Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

GPS az építőmérnöki gyakorlatban A GPS-műholdak által sugárzott jelek és adatok.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "GPS az építőmérnöki gyakorlatban A GPS-műholdak által sugárzott jelek és adatok."— Előadás másolata:

1 GPS az építőmérnöki gyakorlatban A GPS-műholdak által sugárzott jelek és adatok.

2 A globális helymeghatározó rendszerek alapelve A műholdas helymeghatározás vektorháromszöge tPtP tStS

3 Alapfogalmak az elektromágneses hullámok terjedése vákuumban (fénysebesség) alapfrekvencia, stabilitása 10 -13 vivőfrekvenciák a kódolás elve

4 Kódmérés alapelve 1. http://www.kowoma.de/en/gps/signals_runtime.htmhttp://www.kowoma.de/en/gps/signals_runtime.htm alapján Két jel összehasonlítása. A felső ábrán a két jel el van tolva egymáshoz képest, a második ábrán illesztve vannak. Az eltolás mértéke megfelel a futási időnek. A két jel illesztése az ún. kód-korrelációs technikával történik.

5 Kódmérés alapelve 2. Forrás: http://www.gmat.unsw.edu.au/snap/gps/gps_survey/chap3/322.htmhttp://www.gmat.unsw.edu.au/snap/gps/gps_survey/chap3/322.htm Egy másik klasszikus ábra az alapelv szemléltetésére.

6 Fázismérés alapelve

7 Kódmérés és fázismérés összehasonlítása kódmérésfázismérés Pontosság (felbontás)Néhány méter. Zaj.Néhány milliméter. IdőszükségleteMásodperc tört része alatt.Jópár másodperc vagy még több. JelerősségMeglehetősen gyenge jel alapján is lehetséges. Tiszta, erős jel szükséges. Többértelmű?Nem.Igen. AlkalmazásNavigációGeodézia

8


Letölteni ppt "GPS az építőmérnöki gyakorlatban A GPS-műholdak által sugárzott jelek és adatok."

Hasonló előadás


Google Hirdetések