Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Nemzetközi kapcsolatok története 1945-1990. A hidegháború végleges befejeződése felé: az átmenet évei (1985-89): M. Gorbacsov hatalomra kerülése, az 1989-

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Nemzetközi kapcsolatok története 1945-1990. A hidegháború végleges befejeződése felé: az átmenet évei (1985-89): M. Gorbacsov hatalomra kerülése, az 1989-"— Előadás másolata:

1 Nemzetközi kapcsolatok története 1945-1990. A hidegháború végleges befejeződése felé: az átmenet évei (1985-89): M. Gorbacsov hatalomra kerülése, az 1989- es kelet-közép-európai forradalmi hullám

2 Mihail Gorbacsov hatalomra kerülése, 1985. március 1982-85 között három temetés – idős korú elnökök 1982-85 között három temetés – idős korú elnökök Gorbacsov – glasznoszty (politikai liberalizálódás), peresztrojka (átszervezés) – REFORMOK SZÜKSÉGESEK!!! Gorbacsov – glasznoszty (politikai liberalizálódás), peresztrojka (átszervezés) – REFORMOK SZÜKSÉGESEK!!! Fokozódó gazdasági lemaradás, Kínában és a nyugati világban dinamikus növekedés a gazdaságban Fokozódó gazdasági lemaradás, Kínában és a nyugati világban dinamikus növekedés a gazdaságban Egyre költségesebb az afganisztáni intervenció – stratégiai túlterjeszkedés, túlköltekezés Egyre költségesebb az afganisztáni intervenció – stratégiai túlterjeszkedés, túlköltekezés A SZU túlságosan is militarizálódott, hatalmi bázisa egydimenziójúvá vált. A SZU túlságosan is militarizálódott, hatalmi bázisa egydimenziójúvá vált. Új külügyminiszter: Eduard Sevarnadze Új külügyminiszter: Eduard Sevarnadze

3 Andrej Szaharov visszatérhet Moszkvába. Andrej Szaharov visszatérhet Moszkvába. Diplomáciai offenzíva: korlátozni kell a fegyverkezési versenyt, javuljanak a kelet-nyugati gazdasági kapcsolatok! Diplomáciai offenzíva: korlátozni kell a fegyverkezési versenyt, javuljanak a kelet-nyugati gazdasági kapcsolatok!

4 Amerikai-szovjet évenkénti csúcstalálkozók 1985-1989 között Hat évvel a bécsi Carter-Brezsnyev csúcstalálkozó után 1985 novemberében Genfben („genfi szellem?”) Hat évvel a bécsi Carter-Brezsnyev csúcstalálkozó után 1985 novemberében Genfben („genfi szellem?”) 1986. június Reykjavik Reagan visszavonta korábbi kijelentéseit a SZU- val kapcsolatban. 1986. június Reykjavik Reagan visszavonta korábbi kijelentéseit a SZU- val kapcsolatban. 1986 április: a csernobili atomkatasztrófa – nehéz belpolitikai helyzet – külpolitikai engedmények 1986 április: a csernobili atomkatasztrófa – nehéz belpolitikai helyzet – külpolitikai engedmények Az évenkénti csúcstalálkozók eredményeként egyre javultak az amerikai-szovjet kapcsolatok. Az évenkénti csúcstalálkozók eredményeként egyre javultak az amerikai-szovjet kapcsolatok.

5 1987. december: INF-szerződés megkötése – a közepes hatótávolságú „eurorakéták” kölcsönös megsemmisítéséről (a SZU 857 db SS-20-as rakétát, az USA 429 db Pershing II-es rakétát 1987. december: INF-szerződés megkötése – a közepes hatótávolságú „eurorakéták” kölcsönös megsemmisítéséről (a SZU 857 db SS-20-as rakétát, az USA 429 db Pershing II-es rakétát 1991. július 31. START tárgyalások (Strategic Arms Reduction Talks) 1991. július 31. START tárgyalások (Strategic Arms Reduction Talks) Tárgyalások a III. világ regionális konfliktusairól. Tárgyalások a III. világ regionális konfliktusairól. A szovjet csapatok afganisztáni kivonulásának véső határidejét 1989. feb. 15-ben állapították meg. A szovjet csapatok afganisztáni kivonulásának véső határidejét 1989. feb. 15-ben állapították meg. A SZU fokozatosan csökkentette a korábbi szövetségesek támogatását (Kuba, Nicaragua, Angola, Etiópia) A SZU fokozatosan csökkentette a korábbi szövetségesek támogatását (Kuba, Nicaragua, Angola, Etiópia)

