Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A magyar költészet napját 1964 óta József Attila születésnapján,József Attila április 11-énáprilis 11-én ünneplik.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A magyar költészet napját 1964 óta József Attila születésnapján,József Attila április 11-énáprilis 11-én ünneplik."— Előadás másolata:

1

2 A magyar költészet napját 1964 óta József Attila születésnapján,József Attila április 11-énáprilis 11-én ünneplik.

3 Ebből az alkalomból minden évben irodalmi előadóestekkel, könyvbemutatókkal, költőtalálkozókkal és -versenyekkel tisztelegnek a magyar líra előtt.

4 Gyakran diákok, vagy éppen a ma is élő szerzők tolmácsolják a költeményeket.

5 2015- ben a Nagybalogi Alapiskola hagyományteremtő szándékkal első ízben csatlakozik a Szlovákiai Magyar Pedagógusszövetség által meghirdetett magyar költészet napjának megünnepléséhez.

6 József Attila 1905. április 11 1937. december 3

7 József Attila Budapesten születettBudapest 19051905. április 11- én és Balatonszárszón halt megBalatonszárszó 1937. december 3- án.1937

8 Magyar költő, a magyar költészet egyik legkiemelkedőbb alakja. Az élet kegyetlen volt vele, hisz félárva gyermekkora tele volt lemondással, felnőttként szembesült a meg nem értéssel.

9 Tanárnak készült, de a Tiszta szívvel című verse miatt eltanácsolták a tanári pályától. Ezután nyugati egyetemekre iratkozott be: Bécsben hallgatott előadásokat, majd Párizsban tanult. Közben megismerkedett az akkori német és francia költészettel, és tökéletesítette nyelvtudását.Tiszta szívvelBécsbenPárizsban

10 Zaklatott magánéletét azonban érzelmi válságok, szerelmi reménytelenségek terhelték. Összeomlott az idegrendszere. A zavaros elmeállapotú költő a balatonszárszói vasútállomásonidegrendszere egy vonat alá került és szörnyethalt.

11 Mindössze harminckét évet élt.

12 József Attila: Mama Már egy hete csak a mamára gondolok mindíg, meg-megállva. Nyikorgó kosárral ölében, ment a padlásra, ment serényen. Én még őszinte ember voltam, ordítottam, toporzékoltam. Hagyja a dagadt ruhát másra. Engem vigyen föl a padlásra. Csak ment és teregetett némán, nem szidott, nem is nézett énrám s a ruhák fényesen, suhogva, keringtek, szálltak a magosba. Nem nyafognék, de most már késő, most látom, milyen óriás ő - szürke haja lebben az égen, kékítőt old az ég vizében.

13 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "A magyar költészet napját 1964 óta József Attila születésnapján,József Attila április 11-énáprilis 11-én ünneplik."

Hasonló előadás


Google Hirdetések