Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A fajta- és termesztéstechnológiai kísérletek eredményeinek értékelése Dr. Kajdi Ferenc Dr. Schmidt Rezső Győri Tibor Schiller Ottília Teschner-Kovács.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A fajta- és termesztéstechnológiai kísérletek eredményeinek értékelése Dr. Kajdi Ferenc Dr. Schmidt Rezső Győri Tibor Schiller Ottília Teschner-Kovács."— Előadás másolata:

1 A fajta- és termesztéstechnológiai kísérletek eredményeinek értékelése Dr. Kajdi Ferenc Dr. Schmidt Rezső Győri Tibor Schiller Ottília Teschner-Kovács Zsófia Dr. Szakál Pál Dr. Beke Dóra Mosonmagyaróvár december 6. Projekt száma: HU-SK/0901/1.2.1./0010

2 A program feladatai és szakaszai (eredeti terv – módosítás 7. ciklus) A programrész feladata / ciklusok hó hó hó hó hó hó hó 1.1. A felhasználandó mezőgazdasági növények kiválasztása xx 1.2. Génbanki anyagok tesztelése, kiválasztása és felszaporítása a termesztési kísérletekhez xxxxxxx 1.3. Az agrotechnikai feltételek hatása a funkcionális alkotórészek mennyiségére xxxxxxx 1.4. A funkcionális alkotórészek mennyiségének tanulmányozása az alapanyagokban és a feldolgozási folyamat folyamán xxxxxx

3 A programrész feladata (folyt.) / ciklusok hó hó hó hó hó hó hó 2.1. A feldolgozási és izolálási folyamatok hatása a funkcionális alkotórészek mennyiségére és minőségére a kiválasztott mezőgazdasági növények esetében xxxxxx 2.2. A modell berendezések (rendszerének) összeállítása a funkcionális élelmiszerek termelési folyamata számára (VÚP) xxxx 2.3. A meghatározott tulajdonságú funkcionális élelmiszerek előállításához szükséges modellfolyamatok elkészítése és tesztelése (VÚP) xxxxxxx 3.1. A modellek és a funkcionális élelmiszerek optimális összetételének kiszámításához szükséges algoritmusok fejlesztése és tesztelése xxxx 3.2. Az egészségre való hatás tesztelése és az új élelmiszeripari termékek megismertetése xxxx

4 A szántóföldi kísérletek összefoglaló adatai, 2011/2012. Mosonmagyaróvár Kísérlet neveFajta/kezelés Őszi árpa korai érésű fajtakísérlet20 Őszi árpa középérésű fajtakísérlet21 Őszi búza NÉBIH fajtakísérlet30 Őszi búza fajtakísérlet 2009/ Őszi búza fajtakísérlet 2010/ Őszi durum búza fajtakísérlet2 Őszi búza Diószeg4 Tönköly termesztéstechnológia40 Tönköly génbanki anyagok16 Tönköly felülkezelések (Szakál P.)8 Őszi kalászos termesztéstechnológia (triticale, köz. őszi búza, durum, tönköly) 56 Tavaszi búza felülkezelések 3 Tavaszi árpa fajtakísérlet15 Tavaszi árpa fajtakísérlet 2011-ről14 Tavaszi durum fajtakísérlet2 Szója termesztéstechnológia20 Szója Biokál 054 Szója nagyon korai érésű fajtakísérlet15 Szója korai érésű fajtakísérlet19 Szója középérésű fajtakísérlet30 Összesen347 Szántóföldi kísérletek a 2010/2011. gazdasági évben kezelés

5

6 Csapadékadatok (Mosonmagyaróvár, ) Csapadék (mm) HónapÉvek Január34,761,131,333,234,239,516,5 52,5 Február43,131,834,96,259,916,65,6 18,8 Március26,535,870,761,473,315,537,4 6,2 Április54,991,70,029,65,372,418,9 25,0 Május38,990,038,452,735,5150,331,9 37,0 Június33,959,1100,389,1134,9100,0131,7 55,3 Július78,028,244,8145,575,954,272,4 108,6 Augusztus151,998,249,057,957,0107,552,1 13,4 Szeptember43,915,6154,640,922,183,917,2 28,1 Október2,622,660,718,942,829,643,6 61,8 November41,530,547,734,962,346,30,0 December73,113,927,249,345,731,419,0 Összesen:623,0578,5659,6619,6648,9747,2446,3 406,7 X-III. hó 245,9203,9236,4270,5222,4166,8 140,1 X-IX. hó 628,7591,0652,1601,2790,7491,0 407,5 I-IV. hó159,2220,4136,9130,4172,7144,078,4 102,5 I -V. hó198,1310,4175,3183,1208,2294,3110,3 139,5

