Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Írta és előadja: Hajgató Bence. Adat hordozó szenzor chip-ek napjainkban 1. Oxford Nanopore /emberi/  Nanométer nagyságú, sejtmembránként dolgozó szenzorokat.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Írta és előadja: Hajgató Bence. Adat hordozó szenzor chip-ek napjainkban 1. Oxford Nanopore /emberi/  Nanométer nagyságú, sejtmembránként dolgozó szenzorokat."— Előadás másolata:

1 Írta és előadja: Hajgató Bence

2 Adat hordozó szenzor chip-ek napjainkban 1. Oxford Nanopore /emberi/  Nanométer nagyságú, sejtmembránként dolgozó szenzorokat működtető mesterséges nanoporok.  Mire képes? A DNS-ek és molekulák megvizsgálása és azonosítása.  Hogyan működik? A Nanopore elhelyezkedik egy mesterséges sejtmembránon és a DNS-ek vagy molekulák átjutásával adja meg az adatokat.  Mire jó? A rák és más hasonló sejtekkel kapcsolatos betegségek leküzdésének használatára és az egészséges életmód magasabb fokú ellenőrzése.

3 2. MAF (mass airflow) szenzor, IAT (intake air temperature) szenzor /járművek/  Autómobilokban és más járművekben elhelyezett beépített szenzorok.  Mire képesek? Mindkét szenzor legfőbb feladata a belső égésű motor és az ahoz tartozó készülékek hő és levegő mennyiségének és azoknak sürűségeinek vizsgálása.  Hogyan működnek? A szenzorok képesek leszűrni a levegő sűrűséget és továbítani azt az információt az ECU-nak (engine control unit).  Mire jók? Lehetővé teszik a motor meghibásodásának megelőzését, ezzel a balesetek egy részének a megakadályozását is elősegítik.

4 3. Mikrochip RFID (radio frequency identification) teknológia /állatmegjelölés/  Egy állat bőre alá elhelyezet mikrochip amely passzív RFID rendszert használ.  Mire képes? Egy leolvasó szkenner segítségével a chip megtudja adni azt a bizonyos számsort amellyel az állat beazonosítható.  Hogyan működik? A mikrochip-et az állatbőre alá állatorvosok ültetik be. Ezután a chip egy különleges rádiójelre reagálva adja meg a benne található számsort.  Mire jó? Habár a mikrochip nem képes az állat pozicióját lokalizálni, betudja azonosítani magát az állatott és ezzel megkönnyíti annak hazajutását.

5 4. GPS nyomkövető berendezés /elektronikus eszközök/  Szinte bármilyen kisebb, nagyobb elektronikai tárgyba elhelyezhető szenzorok.  Mire képes? Különböző szenzorokkal ellátott tárgyak helyzetének és pozíciójának bemérése, akár nagy távolságból is.  Hogyan működik? A berendezés különböző jeleket és adatokat továbbít műholdaknak vagy más vevő készülékeknek amelyek az információt egy védett internetes szerveren keresztül leadják a számítógépnek vagy mobil applikációnak.  Mire jó? Az ehhez hasonló szenzorok segítségével a Keresésnek egy új fejezetét nyitjuk meg.

6 Az adatok felhasználása 1.A magántulajdon védelme. 2.Rendfenntartás. 3.Pozíció keresés. 4.Egészség fenntartás 5.Társadalmi és Szociális felmérések.

7 Köszönöm a figyelmüket.


Letölteni ppt "Írta és előadja: Hajgató Bence. Adat hordozó szenzor chip-ek napjainkban 1. Oxford Nanopore /emberi/  Nanométer nagyságú, sejtmembránként dolgozó szenzorokat."

Hasonló előadás


Google Hirdetések