Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Papp József Tartalomszolgáltatás a könyvtári honlapokon Kaposvár, 2007. okt. 30.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Papp József Tartalomszolgáltatás a könyvtári honlapokon Kaposvár, 2007. okt. 30."— Előadás másolata:

1 Papp József Tartalomszolgáltatás a könyvtári honlapokon Kaposvár, 2007. okt. 30.

2 A internetes könyvtári honlapok sajátosságai Mi minden szükségeltetik a könyvtári honlap készítéséhez? - Koncepció, munkaterv, előzetes felmérés - Kik lesznek a közkönyvtári honlap látogatói? Minden korosztály - Szerkesztő, szövegíró, grafikus, illusztrátor, webszerkesztő, programozó, internet szolgáltató - Web oldalas közlésre szánt tagolt szöveg - Előzetesen digitalizált képek, illusztrációk, video s hang filelok - Cél: tetszetős külső, könnyen áttekinthető, gazdag tartalomkínálat, frissítési és bővíthetőségi lehetőség, felhasználó barát, s minden korosztály szívesen böngéssze.

3 Mit kell tudni azon könyvtárosnak, aki honlapot szeretne készíteni? - Alapvető könyvtári szakismeretek - Alapvető számítógépes programok használata: Word szövegszerkesztő Front page web szerkesztő program Picassa képszerkesztő program FTP – file cserélő program - Az internet alapjainak ismerete (e-posta, web) - A digitális fényképezés alapjai - A szkenner használata - OCR karakterfelismerő program ABBY, Recognita

4 Legyünk mindig lépéselőnyben - Folyamatos kapcsolat a felhasználókkal: levél, ankét, véleménynyilvánítás, javaslat, kérés, beszélgetés - Más könyvtárak tapasztalatai – ők hogyan csinálják? - Új trendek a könyvtári honlapok terén: Web 2.0 és a Library 2.0 javaslatai és irányelvei RSS, blogok, online szolgáltatások - A web oldalak 15-30 napi ellenőrzése és frissítése - A ma elkészült web oldal, holnap már talán elavult lesz - A régi tartalmak archívumba helyezése, vagy törlése - Látogatottsági számlálók elhelyezése

5 A felhasználó központú könyvtár - A közkönyvtárak szolgáltatásait nemcsak a könyvtár falain belül, hanem az internet segítségével távolabbról, sőt külföldről is használják az emberek, akkor is, amikor a könyvtár zárva tart és a könyvtáros otthon van. - A gyors tájékozódási lehetőség biztosítása: a felhasználó (ha bejön a könyvtárba) 1-4 percet vár, s ha nem találja meg a keresett információt – elmegy és máshol keresi.

6 EU ajánlások és kritériumok a kulturális honlapok készítéséről Az Európai Unió Minerva Projekt keretében kiadott kézikönyv (2003) Magyar fordításban: Kézikönyv a minőségi elvekről Quality Principles for cultural Web Sites: a handbook Fordította: Bárány Barbara, Budapest 2004. http://mek.oszk.hu/minerva/html/dok/minoseg-10elv.htm A kézikönyv módszertani szerkezeti felépítése: Általános ismertetés, magyarázatok, kritériumok, ellenőrzőlista s gyakorlati tesztek

7 Tíz szempont 1. Átláthatóság Világosan jelölje meg a honlap azonosságát és célját, valamint a fenntartásáért felelős szervezetet. - Legyen egyértelműen feltüntetve az intézmény neve, címe, elérhetősége - Az intézmény küldetésnyilatkozata (max. 50 szó) - Vannak-e zavaró körülmények a honlapon?

8 Tíz szempont 2. Hatékonyság A felhasználó szempontjából a tartalmat megfelelően válogassa, digitalizálja, hitelesítse és jelenítse meg. - Megfelel-e a célközönség igényeinek, - az alapvető nyelvi elvárásoknak, - van-e belső keresőprogram, - megfelel-e a mai webes elvárásoknak, - milyenek a navigációs lehetőségek az oldalon és az oldalak között.

