Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Medúzavadászat. Ostoros egysejtű Állatok közös őse Szivacsok Csalánozók Bordásmedúzák Ősi testüreg nélküli laposférgek Hengeresférgek Kerekesférgek.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Medúzavadászat. Ostoros egysejtű Állatok közös őse Szivacsok Csalánozók Bordásmedúzák Ősi testüreg nélküli laposférgek Hengeresférgek Kerekesférgek."— Előadás másolata:

1 Medúzavadászat

2

3 Ostoros egysejtű Állatok közös őse Szivacsok Csalánozók Bordásmedúzák Ősi testüreg nélküli laposférgek Hengeresférgek Kerekesférgek Puhatestűek Gyűrűsférgek Ízeltlábúak Karmosak Moha -állatok Zsinórférgek Újszájúak Pörge- karúak Korongállatok A gerinctelenek törzsfája

4 A szimmetria

5

6 Az embrió fejlődése gastrula (bélcsíra) blastula (hólyagcsíra) zigóta (megtermékenyített petesejt)

7 A hidra és medúzaforma

8 Polipalak

9 Polipalak

10 medúzaforma

11 A medúza alak szerkezete A fal Itt-ott egy-egy csalánsejt

12

13 kültakaró kültakaró Mozgás Mozgás Táplálkozás Táplálkozás Légzés Légzés Keringés Keringés Kiválasztás Kiválasztás

14 Csalánsejtek 3 féle alakjuk van 3 féle alakjuk van – faltörők: áttöri az áldozat bőrét és „megcsalánozza” – hurkolók: ráhurkolódik az áldozatra és fogva tartja – ragasztók: ragadós anyagot juttat az áldozatra, a fogást javítandó

15

16 Szaporodás ivartalan: a polipalak bimbózással vagy osztódással létrehoz egy medúzát, amely leválik az anyaállatról ivartalan: a polipalak bimbózással vagy osztódással létrehoz egy medúzát, amely leválik az anyaállatról ivaros: a medúzáknál a megtermékenyített petékből ún. bolygólárva fejlődik, egy idő után letelepszik és polipalak lesz belőle ivaros: a medúzáknál a megtermékenyített petékből ún. bolygólárva fejlődik, egy idő után letelepszik és polipalak lesz belőle

17 Bimbózás

18 Hidrák Bimbózik egy leendő új egyed

19 A medúzák szaporodása

20 A bolygólárvától a medúzáig Fejlett polipalak

21 Idegrendszer

22 Rendszerezésük Csalánozók törzse hidraállatokkehelyállatokvirágállatok

23 Hidraállatok

24 hidraállatok Portugál gálya: a telepet sok, különbözö feladatra specializálódott egyed alkotja. Portugál gálya: a telepet sok, különbözö feladatra specializálódott egyed alkotja. lebegtetö hólyagja alatt: lebegtetö hólyagja alatt: - úszóharangok (helyváltoztatás) - úszóharangok (helyváltoztatás) - fedöegyedek (védekezés) - fedöegyedek (védekezés) - falópolipok (táplálkozás) - falópolipok (táplálkozás) - tapogatópolipok (zsákmányszerzés) - tapogatópolipok (zsákmányszerzés) - tokpolipok (kiválasztás) - tokpolipok (kiválasztás) - ivaregyedek (szaporodás) találhatók. - ivaregyedek (szaporodás) találhatók.

25

26

27

28

29

30 kehelyállatok

31 2. kehelyállatok Általában azt mondhatjuk, hogy csalánmérgük nem erös (pl. gyökérszájú medúza, világító medúza…), de egyes rendszertanokban ebbe a csoportba sorolják a kockamedúzákat is, melyeknek mérge nagyon veszélyes. A tengeri darázs mérge rendkívül erős, gyakran halálos, Ausztráliában több halálesetet okoz évente. Általában azt mondhatjuk, hogy csalánmérgük nem erös (pl. gyökérszájú medúza, világító medúza…), de egyes rendszertanokban ebbe a csoportba sorolják a kockamedúzákat is, melyeknek mérge nagyon veszélyes. A tengeri darázs mérge rendkívül erős, gyakran halálos, Ausztráliában több halálesetet okoz évente.

32

33

34

35

36

37

38

39

40 Biolumineszcencia - világító állatok MEDÚZÁK

41 Biolumineszcencia - világító állatok MEDÚZÁK

42

43 Virágállatok

44 virágállatok virágállatok Virágokhoz való hasonlóságuk miatt csak 1727-ben fedezték fel, hogy nem növények, hanem valójában helytülő állatok. Csak polipalakjuk van. Azon fajok, melyek szilárd vázat nem választanak ki korlátozott helyváltoztatásra képesek talpkorongjuk segítségével. Virágokhoz való hasonlóságuk miatt csak 1727-ben fedezték fel, hogy nem növények, hanem valójában helytülő állatok. Csak polipalakjuk van. Azon fajok, melyek szilárd vázat nem választanak ki korlátozott helyváltoztatásra képesek talpkorongjuk segítségével.

45 Korall felépítése

46 kehelykorall

47 Bogáncskorall

48 szarukorallok

49 Tengeri liliom és szarukorall

50 ostorkorall

51 korbácskorall

52 Korallok agykorall

53 Korallok

54 Korallok üvegkorall

55 Korallzátonyok a Földön

56 Korallzátonyok

57 Korallzátonyok

58

59

60

61

62 Tengeri liliom

63

64

65 Tengeri rózsa

66

67

68

69 „társbérlet”

70

71

72

73

74

75


Letölteni ppt "Medúzavadászat. Ostoros egysejtű Állatok közös őse Szivacsok Csalánozók Bordásmedúzák Ősi testüreg nélküli laposférgek Hengeresférgek Kerekesférgek."

Hasonló előadás


Google Hirdetések