Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Bevezető információk Terv volt egy könyv, de … Így kissé rövidített változatban az interneten: geo.u-szeged.hu/~rjanos/ Jegy: írásban – rövid kifejtős.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Bevezető információk Terv volt egy könyv, de … Így kissé rövidített változatban az interneten: geo.u-szeged.hu/~rjanos/ Jegy: írásban – rövid kifejtős."— Előadás másolata:

1 Bevezető információk Terv volt egy könyv, de … Így kissé rövidített változatban az interneten: geo.u-szeged.hu/~rjanos/ Jegy: írásban – rövid kifejtős kérdések és teszt vegyesen Egy megállapodott hétvégi időpontban írni is lehet majd

2 A környezetvédelem fogalma, kapcsolatrendszere

3 Tematika: I. Fogalma, kapcsolatrendszere, módszertani kérdések II. Ágazati környezetvédelem III.A környezetvédelem jogi szabályozása IV.A környezeti központú irányítás

4 1. A környezetvédelem fogalma: Sokáig legfeljebb körül írták (vagy elhallgatták) a magyarázatot. Később szakma-specifikus értelmezés Két fajta megközelítés: a/ szóösszetétel alapján (szűkebb ért.) vitatott és félrevezető lehet (pl. víztorony, félszem, talajvíz, stb.), de gyakorlatilag mind a két környezetvédelmi törvényünk így értelmezi (s nem definiálja) b/ tartalmilag az 1972-es stockholmi konferencián komplex értelmezés, (később szűkölő tartalom).

5 A környezetvédelem fogalom korszerű értelmezésének lényegi elemei: interdiszciplináris humán centrikus aktív (!!) társadalmi tevékenység (felismerés, megelőzés, az okozott károk megszüntetése, környezet fejlesztés/mérlegelt beavatkozás) globális gondolkozás Környezetgazdálkodás: olyan összetett cselekvési folyamat, amely az emberiség igényeit és a környezet lehetőségeit optimalizálja a hosszú távon fenntartható földi élet érdekében. Szemléleti kérdés (mi az „alma” probléma) az a lényeg, hogy tudjuk az értelmezést (pl. hamis színes műholdfelvételek)

6 2. A környezetvédelem helye a tudományok között Interdiszciplináris, nem kisajátítható (feladat és cél függő), időben változó

7 3. Helye és szerepe a társadalmi-gazdasági tevékenységrendszerben

8 4. A geoszférák és a környezet változásai (nem csak emberi hatásra), az értékelés fontossága: az ember előtt is voltak jelentős változások melyek azokat az ember idéz elő, milyenek ezeknek a következményei a környezet milyen visszacsatolásokkal válaszol környezetfilozófia fontossága (GAIA-elmélet)

9 5. Az értékelés legfőbb nehézségei: a természeti folyamatok és az emberi beavatkozások hasonló hatásokat válthatnak ki (jó példa lehet erre a Duna–Tisza közi homokhátság talajvízsüllyedésének elemzése), vagy éppen több természetes vagy mesterséges változás egymással ellentétesen fejti ki hatását (az emberi beavatkozások között például a szennyvízszikkasztás és a növekvő beépítés miatti beszivárgás-csökkenés), megfigyeléseink térben és időben is hiányosak, a rendelkezésre álló mérési adatsorok relatíve rövidek (a globális felmelegedés értékelésének igazi problémája), illetve sokszor kisebbek, mint az emberi beavatkozások időkésése (felszínalatti vizek szennyezésének gondja), a beavatkozási terület és a hatásterület sokszor jelentősen elkülönül egymástól, s előfordul, hogy lehetőség sincs az adatok pontos összevetésére (savas esők esete), az objektív értékelést gazdasági, politikai érdekek nehezítik (határokon átnyúló lég- és vízszennyezések).

10 6. A környezeti hatások kimutatásának lehetőségei múltbeli összehasonlítások (régészet, régi térképek összehasonlítása, leírások), ezek korlátjai térképezés mérések (mérés hibahatára!) méréseken alapuló statisztikai és egyéb eljárások (végletek!) távérzékelés monitoring A komplex szemlétet fontossága, multidiszciplinaritás (ld. Duna- Tisza közi talajvíz, Bős-Nagymaros, radioaktív hulladékok elhelyezése) (  Környezeti hatásvizsgálat)

11

12

13

14 Kiskunhalas csapadékváltozási trendje 1931-2001 1971-2001 1970-2000

15

16

17

18


Letölteni ppt "Bevezető információk Terv volt egy könyv, de … Így kissé rövidített változatban az interneten: geo.u-szeged.hu/~rjanos/ Jegy: írásban – rövid kifejtős."

Hasonló előadás


Google Hirdetések