7 A fajta- és termesztéstechnológiai kísérletek vetése

8 Korai érésű őszi árpa fajták eredményei (Mosonmagyaróvár, 2011., 2012.) Sor-FajtaKalászolás kezdete Növényállomány magassága (cm) Szemtermés (t/ha)Hektoliter-tömeg (kg) szám átlag átlag átlag átlag 1 Amazon ,549,359,385,314,164,73468,974,371,6 2 Kunsági ,845,559,135,922,844,38269,171,770,4 3 KG Puszta ,545,059,755,434,314,87167,873,970,8 4 KG Konta ,046,560,256,103,694,89167,975,071,4 5 KG Apavár ,359,870,506,394,925,65666,472,569,5 6 GK Stramm ,050,361,635,783,604,69069,776,473,0 7 Metál ,354,562,885,384,574,97371,475,773,6 8 KH Tas ,557,567,505,814,525,16667,975,471,7 9 KH Viktor ,048,062,506,135,355,73868,074,171,0 10 KH Turul ,551,363,885,843,024,43369,373,071,1 11 KH Korsó ,849,861,255,613,474,53971,275,873,5 12 KH Anatólia ,548,860,135,804,535,16369,672,471,0 13 KH Hernád ,547,358,385,793,914,85170,275,773,0 14 KH Kárpátia ,548,859,135,604,264,93067,673,370,5 15 KH Boglár ,851,060,885,734,355,04271,775,073,4 16 Palinka ,853,869,256,204,785,48869,472,070,7 17 Boreale ,553,365,886,114,955,53070,575,573,0 18 Barun ,551,366,385,243,094,16670,873,972,4 19 Bingo ,542,558,005,252,683,96671,574,072,7 Átlag ,7150,2062,455,764,054,90669,4374,1971,81

9 Korai érésű árpa fajták vizsgálati eredményei (Mosonmagyaróvár, 2011., 2012.) Sor-Fajta Nyersfehérje-tartalom (%) Sor-Fajta Fehérje-termés (kg/ha) szám átlagszám átlag 1Amazon11,012,011,521Amazon586,9499,5543,2 2Kunsági 210,511,410,932Kunsági 2619,3323,2471,3 3KG Puszta10,011,310,663KG Puszta544,2484,8514,5 4KG Konta10,211,911,044KG Konta622,4436,8529,6 5KG Apavár9,9 9,905KG Apavár633,6485,7559,7 6GK Stramm11,011,711,366GK Stramm635,5421,9528,7 7Metál/GK Metál10,811,010,927Metál/GK Metál582,2502,7542,4 8KH Tas9,910,510,218KH Tas575,9475,0525,5 9KH Viktor10,511,110,789KH Viktor641,0594,0617,5 10KH Turul9,610,810,1810KH Turul561,0323,4442,2 11KH Korsó10,811,911,3511KH Korsó607,5412,8510,1 12KH Anatólia9,711,010,3412KH Anatólia560,1499,3529,7 13KH Hernád11,511,911,6613KH Hernád661,8463,8562,8 14KH Kárpátia9,011,110,0414KH Kárpátia506,0471,6488,8 15KH Boglár11,110,911,0215KH Boglár639,1473,2556,1 16Palinka10,611,411,0016Palinka658,0543,4600,7 17Boreale10,812,111,4417Boreale660,9595,9628,4 18Barun10,011,510,7318Barun522,9352,6437,8 19Bingo10,612,011,2819Bingo556,3319,4437,9 Átlag 10,411,310,86 Átlag 598,7456,8527,7 Szign. foka***NS *** SzD 5% 0,65 69,1364,03