6 A pártállami rendszerek belső eróziójának felgyorsulása Kelet-Európában A 80-as évek végére: a szocializmus általános válsága A 80-as évek végére: a szocializmus általános válsága A világgazdasági korszakváltás a perifériák-félperifériák számára elhúzódó krízist eredményzett. A világgazdasági korszakváltás a perifériák-félperifériák számára elhúzódó krízist eredményzett. Belső hatalmi küzdelmek, folyamatos sztrájkok. Belső hatalmi küzdelmek, folyamatos sztrájkok. Erősödő antiszemita hangulat – zsidók tömeges vándorlása Izraelbe Erősödő antiszemita hangulat – zsidók tömeges vándorlása Izraelbe (eközben 1981-ben Görögország, 1986- ban Spanyolország és Portugália az EGK tagjai lesznek.) (eközben 1981-ben Görögország, 1986- ban Spanyolország és Portugália az EGK tagjai lesznek.)

7 Az 1989-es kelet-közép-európai forradalmi hullám kibontakozása A lengyelországi szabad választások (a Szolidaritás jelöltje Tadeus Mazowiecki lett a miniszterelnök) A lengyelországi szabad választások (a Szolidaritás jelöltje Tadeus Mazowiecki lett a miniszterelnök) A magyar fordulat (az 1956-os forradalom népfelkeléssé nyilvánítása, Kádár János visszalépése, Nagy Imre és mártírtársainak újratemetése, a demokratikus ellenzéki szervezetek létrejötte) A magyar fordulat (az 1956-os forradalom népfelkeléssé nyilvánítása, Kádár János visszalépése, Nagy Imre és mártírtársainak újratemetése, a demokratikus ellenzéki szervezetek létrejötte) A vasfüggöny megszűnése (Alois Mock és Horn Gyula) – „páneurópai piknik” A vasfüggöny megszűnése (Alois Mock és Horn Gyula) – „páneurópai piknik” A prágai „bársonyos forradalom” A prágai „bársonyos forradalom”

8 A berlini fal leomlása, 1989. november 9. Gorbacsov nem állt ki Erich Honecker mögött Gorbacsov nem állt ki Erich Honecker mögött „á la Peking 1989. május”??? „á la Peking 1989. május”??? Gorbacsov nem akarta alkalmazni a Brezsnyev-doktrínát Gorbacsov nem akarta alkalmazni a Brezsnyev-doktrínát A befolyási szférák feladása A befolyási szférák feladása 1989. november 9.: a német újraegyesítés felé 1989. november 9.: a német újraegyesítés felé

9 A G. Bush és m. Gorbacsov közti csúcstalálkozó Málta szigetén, 1989. december 3. A hidegháború vége Erősödő nacionalista érzelmek, függetlenségi mozgalmak, új nemzeti erők a nyugati és déli perifériákon – centrifugális tendenciák Erősödő nacionalista érzelmek, függetlenségi mozgalmak, új nemzeti erők a nyugati és déli perifériákon – centrifugális tendenciák Megbomló globális egyensúly – a szovjet birodalom szétesése úgy következett be, hogy előzőleg nem szenvedett átfogó katonai vereséget. Megbomló globális egyensúly – a szovjet birodalom szétesése úgy következett be, hogy előzőleg nem szenvedett átfogó katonai vereséget.

10 A szocialista pártállami modellek bukása – gazdasági tényezők (a kommunista rendszerek nem találtak hatékony választ a XX. sz. végi gazdasági kihívásokra) A szocialista pártállami modellek bukása – gazdasági tényezők (a kommunista rendszerek nem találtak hatékony választ a XX. sz. végi gazdasági kihívásokra)


Letölteni ppt "Nemzetközi kapcsolatok története 1945-1990. A hidegháború végleges befejeződése felé: az átmenet évei (1985-89): M. Gorbacsov hatalomra kerülése, az 1989-"

Hasonló előadás


Google Hirdetések