Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Elektronikák megbízhatósága

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Elektronikák megbízhatósága"— Előadás másolata:

1 Elektronikák megbízhatósága
Schulcz Gábor LIGHTRONIC Kft.

2 Megbízhatóság szempontjából a rendszerelemek kapcsolhatók
Sorosan: Működik, ha minden eleme működik Párhuzamosan:   Akkor nem működik, ha egyik sem működik.

3 nagy feszültség esetén Párhuzamos kapcsolás : nagy áram
Megbízhatóság Villamosan Szempontjából (az ellenállás általában megszakad) Soros kapcsolás : nagy áram esetén nagy feszültség esetén Párhuzamos kapcsolás : nagy áram nagy feszültség A meghibásodás szempontjából pl. soros kapcsolás nem feltétlen jelent villamos szempontból soros kapcsolást.

4 LED füzérnél, ha a LED meghibásodáskor
rövidzárba megy át (és ezt a LED-del is sikerült megbeszélni) villamosan soros kapcsolás: I=áll=Iüzemi=Ihibás Ez megbízhatóság szempontjából párhuzamos rendszer.

5 Az előbbi LED füzér ha közel feszültséggenerátorról tápláljuk:
U=áll Re kicsi Iüzemi<<Ihibás Megbízhatóság szempontjából inkább soros rendszer

6 Ki tudja eldönteni ? Vegyes rendszer, az elemek nem függetlenek egymástól.

7 Mit lehet tenni a gyakorlatban?
gondosan kiválasztani az alkatrészeket megbízható, ismert gyártótól vásárolni túlméretezni védő elemeket beépíteni a készülék tervezésekor előre gondolkozni, legyen helyettesítő típus EZ MIND PÉNZBE KERÜL Hűteni, hűteni, hűteni!

8 Elektrolit kondenzátorok (mint a hiedelem szerinti legkevésbé megbízható alkatrész)
10-12ezer óra 105ºC-on -> 40ezer óra 85ºC-on Átfolyó áramot a lehető legkisebb értéken tartani Kategória feszültség ne legyen kisebb, mint az üzemi feszültségek Jó minőségű, az adott feladatra ajánlott típust kell beépíteni ( ballast type, low ESR, long-life). Lightronic által beépített kb. 300ezer db-ból nem volt olyan elektronika meghibásodás, ami az ELCO-ra visszavezethető lett volna.

9 Az elektronika megbízhatósága szempontjából a félvezetők a kritikusak. 
kapcsolóüzemű működés= kis átlagos veszteség ≤2W, néhány 10nsec ideig több 100W veszteség megfelelő kapcsolástechnikával csökkenthető (ez terhelés csökkenést jelent a félvezetőn) a hidegebb félvezető nagyobb terhelést elvisel

10 Túlméretezés Lightronic 200W-os táp IC-t épít be a 40W-os LED driverjébe 3 db 200V-ot üzemszerűen elviselő ellenállás sorosan 400V-ra. 50mW disszipáció a megengedett 250mW helyett. 6A/600V FET 1A/400V-ra 22uF ELKO az általánosan használt 10uF helyett + sok egyéb más EZ MIND +++ PÉNZ

11 Védőelemek Hálózat felől érkező túlfeszültségek elleni
védelem (zavartűrés) Varisztorral, ami levágja a feszültség csúcsokat (I= 10kA) Szikraközzel ami bekapcsolva közel rövidzárba megy Mindkettő kb. 600V-on fogja meg a túlfeszültséget A hatásos megoldásnál valamilyen szándékosan beépített impedancia van a védőeszköz előtt, áramkorlátozót, feszültségosztót alkotva azzal. A lassú, nagy energiájú túlfeszültségeket az ELCO nyeli el

12 Lightronic LED driver túlfeszültség védelme

13 Összegzés közvetlen villámcsapást nem valószínű, hogy elektronika elvisel hatásos túlfeszültség védelmet kell beépíteni (nagy varisztor és ELCO) túlméretezni mind áramban, mind feszültségben úgy kell beépíteni az elektronikát, hogy a lehető legkisebb legyen a hőmérséklete védeni a külső behatásoktól (pl. a víz ne folyjék be)

14 Kívánok hosszú élettartamú, jó minőségű,
hálózat- és felhasználóbarát elektronikákat! Köszönöm figyelmüket! Tisztelettel: Schulcz Gábor


Letölteni ppt "Elektronikák megbízhatósága"

Hasonló előadás


Google Hirdetések