10 Középérésű őszi árpa fajták eredményei (Mosonmagyaróvár, 2011., 2012.) Sor-FajtaKalászolás kezdete Növényállomány magassága (cm) Szemtermés (t/ha)Hektoliter-tömeg (kg) szám átlag átlag átlag átlag 1GK Judy ,048,864,96,744,065,40170,875,373,1 2KH Center ,048,860,96,143,154,64769,374,271,8 3KH Agria ,847,060,96,064,125,09172,675,373,9 4KH Malko ,047,559,36,143,004,57271,575,573,5 5KH FLÓRI ,846,867,37,104,005,54969,472,971,1 6Petra ,051,868,45,633,634,63466,971,569,2 7Hanzi ,544,566,56,303,394,84466,471,569,0 8KWS Meridian ,846,368,07,953,975,95565,873,169,5 9Vanessa ,546,861,66,264,015,13668,974,871,8 10Scarpia ,847,370,07,403,535,46767,972,670,2 11Laverda ,850,065,46,643,425,03065,571,768,6 12Fiona ,344,067,16,963,855,40666,071,768,8 13Christelle ,549,567,56,784,175,47265,372,869,1 14Metaxa ,044,557,86,733,295,01168,074,771,4 15Paris ,850,066,95,313,804,55165,571,968,7 16Rex ,343,560,95,683,054,36372,774,973,8 17Lomerit ,049,367,65,753,444,59771,073,672,3 Átlag ,147,464,86,453,645,04368,473,470,9

11 Középérésű árpa fajták vizsgálati eredményei (Mosonmagyaróvár, 2011., 2012.) Sor-Fajta Nyersfehérje-tartalom (%) Sor-Fajta Fehérje-termés (kg/ha) szám átlagszám átlag 1GK Judy11,711,411,541GK Judy788,1461,1624,6 2KH Center10,412,711,552KH Center641,0398,2519,6 3KH Agria11,111,511,323KH Agria674,1473,1573,6 4KH Malko11,013,112,094KH Malko676,8393,6535,2 5KH FLÓRI9,910,710,305KH FLÓRI705,4426,2565,8 6Petra10,412,211,316Petra586,0444,4515,2 7Hanzi10,911,211,067Hanzi687,1380,1533,6 8KWS Meridian9,911,410,668KWS Meridian784,7452,6618,6 9Vanessa10,011,410,719Vanessa628,4456,5542,4 10Scarpia10,611,310,9510Scarpia785,0398,2591,6 11Laverda9,911,710,7811Laverda657,5398,3527,9 12Fiona10,611,010,8312Fiona741,4425,1583,3 13Christelle10,311,110,7113Christelle697,4463,7580,6 14Metaxa10,712,811,7114Metaxa717,1419,2568,2 15Paris9,211,110,1415Paris489,2419,6454,4 16Rex10,812,611,7216Rex613,4385,1499,2 17Lomerit9,613,511,5417Lomerit550,4464,1507,3 Átlag 10,411,811,11 Átlag 671,9427,0549,5 Szign. foka*** SzD5%0,550,81 77,536,7

12 A középérésű csoportba tartozó őszi árpa fajták jellemzői közötti korrelációs koefficiensek számított értékei és azok megbízhatósági szintjei (Mosonmagyaróvár, 2010/2011.) Tulajdonságok Kalászolás kezdete (nap) Növény- állomány magassága (cm) Növény- állomány dőltsége (%) Szem- termés (t/ha) Nyers- fehérje- tartalo m (%) Kemé- nyítő- tartalom (%) Fehérje- hozam (kg/ha) Kemé- nyítő- hozam (kg/ha) Növényállomány magassága (cm) -0,37 A növényállomány dőltsége (%) 0,070,20 Szemtermés (t/ha) -0,34 0,41+-0,47* Nyersfehérje- tartalom (%) 0,41+ -0,26-0,340,06 Keményítőtartalom (%) 0,55* -0,72***-0,04-0,360,14 Fehérjehozam (kg/ha) -0,080,21 -0,56* 0,86***0,57**-0,24 Keményítőhozam (kg/ha) -0,220,24 -0,52* 0,97***0,10-0,120,85*** Hektolitertömeg (kg) 0,63** -0,45* -0,05-0,35 0,41+ 0,71***-0,10-0,19

