Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Mezőkövesd etnikai összetételének változásának vizsgálata

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Mezőkövesd etnikai összetételének változásának vizsgálata"— Előadás másolata:

1 Mezőkövesd etnikai összetételének változásának vizsgálata
Készítette: Tarjáni Viktor

2 Mezőkövesd földrajzi helyzete
Magyarország északkeleti régiójában található mindössze 130 km-re Budapesttől, a Bükk-hegység déli lábánál.

3 Népesség változás Mezőkövesd népességszáma csak a 20.században vált jelentőssé ben 16 607 fő volt Mezőkövesd lakosainak száma. (Központi Statisztikai Hivatal adataival)

4 Etnikai összetétele Mezőkövesden csak cigány kissebségi etnikai csoport él a magyarok mellett.

5 Betelepedés I. Mezőkövesd etnikai változása beindulása csak a 20. század végére tehető, körülbelül 1990-től. A kisebb településeken a cigány kissebség aránya rohamosan megnőtt ezen időszakra. Ezeken, a településeken a cigányság aránya nagyon magas. A falvakban élők mezőgazdasággal és az erdészetben találtak munkát a 20. század végére, de mégis nagy volt a munkahelyhiány a kisfalvakban, így az ott élők a városokba, ez esetben Mezőkövesden kerestek munkát. Térkép: a Mezőkövesdi Kistérség (forrás: MTKT1)

6 Betelepedés II. A cigányok a városokba tódulnak de, ott ugyanolyan szegénységre lelnek és ezeket, a területeket átformálják. Az ingatlan árak változása!!!

7 Cigányság népesedése I.
Borsod-Abaúj-Zemplén megyében kiugróan magas az átlagos gyermekszám: 4,0 feletti. Az európai országokban szokatlan 3,0 feletti gyermekszámot mutatja a hazai roma nemzetiségű népesség egésze, azon belül is különösen az észak-magyarországi. A magasabb gyermekszám hagyományosan jellemző a cigány közösségekben, részben a túlélési stratégia részét is képezi (mivel fontos és biztos jövedelemforrásnak számítanak a gyermekek után járó állami transzferek).

8 Cigányság népesedése II.
Fiatalon történő gyermekvállalás Sok gyermek vállalása Mezőkövesden 2007-es adatok szerint a cigányság az össznépességszámból 10%-ot vesz ki, de ez mára már a 12%-ot is meghaladta.

9 Társadalmi problémák Bűnözés Ingatlan árak drasztikus csökkenése
Konfliktusok Munkanélküliség

10 Bűnözés I. A városban a megélhetésért egyfajta bűnözés alakult ki.
Rendőrség fejlesztése Önálló polgári szervezkedés(lovas-polgárőrség) 2002 2003 2004 2005 2006 Ismertté vált bűnelkövetők 220 192 217 251 213 Fiatalkorú 24 20 21 33 Büntetett előéletű 113 87 94 101 102 Visszaeső 17 10 36 28 Gyermekkorú 13 8 11 4 (Mezőkövesd Város Önkormányzatának Bűnmegelőzési és Közbiztonsági Koncepciója alapján)

11 Bűnözés II. Mezőkövesd városban évet bázis évnek tekintve (748) 2006-ig (698) 7%-kal csökkent az ismerté vált bűncselekmények száma. (Mezőkövesd Város Önkormányzatának Bűnmegelőzési és Közbiztonsági Koncepciója alapján)

12

13 Ingatlan árak drasztikus csökkenése
A cigányság által okozott környezetben a szomszédok és környékeken élők igyekeznek megszabadulni házaiktól, hogy máshol találjanak új otthont de a rossz környezet és közbiztonság miatt, ingatlanjaik értéke nagy mértékben csökken( és ez a folyamat még most is tart).

14 Konfliktusok Magyarokcigányok Okai: Munkaviszony különbség
Bűncselekmények Higiénia

15 Munkanélküliség Mezőkövesden jelenleg (2007) 755 regisztrált munkanélküli van. (2007-es adatok alapján)

16 Megoldások/változások I.
Rendezett portához és legalább harminc nap, egy éven belüli igazolt munkavégzéshez köti ezen túl a segélyek és a bérpótló juttatások kifizetését a mezőkövesdi önkormányzat - közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei város polgármesteri hivatala.(2007.) A kisebbségi önkormányzatok is felismerték, hogy a cigányság integrálódásában meghatározó szerepe van a közoktatásban. Céljuk, hogy emeljék a cigány tanulók alacsony tanulási motiváltságának szintjét.

17 Megoldások/változások II.
A szakképzett fiatalok a munkaerő piacon munkát vállalnak és abból tartják el családjukat demográfiai növekedés lassulása

18 Jövő Cigányság stabil növekedése Mezőkövesd gazdasága változni fog(munkaerőpiachoz igazodva).

19 Mezőkövesd etnikailag…
Mezőkövesden az etnikai változását figyelve azt vehetjük észre, hogy a magyarság száma csökken, ezzel szemben a cigányságé nagy mértékben emelkedik. Mezőkövesd térségében a cigányság nem csak a város felé mozog, hanem nyugat felé is.

20 Köszönöm a figyelmet Köszönöm a figyelmet


Letölteni ppt "Mezőkövesd etnikai összetételének változásának vizsgálata"

Hasonló előadás


Google Hirdetések