Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Rotary Története, eszméi, tevékenysége. Rotary – A sztori Paul P.Harris alapította az első Rotary klubot 1905 február 23-án Chicagoban. Több mint egy.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Rotary Története, eszméi, tevékenysége. Rotary – A sztori Paul P.Harris alapította az első Rotary klubot 1905 február 23-án Chicagoban. Több mint egy."— Előadás másolata:

1 Rotary Története, eszméi, tevékenysége

2 Rotary – A sztori Paul P.Harris alapította az első Rotary klubot 1905 február 23-án Chicagoban. Több mint egy évszázaddal az alapítás után a Rotary megmaradt eredeti célkitűzésénél mint a helyi közösségek támogatása valamint az emberi kapcsolatok, a béke és a kölcsönös megértés szolgálata. Az ENSZ alapításában 1945-ben 49 rotarista vett részt delegátusként vagy szakértőként és ma a Rotary, mint nem kormányzati szerv az egyik legmagasabb szintü konzultációs státusszal rendelkezik.

3 Mi a Rotary? 1,2 millió üzleti, szakmai és közösségi vezető ember több mint 200 országban és régióban végez humanitárius szolgálatot és tesz erőfeszítéseket a jóakarat és béke építésére. A Rotary helyi közösségek önkénteseinek globális hálózata. A világon több mint 32 000 Rotary klub kezdeményez segítő szolgálatokat az írástudatlanság, a betegségek, az éhezés, a szegénység, a tiszta ivóvíz hiánya és egyéb környezeti ártalmakban érintettek megsegítésére.

4 Nemzetközi projekt támogatások Rotary klubok sokrétű humanitárius, interkultúrális és oktatási tevékenységben vesznek részt az életminőség javítására. A Rotary nemzetközi szervezete adományokkal támogatja a helyi klubok kezdeményezéseit amelyek orvosi szolgálatot, tiszta vizet, élelmet, szakmai és általános oktatást, az ifjúság fejlődését szolgálják a rászorulók milliói számára főként a fejlődő világban. Több mint 200 különféle támogatási alap nyújt anyagi forrást a Rotary önkéntesek munkájához, akik a világ különböző részein a szükséges technikai tudással és szakértelemmel projekteken dolgoznak.

5 Béke és jóakarat A Rotary építi a megértést nemzetközi ösztöndíjakon, csere programokon keresztül és humanitárius támogatási alapokkal. 1947 óta több mint 35 000 diák 110 országból tanult hazájától távol a Rotary Követek Ösztöndíj program keretében. A Rotary Csoportos Tanulmányi Csereprogram keretében 45 000 fiatal szakember tanulmányozhatta szakmája fejlődését más országokban. Minden évben 9 000 középiskolás diák szerez életre szóló tapasztalatot az egy tanulmányi évre szóló Ifjúsági Csereprogram keretében.

6 Polio Plus program A Rotary 1985-ben a WHO és az UNICEF együttműködésével indította el ambíciózus programját a világ összes gyermekének a gyermekbénulás elleni szerrel történő ellátására. A program eredményeként annak kezdete óta, a Rotary tagok 650 millió US dolláros támogatásának és a helyi önkéntesek munkájának köszönhetően a gyermekbénulásos esetek száma 99%-kal esett. A Bill és Melinda Gates Alapítvány nagylelkű hozzájárulásával remények szerint a program rövid időn belül teljes sikerrel zárulhat.

7 Rotarista Rotary klub tagként lehetőség van, hogy élvezetes és szervezett formában tehessünk helyi közösségünkért. A tagok hetente találkoznak, hogy tervezzék és szervezzék szolgálatukat a helyi és nemzetközi közösség üdvére. A tagok szakértelmüket és tapasztalatukat felhasználva akár globális célok érdekében is, szakmai ismeretekre tehetnek szert, karrierjük fejlődhet és lehetőségük van más kultúrák megértésére is. A Rotary klubok nem vallási vagy politikai alapon szerveződnek és nyitottak jelöltek befogadására bőrszínüktől, vallásuktól és kultúrájuktól függetlenül.

8 Rotary Magyarországon 1925 október 29-én alakult meg Magyarországon az első Budapesti Rotary Club a Pannónia szállóban. 1938-ban már 12 rotary klub működött az országban 628 taggal, köztük több olyan ismert személyiség mint Szentgyörgyi Albert. A Rotary tevékenysége 1942-től 1989-ig, 47 éven keresztül kényszerből szünetelt Magyarországon. A rendszerváltást követően, 1989-től vált lehetővé klubok alakulása és újraalakulása. 2007-ben már ismét önálló kormányzóságba (D-1911) szerveződtek a magyar rotaristák. Ma 46 Rotary klub van az országban 1200 taggal.

9 Rotary Szentendrén A Dr.Cseri Miklós kezdeményezésére működő asztaltársaság 1998 június 27-i charter ünnepségen 25 taggal alapította meg az önálló Rotary klubot Szentendrén. A klub több mint 15 éves története során számos jótékonysági akció szervezésével járult hozzá szűkebb környezetében a nehézségekkel küzdők támogatására. Részt vett országos és nemzetközi kiterjedésű adománygyűjtő akciókban is.

10 Rotary akciók Szentendrén Tapintható térkép a szentendrei Skanzenben Feljáró a postánál mozgássérültek részére Püspökmajori játszótér fejlesztése Pestis kereszt felújítása a Szamárhegyen Déméter Ház alapítvány támogatása Látásvizsgáló készülék gyermekeknek a rendelőintézet részére Ázsiai tsunami károsultjainak támogatása Gyermekétkeztetési szolgáltatóknak technológia fejlesztés 50 km sebességkorlátozás betartását célzó kampány Homlokzatjavítás a Rákóczi Gimnázium épületén Cselló és zongora a Zeneiskola számára Haiti földrengés károsultjainak támogatása

11 Rotary akciók Szentendrén Jobb Velünk a Világ koncert támogatása Folyosói dekoráció a Móricz Gimnáziumban Diákcsere programok szervezése Vaktérkép felállítása a Dumtsa utcában ‘Bízz magadban’ tehetség gondozó Ösztöndíj program Gumikacsa adománygyűjtő verseny Adventi adománygyűjtés Meleg leves akció hajléktalanoknak Pihenőpadok az orvosi rendelőnél

12 Klubélet Klub események: Heti ülések Félévi és évzáró családos ünnepi vacsorák Adománygyűjtő akciók Kirándulások Részvétel a D-1911 és az Rotary International rendezvényein Külföldi klubkapcsolat Ferney-Voltaire

13 Klubélet A tagsági követelmények: Rotary International és klubélet szabályainak elfogadása tagdíj követelmények teljesítése részvétel a heti üléseken aktív részvétel a klub programjaiban klub tisztség vállalása rotációban


Letölteni ppt "Rotary Története, eszméi, tevékenysége. Rotary – A sztori Paul P.Harris alapította az első Rotary klubot 1905 február 23-án Chicagoban. Több mint egy."

Hasonló előadás


Google Hirdetések