Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Segítő kéz közhasznú szociális szövetkezet Fertőd bemutatkozó

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Segítő kéz közhasznú szociális szövetkezet Fertőd bemutatkozó"— Előadás másolata:

1 Segítő kéz közhasznú szociális szövetkezet Fertőd bemutatkozó
Fertőd, november Készítette: Ábrahámné Takács Kornélia

2 Szövetkezet létrejöttének ösztönzői
A Segítő Kéz Szociális Szövetkezet megalapításának ötlete a Pályázati Figyelő honlapján való böngészés során született meg. „Szövetkezz 2007” pályázati kiírás az Országos Foglalkoztatási Alapítványnál jelent meg év végén. A támogatási program elsődleges célkitűzése, hogy Magyarországon olyan szociális szövetkezetek alakuljanak, amelyek a munkanélküli, illetőleg szociálisan hátrányos helyzetben lévő emberek számára munkafeltételeket teremtenek. A fertődi Családsegítő Szolgálatnál dolgozó kolléganőmmel, Horváthné Péntek Jusztinával, a szövetkezet ötletgazdáiként, a Fénysugár Alapítványnál szerzett tapasztalatink alapján – kik a térség fogyatékkal élő gyermeket nevelő családjait fogják össze – tudtuk, hogy egy adott szociális probléma megoldásában az érintettek és a civil szektor bevonása nagy előrelépést jelenthet. Mivel a pályázati program kedvezményezettként a munkanélkülieket jelölte meg, így projektünket az általunk működtetett Állást Keresők Klubjában nyilvántartott klienseink problémáinak megoldására dolgoztuk ki. Tapasztalataink alapján városunkban az alábbi három célcsoport rendkívül nehezített munkaerő-piaci helyzetben van. Nevezetesen az állást kereső pedagógusok, a kis gyermeket nevelő nők és a szociálisan hátrányos helyzetű egyének. Így munkahely teremtő projektünket az ő igényeik, valamint a helyi szükségletek figyelembe vételével az alább részletezett két modulban alakítottuk ki.

3 Szövetkezetünk 2008. augusztus 14-én alakult 13 fővel
Szövetkezetünk augusztus 14-én alakult 13 fővel. Alapító tagként bevonásra kerültek további elkötelezett szociális szakemberek , helyi önkormányzati képviselők és a célcsoport szövetkezésre fogékony tagjai. A modul B modul „A” modulunk Fertőd város terület karbantartási munkálatait látta le 5 fő főállású munkavállalóval, melyre év januárjában közbeszerzés keretében 3 éves határozott idejű szerződést kötöttünk. A foglalkoztatottak többsége halmozottan hátrányos helyzetű munkavállaló volt. A szerződés letelte után a város vezetése, költséghatékonysági okból, saját kft létrehozásával oldja meg a feladat ellátását. Ennek okán ezen tevékenységünk lezárult januárjában. „B” modulunk, állást kereső pedagógusok foglalkoztatásával – szintén 5 fő-, Fertőd város és vonzáskörzete bölcsődés korú gyermekeinek napközbeni ellátását, s ezáltal a kisgyermeket nevelő nők segítését célozta meg év április 1-én megnyílt az ÓV-LAK Családi Napközi és Játszóház. A projekt tervezésekor még nem volt előre látható, hogy 5 km-es körzetben két önkormányzat is bölcsőde létrehozását kezdeményezi. A szolgáltatás iránti fizetőképes kereslet lecsökkent és a pénzügyi fenntarthatóság megrendült, így októberében ezen szolgáltatásunk megszűnt.

4 Óv-lak családi napközi
Pillanat kép a szövetkezett által működtetett családi napközi életéből… Óv-lak családi napközi

5 A szövetkezet alapszabályban meghatározott célja:
Fertőd és vonzáskörzetében megteremteni a fogyatékkal élő egyének és családjaik hatékony , komplett segítését oly módon, hogy egyéni képességeik fejlesztésével, valamint új szolgáltatások generálásával a normalizációs elvben meghatározott módon élhessenek. Ehhez elsőként nők családbarát foglalkoztatásával kívánja a Szövetkezet alapvető problémáikat feltárni, megoldásukra együttműködések ösztönzésével projekteket generálni. A szociálisan hátrányos helyzetű tartós munkanélküliek számára állást biztosít. A szociálisan hátrányos helyzetű tartós munkanélküliek számára továbbképzéseket és egyéb életvezetési stratégiájukat megkönnyítő tréningeket szervez.

