Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Műveleti erősítők. Az ideális műveleti erősítő Bemeneti ellenállás: R be = Kimeneti ellenállás: R ki =0 Differenciális erősítés: A udm = Közösmódusú erősítés:

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Műveleti erősítők. Az ideális műveleti erősítő Bemeneti ellenállás: R be = Kimeneti ellenállás: R ki =0 Differenciális erősítés: A udm = Közösmódusú erősítés:"— Előadás másolata:

1 Műveleti erősítők

2 Az ideális műveleti erősítő Bemeneti ellenállás: R be = Kimeneti ellenállás: R ki =0 Differenciális erősítés: A udm = Közösmódusú erősítés: A ucm =0 Sávszélesség: B= Valóságos esetben: R be nagy, R ki kicsi, A udm nagy A ucm kicsi, B kicsi Van feszültség- és áram ofszet is

3 Műveleti erősítő történelem 1964-ben Bob Widlar megtervezte az első műveleti erősítőt a μA702-t. (9 tranzisztorból állt, körülbelül 1000-szeres erősítése volt, 300 $ volt egyetlen egy műveleti erősítő ára) 1965-ben Bob Widlar megtervezte a μA709-es műveleti erősítőt (60000-szeres nyílthurkú erősítése volt, legnagyobb hibája a rövidzár elleni védelem hiánya volt)

4 4 Műveleti erősítő történelem Miután Widlar elhagyta a Fairchild-ot Dave Fullagar folytatta a fejlesztést és megtervezte a μA741-es műveleti erőítőt, amely minden idők legnépszerűbb műveleti erősítője lett. Az alapokat a μA709 szolgáltatta. A μA741-es volt az első olyan műveleti erősítő, amely külső kompenzáló kapacitások nélkül is működőképes. Rövidzár védelemmel is ellátták. Erősítése körülbelül 250000.

5 5 μA741 áramkör részei •Munkapont beállító áramkör •Bemeneti differenciál erősítő •Fázisösszegző •Főerősítő •Kimeneti fokozat •Túláram védelem

6 Bemeneti fokozat Differenciálerősítő A közösmódusú elnyomás:

7 7 Bemeneti fokozat •A munkaellenállás és az áramgenerátor egy-egy áramtükör

8 8 Bemeneti fokozat U A : Early feszültség R E növelhető visszacsatolással

9 A μA741 bemenő fokozata Bemenet: differenciálerősítő földelt kollektor – földelt emitteres kaszkód fokozat Földelt kollektor: nagy bemenő ellenállás Földelt bázis: nagy erősítés Közös módus csökkentése: Ha a bemenet potenciálja nő => Q8, Q9 árama nő, Q3,Q4 bázisa pozitívabb => Q1, Q2 árama csökken Q5 és Q6 aktív munkaellenállások Q3 árama nő=> Q5 árama nő=> Q6 árama nő=> Q6 impedanciája csökken => Q4 árama csökken => Uki csökken

10 Szinteltoló áramkörök Egyenszint eltolása lehetőleg csillapítás nélkül Az első csökkenti az erősítést, az utolsó a legjobb Feszültséggenerátor megvalósítása: U BE sokszorozó

11 11 Kimenő fokozat •Komplementer kimenő fokozat

12 12 Kimenő fokozat A,,B’’ osztályú működés hátránya a véges nyitófeszültség miatti keresztponti torzítás

13 Kimenő fokozat Komplementer kimenő fokozat Transzfer karakterisztika AB osztályú működés

14 14 Túláram védelem A negatív tápfeszültség felé való zárlat esetén a meghajtó T14-es tranzisztort a T15,kettős védi. Amennyiben az ellenállás feszültsége eléri a T15 nyitófeszültségét, akkor T15 leszabályoz. Az ehhez szükséges kimeneti áram: A pozitív tápfeszültség felé való zárlatkor hasonlóképp avatkozik be T22 a főerősítő működésébe.

15 μA 741 teljes kapcsolása


Letölteni ppt "Műveleti erősítők. Az ideális műveleti erősítő Bemeneti ellenállás: R be = Kimeneti ellenállás: R ki =0 Differenciális erősítés: A udm = Közösmódusú erősítés:"

Hasonló előadás


Google Hirdetések