Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

PAULÍK Szabolcs BELGIUM 8.A.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "PAULÍK Szabolcs BELGIUM 8.A."— Előadás másolata:

1 PAULÍK Szabolcs BELGIUM 8.A

2 Hivatalos név:Belga Királyság Fővárosa:Brüsszel Államforma:alkotmányos monarchia Államfő (uralkodó):Fülöp király Miniszterelnök:Elio Di Rupo Népszámlálás szerint: fő Terület : km²

3 Belgium, hivatalos nevén a Belga Királyságegy etnikailag és nyelvileg megosztott nyugat-európai ország; állampolgárai három jól elkülöníthető csoportja a hollandul beszélő flamandok, a franciául beszélő vallonok és az ország keleti részén élő német közösség.

4 ELHELYEZKEDÉSE Belgium Európa nyugati részén, az Északi-tenger partján fekvő ország. Az ország területén három meghatározó tájegység található: az északnyugati rész part menti síksága, a központi fennsík és az ország délkeleti részén található Ardennek régió, amely a szomszédos Németországba és Franciaországba is átnyúlik. Belgium Németországgal Franciaországgal Luxemburggal Hollandiával határos.

5 DOMBORZATA Az ország területe három fő földrajzi tájegységre oszlik: a tengerparti sík vidék északnyugaton, a központi plató, és az Ardennek felvidék az északkeleti részen. Legmagasabb pontja a Signal de Botrange (694 m), legalacsonyabb pontja az Északi-tenger (0 m).

6 ÉGHAJLAT Klímája mérsékelt óceáni, nagy csapadékmennyiséggel minden évszakban. Az átlaghőmérséklet 3 °C januárban és 18 °C júliusban, a csapadék 78 mm júliusban. A telek általában enyhék, - az Ardenneket kivéve - kevés hóval. Nyáron is gyakori a hűvös, esős időjárás. Az éves átlaghőmérséklet 11,2 fok.

7 VÍZRAJz Belgium összes vízfolyása az Északi-tengerbe ömlik, a Momignies kivétel, amely a francia a La Manche-ba ömlik. Belgium leghosszabb folyói: 1.Schelde (fr: Escaut): belgiumi hossza 200 km (teljes hossza 350 km) 2.Maas (fr: Meuse): belgiumi hossza 183 km (teljes hossza 925 km) 3.Yser v. IJzer : belgiumi hossza 50 km (teljes hossza 78 km)

8 BRÜSSZEL Brüsszel város Belgium és Flandria fővárosa, az EU és a NATO székhelye.A városnak kb lakosa van teljes területe 32,61 km²népsűrűség 4440 fő/km².A városon folyik keresztül a Senne folyó, amely Brüsszelt köti össze a tengerrel. A köznyelv általában a "Brüsszel" szó jelentésébe beleérti a többi 19 önkormányzatot is, amelyek együttesen alkotják a Brüsszel Fővárosi Régiót.

9 ANTWERPEN Antwerpen Belgium egyik legfontosabb városa, egyben Antwerpen tartomány székhelyeLakosságának száma kb. 461 496területe 204,51 km², a népsűrűség 2257 fő/km². A város Flandriában, Belgium három régiójának egyikében található. A város a Schelde folyó jobb partján helyezkedik el, így a Westerschelde-n keresztül kijárása van az Északi-tengerhez. Antwerpen tengeri kikötője egyike a világ legnagyobb kikötőinek, és Európában a második legnagyobb

10 GENT Gent város Belgium flamand régiójában. Kelet-Flandria tartomány legnagyobb városa és központja. A város a Schelde és a Leie folyók találkozásán épült fel és a középkorban Észak-Európa egyik legnagyobb és leggazdagabb városa volt. Lakossága 233 120 fő Népsűrűség:1493 fő/km² Terület:156,18 km²

11 BELGA CSOKOLÁDÉ Belgium világszerte híres terméke a belga csokoládé, amely hírnevét elsősorban magas minőségének köszönheti. Napjainkban a vonatkozó európai szabályozás engedélyezi legfeljebb 5% növényi zsír felhasználását, de a belga gyártók a hagyományos eljárásokhoz ragaszkodnak és csak tiszta kakaóvajat használnak fel. A belga csokoládé minőségét az állam által támogatott AMBOA logó garantálja.[Az igen magas minőségű belga csokoládét napjainkban is kézzel, kis műhelyekben állítják elő a chocolatier néven ismert mesterek és frissen árulják saját boltjaikban.

12 KÖSzöNÖM A FIGYELMET


Letölteni ppt "PAULÍK Szabolcs BELGIUM 8.A."

Hasonló előadás


Google Hirdetések