Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az erdőirtás és környezeti hatásai Készítette: Győri Dániel Geográfus MSc. Kép forrása:

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az erdőirtás és környezeti hatásai Készítette: Győri Dániel Geográfus MSc. Kép forrása:"— Előadás másolata:

1 Az erdőirtás és környezeti hatásai Készítette: Győri Dániel Geográfus MSc. Kép forrása: http://files.myopera.com/fairenc/albums/732181/Zajn%C3%A1tok%20052.jpg

2 Az erdőkről…  Biodiverzitás megőrzése (trópusi esőerdők: 4-5 millió faj),  Légkör összetétele (légköri por és szennyező gázok elnyelése),  Éghajlat módosítás,  Erózió elleni védelem,  Társadalom hasznosítja:  Gazdaság,  Vadászat,  Turisztika,  Egészségügy, rekreáció,  Környezetvédelem.

3 Az erdők szerepe a biomassza termelésben  1970-ben a szf.-ek 40%-át erdő fedte,  A szárazföldi növények szerves anyag produkciójának 65%-át adta (70%),  A művelt területek biomassza termelése kisebb, mint az erdőké,  A telepített erdők szárazanyag termelése kisebb a természetes erdőknél.

4

5

6  Erdőirtás egyidős az mezőgazdasági termeléssel,  Hajóépítés + mezőgazdaság  mediterrán erdők az ókorban,  Faszén kohászati alkalmazása,  Épület- és bútorfa,  Vasúti talpfák,  Ezek következtében a mérsékeltövi erdők tűntek el, trópusok érintetlenek voltak,  20. sz.-tól az esőerdők kiirtása,  Jelenleg min. 100 000 km2 esőerdőt irtanak ki évente (200 000),  2 oka van az esőerdőirtásnak:  A fejlődő országok gazdaságának fontos pillére a fa-export,  A népesség élelmiszerellátása csak a szántóterületek növelésével fedezhető.  Felégetik az erdőt  CO2,  Elmúlt 100 évben az esőerdők felét pusztítottuk el (50 m ha).

7

8 Az erdők szerepe a légköri gázcserében; az irtás éghajlat módosító hatásai  Fotoszintézis,  1,4 md. t légkörbe bocsátott szén,  Erdőirtás – karbonátos mállás – CO2 a légkörbe,  5 md. tonna/év (CO2) kerül a légkörbe a fosszilisekből,  A telepített erdők anyagtermelés fele akkora, mint a természeteseké  tehát a következő évtizedekbe 2X több területet kell beültetni esőerdővel, hogy ugyanannyi CO2-t meg tudjunk kötni,  Erdőirtás a globális felmelegedés egyik oka (18%-kal járul hozzá közvetlenül, közvetve többel).

9 Egyéb klimatikus hatások  Ha minden erdőt kiirtanánk, akkor…  …nőne az albedó (hűtő hatás, csapadék csökkenés),  …a felszíni érdesség 14 cm-ről 3-ra csökkenne  légcirkuláció,  …több aeroszol kerülne a levegőbe, melynek szintén hűtő hatása lehet (homályossági tényező).

10

11 Kép forrása: Peter Haggett, 2006.

12 Kép forrása:http://www.eosnap.com/public/media/2009/06/madagascar/20090608-madagascar3-full.jpg

13 Irodalomjegyzék  http://termtud.akg.hu/okt/9/3/sivat.htm  http://www.alternativenergia.hu/erdekess egek-%E2%80%93-az-erdoink/9320  http://www.alternativenergia.hu/tobb- ezer-eve-hatassal-van-az-ember-a-fold- eghajlatara/7444   Peter Haggett: Geográfia Typotex kiadó, Budapest, 2006


Letölteni ppt "Az erdőirtás és környezeti hatásai Készítette: Győri Dániel Geográfus MSc. Kép forrása:"

Hasonló előadás


Google Hirdetések