13 A két- és hatsoros őszi árpa fajták fajtajellemzőinek átlagai (Mosonmagyaróvár, 2010/2011.) Kalászsorok száma Kalászolás kezdete (nap) Növény- állomány magassága (cm) Növény- állomány dőltsége (%) Szem- termés (t/ha) Hekto- litertömeg (kg) Nyers- fehérje- tartalom (%) Fehérje- hozam (kg/ha) Kemé- nyítő- tartalom (%) Kemé- nyítő- hozam (kg/ha) 2 soros fajták átlaga ,1817,085,8570,5810, , soros fajták átlaga ,0628,816,2568,1410, ,653786

14 Tavaszi árpa fajták eredményei (Mosonmagyaróvár, 2011., 2012.) Sor-FajtaKalászolás kezdete Növényállomány magassága (cm) Szemtermés (t/ha)Hektoliter-tömeg (kg) szám átlag átlag átlag átlag 1Mandolina ,841,346,04,934,034,47768,070,069,0 2Scarlett ,843,849,34,783,934,35570,470,370,4 3Pasadena ,850,553,64,063,903,97866,967,167,0 4GK Habzó ,851,054,94,864,484,67268,670,669,6 5GKS ,352,053,64,914,204,55465,769,667,7 6Xanadu ,052,353,64,594,374,48166,668,967,7 7Marthe ,352,354,33,543,913,72466,368,967,6 8Tatum ,051,854,44,974,794,88067,869,968,9 9Bojos ,853,858,85,093,584,33568,370,069,1 10Quench ,549,853,65,074,194,62769,569,6 11Grace ,349,854,55,054,344,69267,670,769,2 12Explorer ,847,049,94,073,964,01365,768,467,0 13Chill ,852,052,94,444,214,32669,169,769,4 14Mauritia ,053,857,94,844,324,58166,968,567,7 15Tocada ,052,052,54,994,004,49371,768,670,1 16KH Lédi ,351,554,95,503,974,73465,870,468,1 17KH Lilla ,544,550,55,084,214,64567,171,369,2 18KH Szinva ,544,547,04,514,484,49565,169,367,2 19KH Andrea ,348,345,83,574,383,97566,470,368,4 20GKS ,543,047,34,614,304,45467,369,768,5 21GKS ,846,852,84,813,824,31575,170,072,5 22GKS ,854,855,84,954,304,62567,568,968,2 23Henrike ,848,351,54,393,874,12766,070,168,1 24Thorgall ,5 4,144,064,09968,069,068,5 25Calcule ,551,353,44,534,304,41666,369,668,0 Átlag ,449,552,44,654,164,40367,869,668,7

15 Tavaszi árpa fajták vizsgálati eredményei (Mosonmagyaróvár, 2011., 2012.) Sor-Fajta Nyersfehérje-tartalom (%) Sor-FajtaFehérje-termés (kg/ha) szám átlagszám átlag 1Mandolina9,212,710,941Mandolina453,6509,7481,6 2Scarlett9,412,911,172Scarlett449,2508,0478,6 3Pasadena10,113,411,743Pasadena409,6522,0465,8 4GK Habzó9,712,611,174GK Habzó470,0567,0518,5 5GKS 94138,912,910,915GKS ,9542,1489,0 6Xanadu9,513,811,656Xanadu437,4601,7519,5 7Marthe9,713,311,507Marthe344,4518,1431,3 8Tatum9,313,211,288Tatum462,6634,4548,5 9Bojos10,313,611,929Bojos523,3485,9504,6 10Quench9,513,111,3310Quench484,6548,3516,5 11Grace9,413,811,6211Grace477,2597,5537,4 12Explorer9,312,610,9212Explorer378,3498,4438,3 13Chill9,112,610,8813Chill405,7530,9468,3 14Mauritia9,312,911,0814Mauritia449,8554,3502,1 15Tocada9,213,311,2715Tocada461,4531,6496,5 16KH Lédi10,212,711,4516KH Lédi561,2505,1533,2 17KH Lilla9,413,411,3917KH Lilla480,2562,9521,5 18KH Szinva9,413,111,2218KH Szinva422,3584,7503,5 19KH Andrea9,212,811,0019KH Andrea327,2561,5444,4 20GKS 9018,712,610,6520GKS ,9540,0469,9 21GKS 9029,313,411,3421GKS ,2510,5478,8 22GKS 9039,313,311,3022GKS ,5571,5517,0 23Henrike9,213,811,5123Henrike402,7535,7469,2 24Thorgall9,413,611,4924Thorgall388,3550,6469,5 25Calcule9,113,511,2625Calcule409,6580,1494,8 Átlag 9,4113,1511,28 Átlag 437,8546,1491,9 Szign. foka**NS *** SzD5%0,71 54,452,3