9 Tíz szempont 3. Karbantartottság A minőségi elvek szerint biztosítsák a naprakészségét. - A könyvtári felhasználó tud-e minden web szolgáltatást használni? - Az elmúlt hat hónapban volt-e a weboldalon arculatváltás, megújítás? - Van-e olyan információ a honlapon, amely dátumhoz kötött? - Van-e a web oldalon olyan információ, amely „régi újdonság” s ott maradt?

10 Tíz szempont 4. Elérhetőség Az elérhetőség legyen biztosított minden felhasználó számára - a navigálás, a tartalom és az interaktivitás tekintetében is - függetlenül a használó rendelkezésére álló műszaki színvonaltól, vagy esetleges fogyatékos voltától. - A web portál megfelel-e a fogyatékkal élőknek? - Van-e nagyobb betűméretes verziója A A A ? - Támogatja-e a többi internetes böngészőt? – Opera, Netscape, Explorer - Támogatja-e a kézi és a mobil internetes kapcsolatot? - Támogatja-e a lassú letöltéssel járó internet kapcsolatot? (falvak, s kistelepülések, ahol még nincs ADSL)

11 Tíz szempont 5. Felhasználó-központúság Vegye figyelembe a felhasználó igényeit, biztosítsa a könnyen használhatóságot, vegye számba a felhasználói értékeléseket és a visszajelzéseket. - Közérthető nyelven íródott-e a honlap, vagy nagyon sok a szakkifejezés? - Biztosítottak-e a felhasználók elvárásai? (linkgyűjtemény: online szótárak, folyóiratok, enciklopédiák, online katalógus) - Van-e lehetőség véleménynyilvánításra, s kapcsolat teremtésre, valamint saját tartalom megjelentetésére?

12 Tíz szempont 6. Interaktivitás Adjon lehetőséget a használónak a kapcsolatteremtésre és a megfelelő válaszokra. Adott esetben ösztönözze a felhasználót kérdésfeltevésre, információk megosztására és vitára. - Van-e lehetőség kérdések feltevésére s azok megválaszolására? - Van-e nyitott fórum a honlapon?

13 Tíz szempont 7. Többnyelvűség Legyen tisztában a többnyelvűség fontosságával, biztosítson minimális szintű érthetőséget több nyelven. - Mely nyelven készül a webes honlap? - Van-e angol, német, vagy francia nyelvű változata? - Közül-e tartalmakat a nemzeti kisebbségek nyelvén? - A honlap mennyire EU kompatibilis nyelvi szempontból? - A határ menti területeken közöl-e információkat a szomszédos ország nyelvén?

14 Tíz szempont 8. Átjárhatóság A kulturális hálózaton belül tegye lehetővé, hogy a használók könnyen megtalálják az igényüknek megfelelő tartalmat és szolgáltatást. - Lehetséges-e a honlapon a távolról való keresés különféle keresőmotorokkal? (Yahoo, Google, Altavista, stb.) - Lehetséges a honlap teljes tartalmában való nyílt keresés? - Szükség van-e regisztrációra, azonosító névre, IP számra?

15 Tíz szempont 9. Jogkövetés Vegye tekintetbe a szellemi tulajdonjoggal és az adatvédelemmel kapcsolatos rendelkezéseket, világosan közölje a honlapnak és tartalmának használatára vonatkozó feltételeket. - A könyvtári web oldalak tartalmát védik-e a jogtalan másolás és az újrafelhasználás ellen? - Van-e COPYRIGHT jel az oldalon?

16 Tíz szempont 10. Hosszú távú megőrzés Kövessen olyan stratégiát és szabványokat, amelyek biztosítják a honlap és tartalmának tartós megőrzését, s archiválását. - Van-e az intézménynek szabályzata, vagy rendelkezése arról, hogyan őrizzék, tárolják s archiválják az internetes tartalmakat? - A nem időszerű tartalmak tárolása, s azok régi és új formátumai.

