Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

EURÓPA FÖLDRAJZA Európa fogalma, fekvése, határai.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "EURÓPA FÖLDRAJZA Európa fogalma, fekvése, határai."— Előadás másolata:

1

2 EURÓPA FÖLDRAJZA Európa fogalma, fekvése, határai

3 Európa eredetmondája (mitológiája) A görög mítosz szerint Európé egy föníciai királylány. Zeusz bika képében elrabolja és Krétára viszi, ahol ő Minószt szüli neki. A „mítosz” szó magyarul üzenetet jelent, melynek mindig van valóságos magja. A modern tudomány szerint ez annyit jelent, hogy a görögséget és Európát tengeri úton - Kréta őslakói - a pelaszgok civilizálták.

4 Szerov: Európé elrablása

5 Európa elnevezése (etimológiája) A z akkád „ ereb ” szó naplementé t (azaz Ny-ot) jelent. (A napkelte = Aszú, Ázsia nevét rejti.) Az 1. képen I. Sarrukin akkád király. Eme elnevezés a legvalószínűbb. A görög Európa az „ eurüsz ” = széles és „ opsz ” = arc szavak összetétele. Homérosznál (2. kép) a Közép- Hellaszt (Balkán-félszigetet) jelenti. Latinul az „ eurus ” annyi, mint dél keleti szél (3. kép).

6 Európa földrajzi fogalma (terminológiája) Természeti szempontból: Európa Ázsia Ny-i félszigete. Együtt Eurázsiát alkotják. Európa határai: É-on: a Jeges-tenger ; Ny-on: az Atlanti-óceán, D-en: a Földközi-tenger és peremtengereik. K-en: Ázsia törzse, de itt a határ vitatott. A geográfusok többsége az Ural - hegység és folyó ; Kaszpi-mélyföld, Jergeni- hátság és Manics - árok vonalát fogadja el. Történelmi szempontból: Az ókorban az antik görög és római civilizáció területe; A középkorban ehhez jön Germánia, Skandinávia és Britannia, amit a latin-, ill. Szkítia és a szlávok földje, amit a görög egyház von be a keresztény civilizációba. Újabban az Európa Tanács és az Európai Unió tagállamai területét kezdik Európának hívni.

7 Európa jellemzői (fenomenológiája) Főbb adatai: Terület : 10.366.616 km²; Legmagasabb : Mont Blanc (4807 m); Legmélyebb : Kaszpi-mélyföld (-22 m). Partvonal hossza: 37.200 km; Legnagyobb sziget : Brit (209.331 km²); Legnagyobb tó : Ladoga (18.135 km²); Leghosszabb folyó: Volga (3.530 km); Népesség : 705.795.000 fő; Népsűrűség : 68,1 fő/km²; Országainak száma : 46; Legnagyobb : Oroszország európai területe (4,3 millió km²); Legkisebb : Vatikán (0,44 km²). Főbb jellemvonásai: A 2. legalacsonyabb és legkisebb és kontinens (Ausztrália után); A legjobban tagolt földrész: területének 35 %-a sziget és félsziget; partjai hosszabbak, mint a 3x nagyobb Afrikáé; A 3. legnépesebb és legtöbb országot számláló kontinens (Ázsia és Afrika után); Népsűrűsége Ázsia után 2.; Az antik civilizáció, középkori kereszténység, ill. a modern tudomány, technika, jogállam és kapitalizmus bölcsője.

8 Európa 6 régiója Észak-Európa Nyugat-Európa Közép-Európa Dél-Európa Kelet-Európa A Balkán-félsziget


Letölteni ppt "EURÓPA FÖLDRAJZA Európa fogalma, fekvése, határai."

Hasonló előadás


Google Hirdetések