Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

KŐRÖSI CSOMA SÁNDOR Készítette: Malinovszki Dárius „Bárki, ha akarja, megtalálja a saját Himalájáját, ahova tartozhat, ahol dolgozhat, ahol megleli belső.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "KŐRÖSI CSOMA SÁNDOR Készítette: Malinovszki Dárius „Bárki, ha akarja, megtalálja a saját Himalájáját, ahova tartozhat, ahol dolgozhat, ahol megleli belső."— Előadás másolata:

1 KŐRÖSI CSOMA SÁNDOR Készítette: Malinovszki Dárius „Bárki, ha akarja, megtalálja a saját Himalájáját, ahova tartozhat, ahol dolgozhat, ahol megleli belső békéjét és a nyugalmat. Azt amit senki nem vehet el, senki nem zúzhat szét.” [George Sarton]

2 1784 Kőrösi születése  Született: 1784. Április 4  Szülőháza Csomakőrösön, Erdélyben:

3 Iskolái, elhatározása  Tanulmányait a falu iskolájában kezdte, ahol kitűnt szorgalmával, tanulmányi eredményeivel, ezért továbbtanult a Nagyenyedi kollégiumban. Itt ösztöndíjat nyert így továbbtanulhatott a göttingeni egyetemen.  Itt elhatározta, hogy megkeresi a magyarok őshazáját. Nagyenyed

4 Kőrösi útja  Magányosan vagy kereskedő karavánokkal legyalogolt 1200km-t Törökországon, Indián keresztül vándorolt Tibetig. Tibeti kolostorok

5 Szállása  A legnagyobb hidegben, egy szűkös cellában, fűtés nélkül volt kénytelen dolgozni. A csupasz padlón aludt, ahol csak a hideg falak védték a kegyetlen időjárástól. A kémény nélküli szobában, a tűz maró füstje miatt csak nehezen tudott olvasni. Mégis, több ezer tibeti nyelvű könyvet olvasott el – a magyarok nyomát kutatva. Reggeltől-estig tanult, olvasott, tűz és világítás nélkül, birkabundába burkolózva.

6 Tudományos jelentősége Ő készítette el a tibeti / angol szótárat.

7 Az út vége, Kőrösi halála  Oly közel áll szívünkhöz a nagy vándor alakja, aki vándorbotot fogott, hogy az ősi hazát, népünk rokonait felkutassa. Kitartása, szorgalma és hazaszeretete példa mindannyiunk számára.  Kőrösi Csoma Sándor nevét tisztelettel emlegetik a Föld minden szegletében, amerre csak magyarok élnek.

8 Köszönjük, Kőrösi!


Letölteni ppt "KŐRÖSI CSOMA SÁNDOR Készítette: Malinovszki Dárius „Bárki, ha akarja, megtalálja a saját Himalájáját, ahova tartozhat, ahol dolgozhat, ahol megleli belső."

Hasonló előadás


Google Hirdetések