17 Könyvtár az interneten - A könyvtári részlegek s fiókintézmények bemutatása - Nyitvatartási idő, a munkatársak elérhetősége - tel., e-mail - A könyvtári állomány és a könyvtári hálózat ONLINE KATALÓGUSA - Könyvtári szabályzat, törvények, előírások - Ingyenes és térítéses szolgáltatátások (ár)jegyzéke - Online folyóirat olvasó – újságok a világ minden tájáról - Gyermekkönyvtár – külön gyermekeknek készült weboldalak (ajánlott mesekönyvek, könyvtári gyermek foglalkozások, képriport, ankét, internetes keresők, wikipédia, online szótárak, hasznos link gyűjtemény...)

18 Könyvtár az interneten - Digitális könyvtár: A helyi szerzők digitális könyvei s alkotásai (MEK) Helyi vonatkozású közérdekű tanulmányok Szemináriumi szakdolgozatok Kutatási projektek - Neves emberek életrajzi lexikona Rövid életrajz, megjelent művei, szakcikkei, róla szóló bibliográfia, fordítások, képek, a könyvek címlapjai (jpg)

19 Könyvtár az interneten A helyismereti gyűjtemény online bemutatása - Digitalizált szövegek, s linkek - Régi és újabbkori képeslapok - A vidék és a régió települései s azok történeteírásban és képben (abc sorrendben) folyamatosan frissítve - Régi könyvek rövid ismertetése s azok címlapjai - Helyi szerzők kéziratai (jpg) - Szerzői és tematikus bibliográfiák - ONLINE kereshető szakcikk bibliográfia

20 Könyvtár az interneten - Közvetlen elérésű internet böngészők: Google, Yahoo, Altavista... (legyenek a nyitó oldalon) - Online szótárak - Online lexikonok és enciklopédiák (magyar, angol, német, szomszédos országok)

21 Regionális link gyűjtemény Közhasznú infók: telefonkönyv, online vasúti és busz menetrend, közérdekű internetes portálok Közigazgatás és oktatás: megyei és polgármesteri hivatalok, iskolák, középiskolák, egyetemek, egyetemi és főiskolai karok Rokon intézmények: múzeumok, levéltárak, képtárak, művelődési intézmények Egyéb: sportegyesületek, könyvkiadók, civil klubok, nagyobb termelővállalatok, neves intézmények, munkaközvetítő intézet, stb.

22 A könyvtár magyar nyelvű honlapja

23 Az életrajzi lexikon nyitóoldala

24 Az életrajzi lexikon – további rész

25 Az irodalmi lexikon nyitó oldala

26 Pável Ágoston életrajza, művei, tanulmányai, fordításai és a róla szóló bibliográfia

27 A digitális könyvtárunk

28 A digitális könyvtári oldal folytatása – linkek és a számláló

29 Digitalizált szakcikek és tanulmányok

30 Néhány szlovéniai közkönyvtári honlap Pirani városi könyvtár http://www.pir.sik.si/slo/http://www.pir.sik.si/slo/ Velenjei városi könyvtár http://www.vel.sik.si/http://www.vel.sik.si/ Lendvai városi könyvtár http://www.knjiznica-lendava.si/hu/index.php Slovenj Gradec http://www.sg.sik.si/http://www.sg.sik.si/ Slovenske Konjice http://www.knjiznica-slovenskekonjice.si/ Trebnje http://www.tre.sik.si/http://www.tre.sik.si/ Celje http://www.ce.sik.si/http://www.ce.sik.si/

31 Köszönöm a megtisztelő figyelmüket Papp József jozef.papp@gmail.com


Letölteni ppt "Papp József Tartalomszolgáltatás a könyvtári honlapokon Kaposvár, 2007. okt. 30."

Hasonló előadás


Google Hirdetések