Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Mezőkövesd etnikai összetételének változásának vizsgálata Készítette: Tarjáni Viktor.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Mezőkövesd etnikai összetételének változásának vizsgálata Készítette: Tarjáni Viktor."— Előadás másolata:

1 Mezőkövesd etnikai összetételének változásának vizsgálata Készítette: Tarjáni Viktor

2 Mezőkövesd földrajzi helyzete Magyarország északkeleti régiójában található mindössze 130 km-re Budapesttől, a Bükk-hegység déli lábánál.

3 Népesség változás Mezőkövesd népességszáma csak a 20.században vált jelentőssé. 2011-ben 16 607 fő volt Mezőkövesd lakosainak száma. (Központi Statisztikai Hivatal adataival)

4 Etnikai összetétele Mezőkövesden csak cigány kissebségi etnikai csoport él a magyarok mellett.

5 Betelepedés I. Mezőkövesd etnikai változása beindulása csak a 20. század végére tehető, körülbelül 1990-től. A kisebb településeken a cigány kissebség aránya rohamosan megnőtt ezen időszakra. Ezeken, a településeken a cigányság aránya nagyon magas. A falvakban élők mezőgazdasággal és az erdészetben találtak munkát a 20. század végére, de mégis nagy volt a munkahelyhiány a kisfalvakban, így az ott élők a városokba, ez esetben Mezőkövesden kerestek munkát. Térkép: a Mezőkövesdi Kistérség (forrás: MTKT1)

6 Betelepedés II. A cigányok a városokba tódulnak de, ott ugyanolyan szegénységre lelnek és ezeket, a területeket átformálják. Az ingatlan árak változása!!!

7 Cigányság népesedése I.  Borsod-Abaúj-Zemplén megyében kiugróan magas az átlagos gyermekszám: 4,0 feletti. Az európai országokban szokatlan 3,0 feletti gyermekszámot mutatja a hazai roma nemzetiségű népesség egésze, azon belül is különösen az észak-magyarországi.  A magasabb gyermekszám hagyományosan jellemző a cigány közösségekben, részben a túlélési stratégia részét is képezi (mivel fontos és biztos jövedelemforrásnak számítanak a gyermekek után járó állami transzferek).

8 Cigányság népesedése II. Fiatalon történő gyermekvállalás Sok gyermek vállalása Mezőkövesden 2007- es adatok szerint a cigányság az össznépességszámból 10%-ot vesz ki, de ez mára már a 12%-ot is meghaladta.

9 Társadalmi problémák Bűnözés Ingatlan árak drasztikus csökkenése Konfliktusok Munkanélküliség

10 Bűnözés I. A városban a megélhetésért egyfajta bűnözés alakult ki.  Rendőrség fejlesztése  Önálló polgári szervezkedés(lovas- polgárőrség) 200220032004200 5 2006 Ismertté vált bűnelkövetők 220192217251213 Fiatalkorú2420213320 Büntetett előéletű1138794101102 Visszaeső1710203628 Gyermekkorú1381184 (Mezőkövesd Város Önkormányzatának Bűnmegelőzési és Közbiztonsági Koncepciója alapján)

11 Bűnözés II. Mezőkövesd városban 2002. évet bázis évnek tekintve (748) 2006-ig (698) 7%-kal csökkent az ismerté vált bűncselekmény ek száma. (Mezőkövesd Város Önkormányzatának Bűnmegelőzési és Közbiztonsági Koncepciója alapján)

12

13 Ingatlan árak drasztikus csökkenése A cigányság által okozott környezetben a szomszédok és környékeken élők igyekeznek megszabadulni házaiktól, hogy máshol találjanak új otthont de a rossz környezet és közbiztonság miatt, ingatlanjaik értéke nagy mértékben csökken( és ez a folyamat még most is tart).

14 Konfliktusok Magyarok  cigányok Okai: Munkaviszony különbség Bűncselekmények Higiénia

15 Munkanélküliség Mezőkövesden jelenleg (2007) 755 regisztrált munkanélküli van. (2007-es adatok alapján)

16 Megoldások/változások I.  Rendezett portához és legalább harminc nap, egy éven belüli igazolt munkavégzéshez köti ezen túl a segélyek és a bérpótló juttatások kifizetését a mezőkövesdi önkormányzat - közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei város polgármesteri hivatala.(2007.)  A kisebbségi önkormányzatok is felismerték, hogy a cigányság integrálódásában meghatározó szerepe van a közoktatásban. Céljuk, hogy emeljék a cigány tanulók alacsony tanulási motiváltságának szintjét.

17 Megoldások/változások II. A szakképzett fiatalok a munkaerő piacon munkát vállalnak és abból tartják el családjukat  demográfiai növekedés lassulása

18 Jövő Cigányság stabil növekedése  Mezőkövesd gazdasága változni fog(munkaerőpiachoz igazodva).

19 Mezőkövesd etnikailag… Mezőkövesden az etnikai változását figyelve azt vehetjük észre, hogy a magyarság száma csökken, ezzel szemben a cigányságé nagy mértékben emelkedik. Mezőkövesd térségében a cigányság nem csak a város felé mozog, hanem nyugat felé is.

20 Köszönöm a figyelmet


Letölteni ppt "Mezőkövesd etnikai összetételének változásának vizsgálata Készítette: Tarjáni Viktor."

Hasonló előadás


Google Hirdetések