6 Jelen projektünk Támogató közösségi hálózat és tudástár fogyatékkal élők és családjaik számára
Jelen projekt célja, hogy létrejöjjön egy olyan komplex, az általános és a térségre vetítve speciális elemeket is megjelenítő információs bázis, mely hatékony segítség a sérültséggel élők és családjaik életében. A bázis létrehozáshoz 10 alkalommal a témában elismert szakemberek kerülnek meghívásra, a rendezvények keretében összegyűlt tudást mindenki számára elérhető információs felületre, egy honlapra töltjük fel. A születéstől a felnőttkorig, az egészségügyi tényezőktől, a szociális juttatásokon, a fejlesztő és oktatási - nevelési intézmények, civil közösségek bemutatásán át, a speciális lelki folyamatokig a tématerületek feldolgozásra kerülnek. Célunk még, hogy a térségben elérhető fejlesztési szolgáltatások körét bővítsük, ezért zeneterápia bevezetését valósítjuk meg. A projekt fontos elme a civil és szociális szakmai együttműködések erősítése. A projekt megvalósítási időszaka január-november. Költségeit EMVA IV. tengely LEADER forrásból biztosítjuk.

7 “Ebben az életben nem tehetünk nagy dolgokat
“Ebben az életben nem tehetünk nagy dolgokat. Csak kis dolgokat tehetünk, nagy szeretettel.” (Teréz anya) jövőkép

8 Jelen projektünk előkészítése, és az eddigi szakmai tapasztalataink alapján, térségünkben a sérültséggel élők és családjaik számára az alábbi területeken tudunk segítséget nyújtani. Társadalmi integrációt célzó kezdeményezések Családot segítő programok Fogyatékkal élők segítése Hatékony és komplett segítés, hogy a fogyatékkal élő egyének és családjaik a normalizációs elvben meghatározott módon élhessenek.

9 Családot segítő programok
Információs bázis működtetése Szülők tehermentesítése sérült családtag felügyeletének megoldása által Szülők számára rekreációs programok szervezése, illetve segítségnyújtás a munkaerő-piaci integrációban Családot segítő programok egy részét a Fénysugár Alapítvány a Halmozottan Sérültekért tevékenységének keretében már végezzük, de hatékonyságának növeléséhez és szükséges anyagi források biztosításához több szervezet együttműködése szükséges. Ilyen például a „hosszú szombat” elnevezésű program, mely havi egy szombat délelőtt biztosít elfoglaltságot a sérültséggel élő gyermekeknek, teljes körű tehermentesítést a családoknak. Családot segítő programok

10 Társadalmi integrációt célzó kezdeményezések
Közösségi programokba való bevonódás Önkéntesek toborzása és képzése Intézményi integrációs törekvések segítése Szintén vannak korábbi kezdeményezéseink a tématerületen, melyek továbbfejlesztése a cél. Ilyen a térségben működő családsegítő szolgálatokkal való együttműködés, melynek keretében közös szabadidős programok, játszóházak kerülnek lebonyolításra. illetve a „hosszú szombatok” lebonyolítói évek óta jelenlévő önkéntesek. Társadalmi integrációt célzó kezdeményezések

11 Fogyatékkal élők segítése
Szabadidős programok szervezése Egyéni illetve csoportos fejlesztési lehetőségek felkutatása, beindítása Munkaerő-piaci integráció elősegítése Ez idáig legfőképp a szabadidős programok szervezésében, a közösségi élmények, közösséghez tartozás megélésének elősegítésében működtünk közre. Jelen projektünk keretében összegyűjtjük, illetve a zenei csoport létrehozásával bővítjük a fejlesztési lehetőségek elérhetőségét. A munkaerő-piaci integráció elősegítésével ez idáig nem állt módunkban foglalkozni, jelenleg is a távlati terveink között szerepel. Fogyatékkal élők segítése

12 “Időt kell szakítanod embertársaidra, tégy valamit másokért, ha még oly apróságot is — valamit, amiért fizetséget nem kapsz, csupán a kitüntető érzést, hogy megtehetted.” (Albert Schweitzer) Köszönjük, hogy figyelmükkel megtiszteltek!


Letölteni ppt "Segítő kéz közhasznú szociális szövetkezet Fertőd bemutatkozó"

Hasonló előadás


Google Hirdetések