Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Fővárosa: Prága Népesség :10 436 560 fő Terület: 78 866 km² Államforma: parlamentáris köztársaság Szomszédos o.:Ausztria, Németország, Lengyelország,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Fővárosa: Prága Népesség :10 436 560 fő Terület: 78 866 km² Államforma: parlamentáris köztársaság Szomszédos o.:Ausztria, Németország, Lengyelország,"— Előadás másolata:

1

2 Fővárosa: Prága Népesség :10 436 560 fő Terület: 78 866 km² Államforma: parlamentáris köztársaság Szomszédos o.:Ausztria, Németország, Lengyelország, Szlovákia Köztársasági elnök: Miloš Zeman Miniszterelnök:Bohuslav Sobotka

3 Csehország felszíne nagyon változatos. Az ország nyugati részén található a Cseh-medence, amit peremhegységek vesznek körbe: Óriás-hegység (Krkonoše 1602 m), Orlické hory, Jizerské hory, Beszkidek (Moravskosliezke beskidy), Javorníky, Biele Karpaty, Šumava, Cseh-erdő (Český les), Érchegység (Krušné hory). A Šumavától északkeletre található a Cseh-Morva- dombvidék.

4 Csehország éghajlata mérsékelt kontinentális, meleg nyarakkal és viszonylag felhős, csapadékos, hideg telekkel. A téli és a nyári hőmérsékleti értékek között a szárazföldi elhelyezkedés miatt viszonylag nagy a különbség. A tengerszint feletti magasság nagyban befolyásolja az adott területen uralkodó hőmérsékleti viszonyokat. A leghidegebb hónapok általában január, február és december. Az év legmelegebb hónapjai a július, az augusztus és a június. Kevés a csapadék.

5 Mezőgazdaság: magas színvonal magas fokú gépesítés magas termésátlagok Kevés termőföld+nagy népességszám=import Álattenyésztés: szarvasmarha juh baromfi Növénytermesztés: búza, kukorica cukorrépa, burgonya, sörárpa rozs, burgonya, szálastakarmány

6 Bányászat : feketekőszén:Morva-medence barnakőszén:Érchegység uránércek:Érchegység Kohászat:Ostrava,Pizeň,Kladn ó Gépgyártás:Prága,Plzeň,Brn ó

7 A jelenlegi energiaszükséglet 30%-át atomerőművek biztosítják. Ez az előrejelzések szerint a jövőben tovább emelkedik. 2005-ben az energia 65,4%-át leginkább szén alappú erőművekben állították elő. A vízenergiát is hasznosító megújuló források mindössze az energiatermelés 4,6%-át tették ki. A legnagyobb energiaforrás az országon belül a temelini. Az ország másik nagy nukleáris anyagokat hasznosító erőműve a Dukovany.

8 A České dráhy (a cseh vasútársaság) az ország legnagyobb vasúti közlekedési vállalata, eves utasforgalma 180 millió fő körül van. 9505 km-es hálózatával a cseh vasút az egyik legsűrűbb európai vasúti hálózat. A közúthálózat hossza az országban 55 653 km, ebből 1177,5 km autópálya. A megengedett legnagyobb sebesség a lakott területen 50 km/h, külterületen 90 km/h, a utópályán pedig 130 km/h.

9 A cseh gazdaság bevételeinek jelentős része az idegenforgalomból származik. 2011-ben Prágába ment a hatodik legtöbb turista Gasztronómia A tipikus cseh étel a knédli sült hússal és savanyú káposztával. Az almás rétes közkedvelt. Jelenleg Csehországban a legnagyobb az egy főre számított sörfogyasztás.


Letölteni ppt "Fővárosa: Prága Népesség :10 436 560 fő Terület: 78 866 km² Államforma: parlamentáris köztársaság Szomszédos o.:Ausztria, Németország, Lengyelország,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések