Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Objektum orientált programozás 3. Függvények Nagy Szilvia.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Objektum orientált programozás 3. Függvények Nagy Szilvia."— Előadás másolata:

1 Objektum orientált programozás 3. Függvények Nagy Szilvia

2 Függvények Sorrendben kell a függvényeket definiálni, a main rész előtt. A main is csak egy speciális függvény void, int, char …, vagy bármilyen változótípus lehet a függvény kimenete A függvény argumentumai tetszőleges típusú változók lehetnek, (akár üres bemenetel is előfordulhat) return adja meg a visszatérési értékeket.

3 Függvények Definíciójuk: void függvény( int argumentum1, int argumentum2){ parancsok; } Meghívásuk: függvény(változó1, változó2); példák

4 Függvények – változók Helyi változók: csak a függvényeken belül érvényesek. Deklarálásuk a függvényen belül történik. Globális változók: minden függvény eléri őket, meg tudja őket változtatni. Deklarálásuk a függvények előtt történik.

5 Függvények fejléce A program elején elegendő csak a függvény bemeneti és kimeneti változóinak típusát és a függvény nevét – azaz egy prototípust – megadni, a függvény teljes leírása kerülhet a program végére is. A program így áttekinthetőbb lesz, könnyen megtalálható a main rész. kimeneti típus fvnév( argumentumok ); … (programtörzs) a teljes függvényleírás (ismételt fejléccel)

6 Függvények fejléce hagyományos, program eleji leírás:

7 Függvények fejléce fejléces, program végi leírás:

8 Függvények külön állományban Egy-egy függvény több program számára is szükséges lehet. Ha külön fájlban van a függvény, elegendő csak meghívni, nem szükséges a teljes függvényt a programba másolni, megteszi helyettünk a fordító. fejlécfájl – típusa.h függvényfájl – típusa.c programban szerepel, hogy #include ”fvfájlnév.h”

9 Függvények külön állományban Főprogram

10 Függvények külön állományban Fejléc (header):

11 Függvények külön állományban Fejléc (header): Függvényfájl:

12 Függvények külön állományban Fordítás során –c kapcsolóval csak fordítjuk a.c típusú fájlokat, majd az így kapott.o kiterjesztésű fájlokat újrafordítjuk. pl. gcc –c atlagolofvdarabolt.c gcc –c atlagolo.c gcc atlagolofvdarabolt.o atlagolo.o


Letölteni ppt "Objektum orientált programozás 3. Függvények Nagy Szilvia."

Hasonló előadás


Google Hirdetések