Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az erdőirtás és környezeti hatásai

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az erdőirtás és környezeti hatásai"— Előadás másolata:

1 Az erdőirtás és környezeti hatásai
Készítette: Győri Dániel Geográfus MSc. Kép forrása:

2 Az erdőkről… Biodiverzitás megőrzése (trópusi esőerdők: 4-5 millió faj), Légkör összetétele (légköri por és szennyező gázok elnyelése), Éghajlat módosítás, Erózió elleni védelem, Társadalom hasznosítja: Gazdaság, Vadászat, Turisztika, Egészségügy, rekreáció, Környezetvédelem.

3 Az erdők szerepe a biomassza termelésben
1970-ben a szf.-ek 40%-át erdő fedte, A szárazföldi növények szerves anyag produkciójának 65%-át adta (70%), A művelt területek biomassza termelése kisebb, mint az erdőké, A telepített erdők szárazanyag termelése kisebb a természetes erdőknél.

4

5

6 Erdőirtás egyidős az mezőgazdasági termeléssel,
Hajóépítés + mezőgazdaság  mediterrán erdők az ókorban, Faszén kohászati alkalmazása, Épület- és bútorfa, Vasúti talpfák, Ezek következtében a mérsékeltövi erdők tűntek el, trópusok érintetlenek voltak, 20. sz.-tól az esőerdők kiirtása, Jelenleg min km2 esőerdőt irtanak ki évente ( ), 2 oka van az esőerdőirtásnak: A fejlődő országok gazdaságának fontos pillére a fa-export, A népesség élelmiszerellátása csak a szántóterületek növelésével fedezhető. Felégetik az erdőt  CO2, Elmúlt 100 évben az esőerdők felét pusztítottuk el (50 m ha).

7

8 Az erdők szerepe a légköri gázcserében; az irtás éghajlat módosító hatásai
Fotoszintézis, 1,4 md. t légkörbe bocsátott szén, Erdőirtás – karbonátos mállás – CO2 a légkörbe, 5 md. tonna/év (CO2) kerül a légkörbe a fosszilisekből, A telepített erdők anyagtermelés fele akkora, mint a természeteseké  tehát a következő évtizedekbe 2X több területet kell beültetni esőerdővel, hogy ugyanannyi CO2-t meg tudjunk kötni, Erdőirtás a globális felmelegedés egyik oka (18%-kal járul hozzá közvetlenül, közvetve többel).

9 Egyéb klimatikus hatások
Ha minden erdőt kiirtanánk, akkor… …nőne az albedó (hűtő hatás, csapadék csökkenés), …a felszíni érdesség 14 cm-ről 3-ra csökkenne  légcirkuláció, …több aeroszol kerülne a levegőbe, melynek szintén hűtő hatása lehet (homályossági tényező).

10

11 Kép forrása: Peter Haggett, 2006.

12 Kép forrása:http://www. eosnap

13 Irodalomjegyzék http://termtud.akg.hu/okt/9/3/sivat.htm
Peter Haggett: Geográfia Typotex kiadó, Budapest, 2006


Letölteni ppt "Az erdőirtás és környezeti hatásai"

Hasonló előadás


Google Hirdetések