Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Franciaország, hivatalosan a Francia Köztársaság egy független ország. Központi területe Nyugat-Európában helyezkedik el, de világszerte rendelkezikmegyékkel.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Franciaország, hivatalosan a Francia Köztársaság egy független ország. Központi területe Nyugat-Európában helyezkedik el, de világszerte rendelkezikmegyékkel."— Előadás másolata:

1

2 Franciaország, hivatalosan a Francia Köztársaság egy független ország. Központi területe Nyugat-Európában helyezkedik el, de világszerte rendelkezikmegyékkel és területekkel. Szomszédai Belgium, Luxemburg, Németország, Svájc, Olaszország, Monaco, Andorra és Spanyolország.

3 Ez az az állam,ahol egy év alatt a legtöbb turista megfordul.Ennek egyik oka,hogy nagyon sok francia helyszín szerepel az UNESCO világörögségi jegyzékében.Terülétét tekintve Franciaország a második legnagyobb európai állam,a lakosságszám tekintetében a 3. helyen áll.

4 Földrajzi elhelyeszkedés Franciaország területe Nyugat-Európában a Földközi-tengertől egészen az Északi-tengerig, a Rajnától az Atlanti-óceánig terjed. Az Egyesült Királyságtól a La Manche-csatorna választja el.

5 Domborzat A Francia vidékek domborzata változatos. A tájak északon és nyugaton tengerparti síkságok.A nyugati és déli- délkeleti vidékeken hegyláncok találhatóak (pl. Francia-középhegység). Délen a Pireneusok vonulata található, és innen a Földközi-tenger partján, a Francia Riviérán végighaladva elérjük az Alpok csúcsait. Itt emelkedik Európa legmagasabb pontja is, a 4808 m-es Mont Blanc.

6 Vízrajz A vízválasztótól Keletre a Rhone és a Saone gyűjti össze az Alpok és a Keleti országrész vizeit és szállítja a Földközi-tengerbe. Franciaország többi nagy folyója már az Atlanti-óceán vízgyűjtő területéhez tartozik. Az Északi terület legjelentősebb folyója a Szajna a La Manche-ba torkollik.A Pireneusokból és a Francia-középhegység Nyugati oldalairól lefutó vizeket a Garonne gyűjti össze. A Lorraine-i fennsíkon és az Ardennekben eredő folyók az Északi tengerbe szállítják vizüket.

7 Éghajlat Franciaország éghajlatát az óceáni és mediterrán hatások befolyásolják legerősebben. Az ország túlnyomó részének éghajlata enyhe telű óceáni, a tengerpartoktól távolabbi területeken azonban a kontinentális éghajlat sajátosságai is megjelennek. A földközi-tengeri partvidék éghajlata jellemzően mediterrán, ugyanakkor a magasabb hegyvidékeken, így elsősorban az alpi területeken változatos magashegységi éghajlat alakul ki.

8 Mount Blanc B r e t a g n e r é g i ó Burgundiai szőlőültetvény A Rivéra

9 Gazdaság Az ország a mezögazdaságával tűnik ki. Legjelentősebbek: gabona,szőlő és a szarvasmarha tenyésztés.Nagyonjeletősek a bortermelések és a tejtermékek.A Földközi-tengernél jó a halászat.Az ország villamosenergia-termelésének háromnegyedét atomerőművekben állítják elő.Gépiparok:repülőgépek gyártása (Airbus),vonatok (TGV),autók (Renault,Peugeot,Citroän).Gyártanak még gumiabroncsokat (Michelin).

10 Párizs Marseille Lyon Nizza Nantes Lille


Letölteni ppt "Franciaország, hivatalosan a Francia Köztársaság egy független ország. Központi területe Nyugat-Európában helyezkedik el, de világszerte rendelkezikmegyékkel."

Hasonló előadás


Google Hirdetések