Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Hogyan születnek a lepkék? A lepke leteszi petéit a levél védett fonákjára. Néhány nap múlva már látható a fejlődő hernyó feje. Majd… a burok megreped…

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Hogyan születnek a lepkék? A lepke leteszi petéit a levél védett fonákjára. Néhány nap múlva már látható a fejlődő hernyó feje. Majd… a burok megreped…"— Előadás másolata:

1

2 Hogyan születnek a lepkék?

3 A lepke leteszi petéit a levél védett fonákjára. Néhány nap múlva már látható a fejlődő hernyó feje. Majd… a burok megreped…

4 A petéből kibújó hernyók nagyon éhes „jószágok”. Fölfalnak mindent maguk körül. Főként a friss hajtáso- kat, leveleket, rügyeket kedvelik. A nagy lakmározás után, tele hassal, védett helyre húzódnak és …

5 …bebábozódnak. A bebábozódás folyamata. Így lesz a hernyóból báb.

6 Fajtától függően hosszabb-rövidebb időt töltenek a kis csomagban, egy levél fonákján vagy egy ágon lógva. A fejlődés során vékonyodik a burok. Olyan, mint egy összekötött nylonzacskó. Jól látszik benne a kifejlődő lepke alakja.

7 A fejlődő lepke számára egyre szűkebbé váló a burok megreped és … Ilyenkor nagyon sebezhetőek, így különbözőképpen álcázzák magukat. Van olyan faj, amelyik vízcseppet, száraz levelet, vagy bogyót utánoz.

8 …láthatóvá válik a kifejlett lepke. Hogy is történt? A bábból kibújó lepke szárnyai eleinte még puhák, de az állat testnedveit a szárny finom ereibe préselve kifeszíti azt. Ezzel a művelettel sietnie kell, hiszen a puha szárny a levegőn gyorsan keményedik és ha nem sikerül tökéletesen kifeszítenie, gyűrött állapotban szilárdul meg. Az ilyen lepke nem képes a repülésre. Ha minden jól sikerül, néhány órai száradás és „üldögélés” után szárnyra kelhet.

9 Jól megfigyeltél mindent? Ha igen, ellenőrizd a tudásodat! Ha nem, lépj vissza, és nézd át újra!

10

11 petelárvalepkebáb

12 petelárvalepkebáb

13 lárvapetelepkebáb

14 lárvapetelepkebáb

15 Visszalépés

16

17

18

19 Tovább

20

21

22 És most nézzük meg együtt!

23 lepke petelárvabáb Hogyan születnek a lepkék?

24 Vége


Letölteni ppt "Hogyan születnek a lepkék? A lepke leteszi petéit a levél védett fonákjára. Néhány nap múlva már látható a fejlődő hernyó feje. Majd… a burok megreped…"

Hasonló előadás


Google Hirdetések