16 Közönséges őszi búza fajták eredményei (Mosonmagyaróvár, 2011., 2012.) Sor-Fajta Kalászolás kezdeteNövényállomány magassága (cm)Szemtermés (t/ha)Hektoliter-tömeg (kg) szám átlag átlag átlag átlag 1Amerigo ,360,873,509,284,106,68877,784,281,0 2Babona ,865,378,508,665,046,85282,585,884,1 3Baletka ,360,872,509,494,577,02882,984,883,9 4Bitop ,864,577,137,934,166,04787,086,886,9 5GK Ati ,357,567,887,593,985,78685,191,188,1 6GK Békés ,559,874,137,833,875,85082,486,184,2 7GK Csillag ,560,068,758,324,546,43082,989,286,0 8GK Fény ,357,873,508,683,536,10483,589,186,3 9GK Göncöl ,048,363,637,912,565,23882,989,886,4 10Hyland ,061,073,009,584,707,13881,581,981,7 11KG Kunglória ,858,067,887,003,235,11385,489,187,2 12KG Kunhalom ,073,388,139,104,246,66787,487,287,3 13Lidka ,364,578,889,053,956,49778,384,681,5 14Midas ,872,085,389,574,426,99184,185,985,0 15Mulan ,368,079,639,444,456,94682,086,784,4 16Mv Béres ,064,376,137,523,495,50883,487,285,3 17Mv Bodri ,053,063,008,113,415,75784,789,687,2 18Mv Karizma ,360,573,388,333,816,07384,790,687,6 19Mv Kolo ,567,876,638,824,246,52883,686,384,9 20Mv Kolompos ,367,375,758,324,386,35180,284,982,5 21Mv Ködmön ,558,072,758,823,856,33984,088,486,2 22Mv Lucilla ,562,575,508,443,966,20384,189,286,6 23Mv Marsall ,553,364,889,053,856,44884,788,186,4 24Mv Menüett ,368,380,757,644,335,98785,685,985,8 25Mv Petrence ,546,059,257,943,215,57282,588,185,3 26Mv Suba ,858,370,507,343,955,64481,387,584,4 27Mv Toldi ,355,869,508,173,015,58983,490,486,9 28NS 40S ,053,369,138,843,656,24578,985,282,0 29Saturnus ,370,883,008,364,356,35485,587,086,3 30Vulcanus ,862,378,509,514,717,11085,789,087,3 Átlag ,361,173,708,493,986,23683,386,485,3

17 Őszi búza fajták nyersfehérje-tartalmának alakulása (Mosonmagyaróvár, 2011., Sor-Fajta Nyersfehérje-tartalom (%) szám átlag 1Amerigo10,812,111,5 2Babona10,811,211,0 3Baletka10,411,410,9 4Bitop12,612,512,6 5GK Ati13,612,613,1 6GK Békés12,5 7GK Csillag11,312,812,1 8GK Fény11,211,411,3 9GK Göncöl11,412,612,0 10Hyland9,810,510,1 11KG Kunglória11,612,812,2 12KG Kunhalom11,912,612,3 13Lidka11,511,611,5 14Midas11,211,911,5 15Mulan9,711,510,6 16Mv Béres12,513,412,9 17Mv Bodri11,811,411,6 18Mv Karizma11,212,211,7 19Mv Kolo11,712,512,1 20Mv Kolompos10,911,311,1 21Mv Ködmön11,911,411,7 22Mv Lucilla10,510,910,7 23Mv Marsall11,112,011,6 24Mv Menüett11,9 25Mv Petrence10,811,511,2 26Mv Suba11,712,812,3 27Mv Toldi11,812,011,9 28NS 40S10,510,6 29Saturnus12,212,412,3 30Vulcanus11,311,011,2 Átlag 11,411,911,7

