Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Gárdonyi Géza és kora Készítette: Koncz Nikolett 6./b osztályos tanuló a Megyeri Úti Általános Iskolából Felkészítő pedagógus: Gerbnerné Váradi Anna.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Gárdonyi Géza és kora Készítette: Koncz Nikolett 6./b osztályos tanuló a Megyeri Úti Általános Iskolából Felkészítő pedagógus: Gerbnerné Váradi Anna."— Előadás másolata:

1 Gárdonyi Géza és kora Készítette: Koncz Nikolett 6./b osztályos tanuló a Megyeri Úti Általános Iskolából Felkészítő pedagógus: Gerbnerné Váradi Anna Benkőné Szabó Krisztina

2 Születése, gyerekkora 1863.augusztus 3.-án Ziegler Géza - néven látta meg a napvilágot Gárdony-Agárdpusztán. Ziegler Sándor és Nagy Terézia első gyermekeként. A Szent Anna kápolnában római katolikus vallásra keresztelték. Az apa 1879-es haláláig tizenhat településen laktak . A család folyamatosan költözködött.. Apja Szászországból származik. Több találmány is fűződik az apja nevéhez.

3 Ezerarcúsága Gárdonyi Gézát nagyon sokan az Egri csillagok írója ként ismerik. Ez csupán egy műve. Nem csak regényeket és novellákat írt, hanem verseket, drámákat, meséket és humoros elbeszéléseket is, de foglalkozott szótárszerkesztéssel, nyelvtudománnyal is. Jól rajzolt, festett. Színdarabjaihoz látványterveket készített. Kiválóan fényképezett. Művelődésszervezéssel, hagyományápolással is foglalkozott. Természettudósként és régészként is maradandót alkotott. Tehát Gárdonyi nem csak író volt,hanem ezerarcú alkotó.

4 Főbb művei; Saját véleményem
Többek között az Egri csillagok,A láthatatlan ember, az Isten rabjai, a Hosszú hajú veszedelem,Átkozott józanság és még egy ideig sorolhatnák a műveit, amelyek az olvasót a helyszínre varázsolják. Szerintem Gárdonyi meghatározó személyiség volt az írók között. Felettébb izgalmasan ír és a helyszínek leírásai olyanok,hogy szinte ott vagyunk mi is, átéljük azt, amit a szereplők .Kedvenc mondatomat idézem tőle: “A világ szemében én csak kép vagyok. Egyiknek színes, másiknak csak árnyék; mindenképp csak annyira fontos, amennyire az ő élete érdekeit szolgálom, mint a citrom vagy a szőnyeg vagy a gyertya vagy egyéb tárgyak, amelyek a boltban megvehetők és használat után elvethetők.” Persze van még sok egyéb bölcs gondolata.

5 A neve Mint már említettem, Gárdonyi Géza eredetileg Ziegler Géza ként született. Aláírása Gárdonyi Z. Géza volt. Később felvette a Gárdonyi nevet és a gyermekei is a Gárdonyi családnevet kapták. Így a ma is élő leszármazottjainak családneve sem Ziegler, hanem Gárdonyi.

6 Egri csillagok Gárdonyi Géza fő műve az Egri csillagok. Főként erről a művéről híres. Egerben íródott,Gárdonyi több éves gyűjtőmunka után írta meg a valós történetet.

7 Isten rabjai A történet Szent Margitról szól, IV. Béla lányáról. Gárdonyi ötlete a műhöz egy Margit-legenda olvasása közben jött. A történet izgalmas. Egyaránt ajánlom az irodalom és a történelem kedvelőinek is.

8 Hosszúhajú veszedelem
A történet tizenkét agglegényről szól, akik karácsony estéjén elmesélik egymásnak,hogy miért nem nősültek meg.

9 A láthatatlan ember A történet Attila hun idejére vezethető vissza. Zéta a felszabadított rabszolgafiú Attila táborába tartozik. Beleszeret Emőkébe, aki viszont Attilát szereti.

10 Felesége Gárdonyi október 28-án Győrben lépett házasságra Csányi Máriával, a dabronyi római katolikus plébános, Muraközy József törvénytelen tizenhat éves leányával. Elváltak. Gárdonyit nagyon megviselte a válás, visszavonult Egerbe.

11 Gyermekei Gárdonyi Gézának és Csányi Máriának 4 gyermeke született. Kettőjüket az anya,kettőjüket az apa nevelte. Az anya nevelése alatt álló gyermek elszökött anyjától, onnantól őt is apja nevelte. A lányt később elmegyógy- intézetbe kellett zárni.

12 Egri remetesége Gárdonyit nagyon megviselte a válás, ezért visszavonult Egerbe. A visszavonulásban a politikai csalódottsága is közre játszott. Több művét is itt írta meg.

13 Kicsit róla Petőfi és 1848-as eszmék nyomán mindvégig hittel vallotta a szeretet és a szabad akarat hatalmát, ugyanakkor azt is, hogy a világ megértéséhez és Isten megtalálásához a természettudományos megismerés vezet (élete egyik legfontosabb olvasmányaként tartotta számon Darwin A fajok eredete című művét). Nagyon Habsburg- ellenes volt .

14 Mátékovicsné Tóth Ilona
Élete utolsó évtizedeiben a szerelme és ápolója is egyben Mátékovicsné Tóth Ilona, a 19 évvel fiatalabb Mila. Sokszor megjelenik Mila a műveiben. Az utolsó 15 évben haláláig kitart mellette, betegágyában is ápolta nem törődve mások megvetésével.

15 Petőfi Sándor A milleniumi ünnepségkor Petőfi jeltelen sírjához zarándokol tüntetésképpen.

16 Halála Gárdonyi Géza október 30-án hunyt el. Halálának oka ismeretlen.  Az írót számtalan betegség kínozta. Elburjánzott szív-, máj- és vesebántalmairól, napról napra gyengült látásáról adnak hírt a források, ehhez még hozzájön, hogy az író láncdohányos volt. Október 30-án panaszkodott, hogy nem látja a pipája füstjét, később már a felkapcsolt lámpák fényét sem érzékelte. Este elbúcsúzott családjától, éjjel pedig befejezte földi pályafutását.

17 A kor Gárdonyi mint említettem 1863-tól 1922-ig élt. Tehát Gárdonyi a 19.század írója volt. Ebben az évszázadban meghatározó és jelentős események történtek. Például a Kisfaludy Társaság "Szépirodalmi Figyelő" néven új esztétikai, kritikai és szépirodalmi folyóiratot indít, Arany János szerkesztésében.

18 Kortársak Ebben a korban számos híres ember élt. Írok,költők,festők. Ezt a kort nevezhetjük az irodalom fénypontjának is. Ebben a korban élt Móricz Zsigmond, Juhász Gyula, Munkácsy Mihály festő is.


Letölteni ppt "Gárdonyi Géza és kora Készítette: Koncz Nikolett 6./b osztályos tanuló a Megyeri Úti Általános Iskolából Felkészítő pedagógus: Gerbnerné Váradi Anna."

Hasonló előadás


Google Hirdetések