Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

5.AZ AGRÁRTUDOMÁNYI ÉS A MEZŐGAZDASÁGI SZAKIRODALMAT FELTÁRÓ ADATBÁZISOK, HASZNÁLATUK. A FAO SZEREPE A NEMZETKÖZI MEZŐGAZDASÁGI SZAKIRODALMI INFORMÁCIÓELLÁTÁSBAN.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "5.AZ AGRÁRTUDOMÁNYI ÉS A MEZŐGAZDASÁGI SZAKIRODALMAT FELTÁRÓ ADATBÁZISOK, HASZNÁLATUK. A FAO SZEREPE A NEMZETKÖZI MEZŐGAZDASÁGI SZAKIRODALMI INFORMÁCIÓELLÁTÁSBAN."— Előadás másolata:

1 5.AZ AGRÁRTUDOMÁNYI ÉS A MEZŐGAZDASÁGI SZAKIRODALMAT FELTÁRÓ ADATBÁZISOK, HASZNÁLATUK. A FAO SZEREPE A NEMZETKÖZI MEZŐGAZDASÁGI SZAKIRODALMI INFORMÁCIÓELLÁTÁSBAN.

2 http://www.fao.org/

3 1. FAO FOOD PRICE INDEX http://www.fao.org/worldfoodsituation/ wfs-home/en http://www.fao.org/worldfoodsituation/ wfs-home/en 2. FAO PUBLICATIONS http://www.fao.org/publications/en/ 3. FAO STATISTIC http://www.fao.org/corp/statistics/en/

4 AGRIS http://agris.fao.org/ http://agris.fao.org/ Az AGRIS nemzetközi mezőgazdasági szakirodalmi információs rendszer. A világon hagyományos formában megjelenő, valamint a nem hagyományos, ún. szürke irodalom bibliográfiai adatait tartalmazza. Gyűjtőkörének fő hangsúlya az élelmiszertermelés. A világ különböző részein (több, mint 100 helyen) találhatók centrumai, amelyek a helyi irodalmat gyűjtik, ennek a hálózatnak hazánk is tagja. A széleskörű, néha egzotikus a gyűjteménye, kisebb nemzeti folyóiratok, kutatási jelentések, stb. adatait is összefogja. 3 millió körüli, éves gyarapodása 130 ezer. Új távlatokat jelent az AGRIS számára a terjedő teljes szövegű feldolgozás.

5 AGRICOLA http://agricola.nal.usda.gov/ Az USA Nemzeti Mezőgazdasági Könyvtárának (National Agricultural Library, NAL) katalógusa. Könyvek, kutatási jelentések, folyóiratok, kormányzati anyagok, audio-vizuális és mikroformátumú dokumentum, valamint számítógépes programok. A folyóiratok cikkei is feldolgozásra kerülnek 1979-től Rekordszáma 3,5 millió, éves növekménye 100 ezer körül van. Gyűjtőköre a mezőgazdaság és rokon területei: növénytermesztés, állattenyésztés, erdészet, entomológia, talajtan, vízgazdálkodás, gazdasági és kereskedelmi témák, alternatív eljárások, élelmiszertermelés.

6 Egyéb, az agrártudományi és a mezőgazdasági szaktájékoztatásban használható szakirodalmi források 1.WOS – tudomány, gazdaság 2.JSTORE – gazdaság 3.Academic Search Complete – tudomány, gazdaság 4.Biological Abstracts (BIOSIS) – élettudomány (növények, állatok) 5.Business Source Premier – gazdaság 6.ECONLIT 7.GreenFILE 8.INTUTE – BRIT TUDOMÁNYOS FORRÁSKALAUZ – agrár- és élelmiszertudományi, mezőgazdasági források 9.MEDLINE – állatorvostudomány 10.Newspaper Source Plus – gazdaság 11.PubMed – állatorvostudomány 12.ScienceDirect – tudomány, gazdaság 13.SpringerLink – tudomány, gazdaság

7 Az eddig tanult valamennyi mezőgazdasági szakirodalmi és egyéb információs forrás segítségével oldja meg az alábbi feladatokat ! 1.Az olajlen termesztési lehetőségei Magyarországon. 2.A növényi olajok koleszterin tartalma. 3.A kukorica felhasználása a bioetanol és a biogáz előállításában. 4.A kukorica nemesítés története Magyarországon. 5.A vörös szarvasok genetikai változékonysága Európában. 6.A szövetek módosulása a paradicsom feldolgozása során. 7.A hungaricumok minőségi követelményei. 8.A kutyák cukorbetegségének gyógyítása. 9.A rétisas élőhelyei Európában 10.Védett állatok Franciaországban. 11.Állatvédelmi jogszabályok Európában. 12.Élelmiszerbiztonsági előírások az EU-ban 13.A szteroid hormonok használatának hatása az állattartásban. 14.A broiler csirke tartásának technológiája.


Letölteni ppt "5.AZ AGRÁRTUDOMÁNYI ÉS A MEZŐGAZDASÁGI SZAKIRODALMAT FELTÁRÓ ADATBÁZISOK, HASZNÁLATUK. A FAO SZEREPE A NEMZETKÖZI MEZŐGAZDASÁGI SZAKIRODALMI INFORMÁCIÓELLÁTÁSBAN."

Hasonló előadás


Google Hirdetések