Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Európa fogalma, fekvése, határai

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Európa fogalma, fekvése, határai"— Előadás másolata:

1 Európa fogalma, fekvése, határai
EURÓPA FÖLDRAJZA Európa fogalma, fekvése, határai

2 Európa eredetmondája (mitológiája)
A görög mítosz szerint Európé egy föníciai királylány. Zeusz bika képében elrabolja és Krétára viszi, ahol ő Minószt szüli neki. A „mítosz” szó magyarul üzenetet jelent, melynek mindig van valóságos magja. A modern tudomány szerint ez annyit jelent, hogy a görögséget és Európát tengeri úton - Kréta őslakói - a pelaszgok civilizálták.

3 Szerov: Európé elrablása

4 Európa elnevezése (etimológiája)
Az akkád „ereb” szó naplementét (azaz Ny-ot) jelent. (A napkelte = Aszú, Ázsia nevét rejti.) Az 1. képen I. Sarrukin akkád király. Eme elnevezés a legvalószínűbb. A görög Európa az „eurüsz” = széles és „opsz” = arc szavak összetétele. Homérosznál (2. kép) a Közép-Hellaszt (Balkán-félszigetet) jelenti. Latinul az „eurus” annyi, mint délkeleti szél (3. kép).

5 Európa földrajzi fogalma (terminológiája)
Természeti szempontból: Európa Ázsia Ny-i félszigete. Együtt Eurázsiát alkotják. Európa határai: É-on: a Jeges-tenger; Ny-on: az Atlanti-óceán, D-en: a Földközi-tenger és peremtengereik. K-en: Ázsia törzse, de itt a határ vitatott. A geográfusok többsége az Ural-hegység és folyó; Kaszpi-mélyföld, Jergeni-hátság és Manics-árok vonalát fogadja el. Történelmi szempontból: Az ókorban az antik görög és római civilizáció területe; A középkorban ehhez jön Germánia, Skandinávia és Britannia, amit a latin-, ill. Szkítia és a szlávok földje, amit a görög egyház von be a keresztény civilizációba. Újabban az Európa Tanács és az Európai Unió tagállamai területét kezdik Európának hívni.

6 Európa jellemzői (fenomenológiája)
Főbb adatai: Terület: km²; Legmagasabb: Mont Blanc (4807 m); Legmélyebb: Kaszpi-mélyföld (-22 m). Partvonal hossza: km; Legnagyobb sziget: Brit ( km²); Legnagyobb tó: Ladoga ( km²); Leghosszabb folyó: Volga (3.530 km); Népesség: fő; Népsűrűség: 68,1 fő/km²; Országainak száma: 46; Legnagyobb: Oroszország európai területe (4,3 millió km²); Legkisebb: Vatikán (0,44 km²). Főbb jellemvonásai: A 2. legalacsonyabb és legkisebb és kontinens (Ausztrália után); A legjobban tagolt földrész: területének 35 %-a sziget és félsziget; partjai hosszabbak, mint a 3x nagyobb Afrikáé; A 3. legnépesebb és legtöbb országot számláló kontinens (Ázsia és Afrika után); Népsűrűsége Ázsia után 2.; Az antik civilizáció, középkori kereszténység, ill. a modern tudomány, technika, jogállam és kapitalizmus bölcsője.

7 Európa 6 régiója Kelet-Európa Észak-Európa Közép-Európa
A Balkán-félsziget Dél-Európa Nyugat-Európa


Letölteni ppt "Európa fogalma, fekvése, határai"

Hasonló előadás


Google Hirdetések