Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Forrás: San Marino.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Forrás: San Marino."— Előadás másolata:

1 Forrás: http://www.sanmarinosite.com http://www.sanmarinosite.com http://www.wikipedia.org San Marino

2 San Marino általánosan Forrás:wikipedia.org Terület: 61 km 2 (3. legkisebb ország(?)) Népesség: 30002 fő Népsűrűség: 448 fő/km 2 Pénznem: Euro (EUR) Államforma: Köztársaság Jelenlegi régenskapitányok: Massimo Cenci (később lesz róluk szó) Oscar Mina Hivatalos nyelv: olasz

3

4  A köztársaságot 1244-ben hozták létre, így az egyik legrégebbi köztársaság.  Az Általános Nagytanács (Consiglio Grande e General) (Parlament) 5 évente választja tagjait. Két régenstábornok a vezetőjük Ők ketten és a kabinet alkotják végrehajtói hatalom gerincét. A Nagytanács választja meg a Tizenkettek tanácsát, akik az igazságszolgáltatásért felelnek egy kormányciklusban.

5

6 Gazdasági körzetek  Acquaviva (legkeletibb)  Borgo Maggiore (Serravalle alatt bal oldalt)  Chiesanuova (délen a legkeletibb)  Domagnano (Serrvalle alatt a másik)  Faetano (Domagnano alatt)  Fiorentino (délen a középső)  Montegiardino (délen a legnyugatibb)  San Marino (főváros)  Serravalle (legészakibb)

7 Gazdasági körzetek II. Ezek a körzetek mind egy-egy várost jeleznek. A körzeteket ugyan úgy hívják, csak előtte van a Castello de (körzet).

8 San Marino gazdasága Ipar: Fő iparágak: banki szolgáltatások, ruhaipar, elektronikai ipar, kerámia ipar. Mezőgazdaság: Főként bort és sajtot termelnek, ebből kifolyólag a szőlő termesztése egyértelmű. A bevétel a bélyeg- és a pénzérmegyűjtőktől is jön, mivel a San Marinoi euro és bélyeg ritkaságnak számít.

9 San Marino Földrajza San Marino földrajzilag Olaszország enklávéja*, két olasz tartomány/körzet határán fekszik. Dombjait az Appeninek uralják, legmagasabb pontja a Monte Titano (kép) (749m). Tengerpartal nem rendelkező ország. Éghajlat: Mediterrán (forró nyár, enyhe tél).

10 Történelme 301-ben a monda szerint a várost Szent Marinus alapította. A monda szerint Dalmáciából származott. Szent Marinus egy kőfaragó kovács volt állítólag. Hivatalosan 1000-ben nyílvánították köztársasággá (ekkor hozták létre az Argenot (népgyűlést)). A környékbeli Itáliai országok mindig próbálták meghódítani a középkorban a kis államot. Ez egyszer sikerült, a XII. Kelemen által küldött **

11 Történelem II. Hadsereg tudta csak elfoglalni. Ám ez a hadsereg sem tudta sokáig akaratát ráerősza- kolni a kis város népességére. 1 év múlva (1740) újra függetlenek lettek. 1797-ben Napóleon terület- bővítést ajánlott fel nekik. Ők ezt XII. Kelemen nem fogadták el, így semlegesek pápa maradtak mindenkivel szemben. San Marino függetlenségét 1815-ben a Bécsi Kongresszus is elfogadta.

12 Történelem III. A két világháború San Marino 1915. június 3-án üzent hadat az Osztrák-Magyar Monarchiának. A háborúból győztesként jött ki. A II. világháborúban először Nagy-Britannia, majd 1944 szeptemberétől Németország ellenfele (így győztesként jött ki).

13 A II. világháború után (töri) A II. világháború után az 1945-ös DEMOKRATIKUS választásokon a világon szinte egyedülállóan megválasztották a kommunista pártot. 1957-ig voltak hatalmon. 1968-ig a világ legkisebb köztársasága. 1988-ben az Európa tanácsba, 1999-ben az ENSZ-be lépett be. Az EU- ba nem lépett be.

14 Képek San Marino Olaszország enklávéja:

15 Képek II. A http://www.sanmarinosite.com–on lévő fejléc:http://www.sanmarinosite.com


Letölteni ppt "Forrás: San Marino."

Hasonló előadás


Google Hirdetések