Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Csehország.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Csehország."— Előadás másolata:

1 Csehország

2 Fővárosa: Prága Népesség :10 436 560 fő Terület: km² Államforma: parlamentáris köztársaság Szomszédos o.:Ausztria, Németország, Lengyelország, Szlovákia Köztársasági elnök: Miloš Zeman Miniszterelnök :Bohuslav Sobotka

3 Felszíne Csehország felszíne nagyon változatos. Az ország nyugati részén található a Cseh-medence, amit peremhegységek vesznek körbe: Óriás-hegység (Krkonoše 1602 m),  Orlické hory,  Jizerské hory,  Beszkidek (Moravskosliezke beskidy),  Javorníky, Biele Karpaty,  Šumava,  Cseh-erdő (Český les),  Érchegység (Krušné hory). A Šumavától északkeletre található a Cseh-Morva- dombvidék.

4 Éghajlata Csehország éghajlata mérsékelt kontinentális, meleg nyarakkal és viszonylag felhős, csapadékos, hideg telekkel. A téli és a nyári hőmérsékleti értékek között a szárazföldi elhelyezkedés miatt viszonylag nagy a különbség. A tengerszint feletti magasság nagyban befolyásolja az adott területen uralkodó hőmérsékleti viszonyokat. A leghidegebb hónapok általában január, február és december. Az év legmelegebb hónapjai a július, az augusztus és a június. Kevés a csapadék.

5 GAZDASÁG Mezőgazdaság: magas színvonal magas fokú gépesítés magas termésátlagok Kevés termőföld+nagy népességszám=import Álattenyésztés: szarvasmarha juh baromfi Növénytermesztés: búza, kukorica cukorrépa, burgonya, sörárpa rozs, burgonya, szálastakarmány

6 Ipar Bányászat : feketekőszén:Morva-medence barnakőszén:Érchegység uránércek:Érchegység Kohászat:Ostrava,Pizeň,Kladnó Gépgyártás:Prága,Plzeň,Brnó

7 Energetika A jelenlegi energiaszükséglet 30%-át atomerőművek biztosítják. Ez az előrejelzések szerint a jövőben tovább emelkedik ben az energia 65,4%-át leginkább szén alappú erőművekben állították elő. A vízenergiát is hasznosító megújuló források mindössze az energiatermelés 4,6%-át tették ki. A legnagyobb energiaforrás az országon belül a temelini. Az ország másik nagy nukleáris anyagokat hasznosító erőműve a Dukovany.

8 Közlekedés A České dráhy (a cseh vasútársaság) az ország legnagyobb vasúti közlekedési vállalata, eves utasforgalma 180 millió fő körül van km-es hálózatával a cseh vasút az egyik legsűrűbb európai vasúti hálózat. A közúthálózat hossza az országban km, ebből 1177,5 km autópálya. A megengedett legnagyobb sebesség a lakott területen 50 km/h, külterületen 90 km/h, a utópályán pedig 130 km/h.

9 Turizmus A cseh gazdaság bevételeinek jelentős része az idegenforgalomból származik ben Prágába ment a hatodik legtöbb turista Gasztronómia A tipikus cseh étel a knédli sült hússal és savanyú káposztával. Az almás rétes közkedvelt. Jelenleg Csehországban a legnagyobb az egy főre számított sörfogyasztás.


Letölteni ppt "Csehország."

Hasonló előadás


Google Hirdetések