Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

GEO-DATA Workshop 2009 november A GEODATA laboratórium működése A Miskolci Egyetemen a Baross program keretében egy Geoinformatikai Adatszolgáltató – GEODATA.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "GEO-DATA Workshop 2009 november A GEODATA laboratórium működése A Miskolci Egyetemen a Baross program keretében egy Geoinformatikai Adatszolgáltató – GEODATA."— Előadás másolata:

1 GEO-DATA Workshop 2009 november A GEODATA laboratórium működése A Miskolci Egyetemen a Baross program keretében egy Geoinformatikai Adatszolgáltató – GEODATA Laboratórium - létesült, hogy elősegítse a térinformatikai oktatást az egyetemen, valamint a térinformatikai módszerek elterjesztését az Észak-magyarországi régióban. A GEODATA szolgáltatásai: geoinformatikai rendszerek fejlesztése, nagyméretű térképek szkennelése, digitalizálása, és nyomtatása.

2 GEO-DATA Workshop 2009 november A GEODATA tárgyi adottságai  3db csúcskategóriás HP munkaállomás (Intel Xeon)  1db Abakos DeSkan A0-ás speciális „sáv” szkenner  1db A0-ás nagyteljesítményű színes HP plotter  1db A3-as HP Business színes tintasugaras nyomtató  1db HP multifunkciós készülék  ArcGIS szoftvercsomag  Abakos DeSkan szkennelő és képillesztő szoftver  QGIS  UMN Mapserver

3 GEO-DATA Workshop 2009 november Abakos DeSKAN

4 GEO-DATA Workshop 2009 november HP DesignJet T1100 Plotter

5 GEO-DATA Workshop 2009 november HP Munkaállomások

6 GEO-DATA Workshop 2009 november HP Business A3-as színes nyomtató

7 GEO-DATA Workshop 2009 november A DeSKAN szkennelési folyamata A szkennelendő dokumentum tárgyasztalra helyezése és rögzítése A szkenner kalibrálása (szín, kalibrációs vonalak helyzete) Az Abakos rendszer indítása, inicializálás, paraméterek megadása Szkennelés sávonként A sávok összeillesztése egy képpé Utófeldolgozás KépjavításGISPlottolás Esetleges képi vagy illesztési hibák javítása

8 GEO-DATA Workshop 2009 november A DeSKAN a gyakorlatban ++++

9 GEO-DATA Workshop 2009 november Utólagos képjavítás Alap képSzínjavítás és élesség állítás után A kapott dokumentum gyakran rossz állapotú, fakó, gyűrött Szkennelés után sok hiba javítható és a térkép felújítható

10 GEO-DATA Workshop 2009 november Az ArcView  a világon a legnépszerűbb asztali GIS, és térképező szoftver  több mint 500.000 használt példányszámú program rendszer  biztosítja az adatok megjelenítését, lekérdezését, elemzését, és integrálását  készíthetünk, és szerkeszthetünk új, és már meglévő földrajzi adatokat  az alfanumerikus adatokat és a hozzájuk tartozó földrajzi koordinátákat össze tudjuk kapcsolni és abból térképet vagy térinformatikai rendszert állíthatunk elő.

11 GEO-DATA Workshop 2009 november Az ArcGIS Az ArcGIS, három önálló alkalmazásból áll:  ArcCatalog  ArcMap  ArcToolbox - Az ArcCatalog segítségével tudunk böngészni az adataink közt,tudjuk rendszerezni azokat. Itt lehet új üres shape fájlt is létrehozni. Csatlakozhatunk ArcIMS szerverekhez, SDE adatbázisokhoz, szerkeszthetjük a metaadat leírásokat. - Az ArcMap a térképmegjelenítő, -készítő, -elemző, -szerkesztő szerepét tölti be, például itt szerkeszthetjük, innen nyomtathatjuk térképeinket. - Az ArcToolbox a konverzióknál elengedhetetlen, lehetőséget nyújt saját makrók építésére.

12 GEO-DATA Workshop 2009 november Miért használjunk ArcView-t? A legtöbb adatnak van földrajzi összetevője, amit valamilyen helyhez hozzá lehet fűzni, címek, postai irányítószámok, GPS-pontok, népszámlálási körzetek, városok, régiók, országok és egyéb helyek. Az ArcView lehetővé teszi számunkra, hogy megjelenítsük, felfedezzük és elemezzük a földrajzi adatok jellemző mintázatait, kapcsolatait, irányvonalait. Olyan dolgokat, amik az adatbázisokban és táblázatkezelőkben nem egykönnyen jeleníthetőek meg.

13 GEO-DATA Workshop 2009 november Miért használjunk ArcView-t? Az ArcView-t használhatjuk a következőkre:  Készíthetünk térképeket, amik segítenek megjeleníteni az adatainkban rejlő mintázatokat, irányvonalakat és kivételeket  Összekapcsolhatunk különböző adatforrásból származó adatokat, például CAD-rajzokat, légifotókat, táblázatos adatokat, webes térképszolgáltatásokat és adatbázisokat.  Létrehozhatunk és szerkeszthetünk földrajzi és vele összekapcsolt leíró adatokat  Földrajzi adatokon elemzéseket végezhetünk, hogy megválaszoljunk bizonyos kérdéseket, például: - Milyen környezeti hatásai lehetnek egy új lakótelep építésének? - Kik az én vásárlóim? - Hova telepítsem az új üzleteimet vagy szolgáltatásaimat? - Kire lehet hatással egy adott környezeti veszély? - Hogyan reagálhatunk egy esetleges áramszünet esetén? - Mely ipari területek vannak közel iskolákhoz?

14 GEO-DATA Workshop 2009 november Miért használjunk ArcView-t?  Az ArcView rendelkezik a legszélesebb funkcionalitással, amit elérhetünk a Desktop GIS rendszerekben.  Az ArcView egy átlátható - Windows-alapú -grafikus kezelőfelülettel rendelkezik, könnyen használható, on-line segítséget és hatalmas dokumentációt tartalmaz.  Oktatások, on-line internetes kurzusok és könyvek egész sora segíti a felhasználót, hogy rövid idő alatt sikereket érjen el az ArcView-val való munkában.  Az ArcView a világon a legelterjedtebb GIS szoftver, megtalálható középiskolákban, főiskolákon, egyetemeken, kutatóintézetekben.

15 GEO-DATA Workshop 2009 november Kik használják az ArcGIS-t?  Az ArcView szervezetek ezreinek segít, hogy az adataik térbeli kapcsolatait megértsék, jobb döntéseket hozhassanak, problémáikat könnyedebben oldják meg.  Az ArcView felhasználók a világ minden táján megtalálhatóak, a legkülönfélébb iparágak és alkalmazási területek képviselői ők, többek között:  Városi és megyei önkormányzatok  Bűnüldözési szervezetek  Tűzvédelmi, polgárvédelmi szervezetek  Mezőgazdasági szervezetek  Környezetvédelmi, természetvédelmi szervezetek  Közművállalatok, telekommunikációs vállalatok  Kereskedelmi vállalatok  GEO-DATA

16 GEO-DATA Workshop 2009 november ArcGIS Desktop b ő vítmények ArcGIS 3D Analyst Segítségével interaktív, és dinamikus térképeket készíthetünk, melyek elősegítik a földrajzi adatok megjelenítését, és elemzését. Lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy hatékonyan tudjunk elemezni, illetve megjeleníteni felszíni adatokat. Használatával többféle nézőpontból láthatjuk a felületünket, létrehozhatunk lekérdezéseket a felszínnel kapcsolatban, meghatározhatjuk a láthatóságot, illetve a látható területet a felszín egy adott pontjából és létrehozhatunk realisztikus perspektív nézetet, raszteres adat rávetítésével, vagy akár vektoros adat felszín feletti elhelyezésével

17 GEO-DATA Workshop 2009 november ArcGIS Desktop b ő vítmények ArcGIS Spatial Analyst Biztosítja számunkra azokat az eszközöket is, amelyek szükségesek a széleskörű térbeli modellezésekhez, melyek segítségével, további elemzésével új információkat gyűjthetünk a földrajzi adatokból. Lehetővé tesz olyan térbeli elemzéseket mint például a felület-elemzések, a raszter-elemzések, és a grid algebra, mindezt egy interaktív térképi környezetben, ezzel biztosítva új információk levezetésének, gyűjtésének lehetőségét.

18 GEO-DATA Workshop 2009 november ArcGIS Desktop b ő vítmények ArcGIS Geostatistical Analyst Felületi interpolációra és térbeli adatok kutatására, elemzésére szolgáló kiterjesztés. Biztosítja a térbeli adatok vizsgálatát valamint módszereket, amelyekkel ezen adatokból felületeket hozhatunk létre. Lehetőséget biztosít, hogy felületeket hozzon létre olyan mérési adatokból, amiket egy adott területről gyűjt, de anélkül, hogy minden elképzelhető földrajzi hely információit meg kellene vizsgálnia. Lehetőséget biztosít a felhasználónak, hogy felületeket hozzon létre olyan mérési adatokból, amiket egy adott területről gyüjt, de anélkül, hogy minden elképzelhető földrajzi hely információit meg kellene vizsgálnia. Kezdve a hőmérsékleti értékek becslésétől, a környezetvédelmi kockázatokon át, bármilyen geofizikai elem előfordulásáig.

19 GEO-DATA Workshop 2009 november A GEO-DATA jelenlegi munkái Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "GEO-DATA Workshop 2009 november A GEODATA laboratórium működése A Miskolci Egyetemen a Baross program keretében egy Geoinformatikai Adatszolgáltató – GEODATA."

Hasonló előadás


Google Hirdetések