Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Privatizáció Dr. Szigeti Ceclília. Privatizáció „Sok fejlődő és fejlett országban az állam a kelleténél jóval több energiát fordít olyan dolgokra, amelyekkel.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Privatizáció Dr. Szigeti Ceclília. Privatizáció „Sok fejlődő és fejlett országban az állam a kelleténél jóval több energiát fordít olyan dolgokra, amelyekkel."— Előadás másolata:

1 Privatizáció Dr. Szigeti Ceclília

2 Privatizáció „Sok fejlődő és fejlett országban az állam a kelleténél jóval több energiát fordít olyan dolgokra, amelyekkel nem neki kellene foglalkozni. Ez azoktól a feladatoktól is elvonja, amelyekkel viszont foglalkoznia kellene. A probléma nem annyira az, hogy az állam túl nagyra nőtt, hanem az, hogy nem azt teszi, amit kellene.” Stiglitz

3 Privatizációs kudarcok oka A piac lassan reagál, nem tudja betölteni az állam kivonulásával keletkező űrt. A folyamat részévé vált a korrupció „briberization”. Németh György karikatúrája

4 A nagy kiárusítás Florian Opitz A Védegylet szinopszisa alapján

5 A világ legkülönbözőbb részein játszódó epizódok nagyon konkrét emberi sorsokban jelenítik meg a privatizáció elvont fogalmát. Tragikus, tragikomikus, de lélekemelő történeteket látunk olyan emberek életéből, akik nap mint nap szembesülnek annak a magánosítási politikának a hatásaival, amelyet a nemzetközi szervezetek diktálnak, köztük a Nemzetközi Valutaalap (IMF), a Világbank és a Világkereskedelmi Szervezet (WTO).

6 IMF A Nemzetközi Valutaalap az ENSZ 1945-ben létrehozott washingtoni székhelyű szervezete, mely jelenleg 185 tagországot számlál. A nemzetközi monetáris rendszer központi intézményét a nemzetközi pénzügyi együttműködés és az árfolyam stabilitás elősegítése, a gazdasági növekedés fokozása és a magas szintű foglalkoztatás megteremtése céljából alapították, illetve nem kis részben azért, hogy átmeneti pénzügyi segítséget nyújtson fizetési mérleg problémákkal küzdő tagországainak. www.mnb.hu

7 Világbank-csoport A Világbank-csoport öt egymással szoros társulási kapcsolatban működő szervezetből áll, melyek együttműködve támogatják a fejlődő világot. –A Világbank (The World Bank) –Nemzetközi Újjáépítési és Fejlesztési Bank (IBRD) –Nemzetközi Fejlesztési Társulás (International Development Association) – Nemzetközi Pénzügyi Társaság(International Finance Corporation, IFC) –Nemzetközi Beruházásvédelmi Ügynökség (Multilateral Investment Guarantee Agency, MIGA) http://www.itd.hu/engine.aspx?page=Itdh_Vilagbankicsoport

8 WTO A Kereskedelemi Világszervezet, rövidítve WTO (World Trade Organization) egy multilaterális kereskedelmi szervezet, melynek célja a nemzetközi kereskedelem liberalizációja az úgynevezett tarifás kereskedelmi akadályok (vámok, exportszubvenciók) és a nem tarifás kereskedelmi akadályok (beviteli engedélyek) fokozatos leépítése illetve megszüntetése révén.

9 Nagy kiárusítás FLORIAN OPITZ író-rendező feltárja a privatizált és globalizált világ valóságát. Megvizsgálja „a nagy kiárusítás”, azaz az alapvető közszolgáltatások – a víz- és áramellátás, a tömegközlekedés, sőt az egészségügyi ellátás – magánkézbe adásának hatásait. A rendező Dél-Amerikában, Ázsiában, Afrikában, vagy Európában és az Egyesült Államokban találkozik azokkal az emberekkel, akiknek a fönti szép ígéretek csak üres szólamok. És amit a film bemutat, az még csak a kezdet.

10 A történet

11 1. Bemutatja egy dél-afrikai aktivista történetét, aki olyan szegény családoknak segít Sowetóban, akiknél a privatizáció előtt álló áramszolgáltató, az ESKOM kikapcsolta a villanyt, mert nem tudták fizetni a magas számlákat. A rendőrség és a cég biztonsági szolgálata egyaránt vadászik a gerrilla villanyszerelőkre, akik illegálisan visszakötik az áramot a szegények otthonába.

12 SOWETO, Dél-Afrika Bongani Lubisi “A családomat is arra szoktatom, hogy egy nap majd kaphatnak egy telefonhívást azzal az üznettel: Meghaltam.”

13 2. A következő történet egy filippino anyáról szól, aki Manila egyik nyomornegyedében él a családjával. Már évek óta küszködik, hogy ki tudja fizetni a vesebeteg fia heti két dialízis kezelését. Ha a hét végéig nem szedi össze a pénzt, meghal a fia.

14 MANILA, Fülöp-Szigetek Minda Lorando „Jobb lesz, ha elfogadja, hogy a fia meghal”

15 3 A harmadik epizód hőse egy jó humorú brit mozdonyvezető és szakszervezeti aktivista. Azzal büszkélkedhet, hogy Európa legjobban működi vasútjánál kezdte a pályát, ám néhány év múltán egy privatizált, részekre szabdalt és leépült iparágban találta magát, ahol rendszeresen összeomlik a szolgáltatás. Állandó harcot folytat a kollegáiért, akikre az utóbbi évek során egyre nagyobb nyomást gyakorolnak a magáncégek vezetői. Ez a túlfeszítettség nem egy halálos balesethez vezetett már a brit vasútvonalakon.

16 BRIGHTON, Nagy-Britannia Simon Weller

17 4 A negyedik epizód egy boliviai város, Cochabamba lakosainak harcát ismerhetjük meg egy amerikai nagyvállalat ellen, amely megpróbálta átvenni a települési vízellátást. A kísérlet a világtörténelem első “vízháborújához” vezetett, amelyben boliviaiak tízezrei szálltak szembe a rendőrséggel és a katonasággal.

18 COCHABAMBA, BOLIVIA Dona Rosa

19 Stiglitz A világ egyik legismertebb közgazdásza, éles hangon bírálja a fundamentalista globalizációs és privatizációs politikát.

20 Kérdések Hogyan fogalmazódik meg a globális rendszerkritika? Hogyan jelentkezik az állam szerepével kapcsolatos ellentmondás? Mi a privatizációval kapcsolatos legfontosabb véleménykülönbség a Világbank szakértői és az érintettek között? Milyen általánosítható megoldási lehetőségek vannak?

21 http://www.youtube.com/watch?v=aRGSem R4nFI

22 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!


Letölteni ppt "Privatizáció Dr. Szigeti Ceclília. Privatizáció „Sok fejlődő és fejlett országban az állam a kelleténél jóval több energiát fordít olyan dolgokra, amelyekkel."

Hasonló előadás


Google Hirdetések