of health and social services. Discriminatory practices, including reports of segregated maternity wards for Roma women in some hospitals, and a high incidence of discriminatory treatment by medical staff have been cited in research as influencing Roma not to seek medical assistance in hospitals.

28 Life-cycles In young men, at least in those with appropriate motivation and commitment employment in municipal organizations and higher educational level is a real option for better equity, social integration and increased health assets In young Roma women the life-cycle profile is very different from men. Married and having children in the age 15-18 years for the majority of them for social, economic and cultural reasons employment programs don’t offer a real option. However for a minority of young Roma women employment opportunity mainly in kindergarten, nursing and elderly care may be a trigger for a better social position,gender equity, and no doubt strengthening health assets too.

29 Life-cycles II. In the Roma age group over 40 in both sexes under conditions of very low education and long term unemployment experience in the actual context a new entry to the labor market is unrealistic. Their social exclusion should be tackled by other social and not labor policy type measures

30 Policy options I The Roma population-the most deprived and excluded group of the local society has also important health assets. Hence an assets based approach is relevant in local public policy development even under conditions of poverty, deprivation and unemployment. Flexible local policies involving the community and all the relevant stakeholders focusing on employment, equity and health may have more real practical impact and fair chances for maybe small scale but important successes, than central, bureaucratic measures.

31 Policy options II. Complex approaches of tackling social determinants of health may have broader and more sustainable health impact, than the efforts of the health system left alone. Individual assets developments have multiplication effect in the community, and community assets increase improves individual chances-the policy focus has to consider the complexity of health assets levels. THANK YOU!!!


Letölteni ppt "Nemzetközi együttműködések a munkahelyi egészségfejlesztésért. Dr. Makara Péter NEFI ny. főig. helyettes, az EMEGY alapító tagja EGÉSZSÉGBARÁT MUNKAHELY."

Hasonló előadás


Google Hirdetések