Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

MEGHÍVÓ Rákospalota, Turjános Természetismereti túra. 2013.08.31.Szombat.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "MEGHÍVÓ Rákospalota, Turjános Természetismereti túra. 2013.08.31.Szombat."— Előadás másolata:

1

2 MEGHÍVÓ Rákospalota, Turjános Természetismereti túra. 2013.08.31.Szombat

3 A természet, mely körülvesz és kiszolgál bennünket, melyben élünk, és amit védeni, az utókornak megőrizni kötelességünk. Ezért szövetségünk a 2013. évben folytatjuk Budapest és környéke természeti értékeinek bemutatását. A programsorozatra szeretettel várjuk a kerületi egyesületeket, szakosztályokat, szervezett és tagsággal nem rendelkező túratársakat, gyermekeket, fiatalokat, időseket és a családokat, korhatár nélkül, hiszen túrázni, kirándulni együtt jó igazán! Bővebb információ és az éves program megtalálható a BTSSZ honlapján http://www.btssz.hu/wp/?page_id=337

4 Az ember tájátalakító tevékenységének eredményeként napjainkra kevés maradt Alföldünk eredeti növénytakarójából. A Turjánvidék egy része olyan ritka kivétel, ahol jórészt a 130 éves múltra visszatekintő honvédelmi tevékenységnek köszönhetően maradt fenn az Alföldre jellemző élőhelymozaik. A terület mélyebben fekvő felén, éger-kőris láperdők, zsombékosok, láprétek alakultak ki. Ezt a vizes, néhol süppedékes, nehezen járható növényzetet nevezzük „turjánosnak”. - Dabasi-Turjános - Rákospalotai-Turjános - Turjános Dülő Abony - Kiskőrösi Turjános - Ócsai Turjános - Peszéradacsi rétek (régen Kunadacsi Turjános)

5 A környék 20-40 éve részben honvédségi gyakorlóterület volt, néhol még kisebb dombok utalnak erre az időkre. Akkoriban magyar és szovjet laktanya (itt van most a Pólus) volt a ma is meglévő temető két oldalán. Máig megmaradtak a pataktól távolabb a rákospalotai és fóti gazdákhoz tartozó művelt földek. Ezen a területen folyik keresztül a keskeny Szilas patak. A patak partjait sokszori civil és önkormányzati nekifutásra sikerült szinte szemét mentessé tenni. Sajnos ez eléggé időleges állapot helyenként. A patak mellett húzódik több száz méter hosszan a Turjános, vagy más néven Szilas tó. Kedvelt horgász terület. A tó mellett ismertető táblát található a Szilas menti a növény és állatvilágról Turjános http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=1059 Rákospalotai Turjános A 18 hektáros terület védetté nyilvánításának célja elsõdlegesen a Pesti síkság egykor jellemzõ tájképének megõrzése volt. 1999 óta áll fővárosi védettség alatt.

6 Ismerjük meg Budapest és környéke természeti értékeit. BTSSZ. Természetismereti túra. Turjános Várunk szeretettel 2013.08.31.-én Szombaton BTSSZ Természetvédelmi és Természetismereti Bizottság. ÁPISZ SE. Természetbarát Szakosztály. Budapest. Útvonal: Rákospalotai határút – Turjános. Táv: 6 km. Találkozás: Blaha Lujza téren a 7-es busz megállóban 9 órakor. Túravezető: Telek György. Dr.Balogh Istvánné


Letölteni ppt "MEGHÍVÓ Rákospalota, Turjános Természetismereti túra. 2013.08.31.Szombat."

Hasonló előadás


Google Hirdetések