18 Őszi búza fajták jellemzőinek változása a 2010/2011. évi 30 fajtás kísérletben (1) (Mosonmagyaróvár, 2011.) TulajdonságM.e.ÁtlagMinimumFajtaMaximumFajta Szign. foka CV% Kalászolás kezdetenap Mv Bodri5. 22.Mulan Növényállomány magassága cm86,372,5Mv Petrence103,0 KG Kunhalom ***8,29 A növényállomány dőltsége %8,3 48,5LidkaNS Szemtermést/ha8,4887,000KG Kunglória9,576Hyland***8,34 Nyersfehérje-tartalom%11,489,76Mulan13,76GK Ati***7,29 Nedves sikértartalom%25,119,9Hyland29,7GK Ati***9,55 Keményítő-tartalom%72,771,5GK Ati75,1Mulan***1,00 Fehérjehozamkg/ha813864Mv Suba1091Vulcanus*7,62 Keményítőhozamkg/ha KG Kunglória7097Hyland***8,81

19 Őszi búza fajták jellemzőinek változása a 2010/2011. évi 30 fajtás kísérletben (Mosonmagyaróvár, 2011.) TulajdonságM.e.ÁtlagMinimumFajtaMaximumFajtaCV% Ezerszemtömegg45,638,5GK Ati52,4Mv Kolompos7,57 Esésszámsec322228GK Göncöl424Mv Menüett15,24 Nedves sikér-tartalom%28,8720,45NS 40S36,90Mv Kolompos17,15 Sikérterülésmm/h2,05 0Babona4,50KG Kunhalom63,47 Sikérnyújtáscm15,69,0NS 40S20,5Mv Béres16,01 Zeleny teszt 32,721,0Amerigo43,0Mv Karizma19,01 Valorigráfos vízfelv. képesség 28,125,0Hyland30,9Mv Menüett5,48 Valorigráfos érték 48,228,6Amerigo65,0GK Békés19,77 Sütőipari osztály C2Amerigo B1 Kenyér össztömegg348,2336,6Babona355,2KG Kunglória1,46 Kenyér térfogatcm3958,9895,0Saturnus1069,0Lidka5,32 Kenyér alaki hányados 2,381,73KG Kunglória2,69Mv Ködmön10,18 Kenyér szélességcm14,713,6KG Kunglória16,6Lidka4,98 Kenyér magasságcm6,25,3Mv Menüett7,9KG Kunglória10,25

20 A Biokál 01 készítménnyel kezelt és nem kezelt őszi búza fajták átlagos mutatói (2011.) Tulajdonság Biokál 01-gyel kezeltKontrollKülönbség átlagmin.max.CV%átlagMin.max.CV%átlagok között Ezerszemtömeg (g) 45,733,953,810,945,638,552,47,6 0,12 Esésszám (sec) 325,4184,0396,013,1322,3228,0424,015,2 3,10 Nedves sikértartalom (%) 29,419,236,916,828,920,536,917,1 0,50 Sikérterülés (mm/h) 1,60,04,064,22,30,04,556,9 -0,70 Sikérnyújtás (cm) 16,611,522,014,815,69,020,516,0 0,98 Zeleny-érték 31,219,043,020,332,721,043,019,0 -1,45 Valorigráfos vízfelv. képesség (%) 29,726,731,75,428,125,030,95,5 1,68 Valorigráfos érték 64,232,5100,029,248,228,665,019,8 16,01 Próbacipó tömege (g) 349,9342,4354,81,0348,2336,6355,21,5 1,75 Próbacipó térfogata (cm 3 ) , ,3 -75,14 Próbacipó alaki hányadosa 2,62,23,711,72,41,72,710,2 0,27 Próbacipó szélessége (cm) 14,613,716,64,014,713,616,65,0 -0,08 Próbacipó magassága (cm) 5,64,56,78,46,25,37,910,3 -0,66

21 A 29 fajtás kísérlet fajtáinak sütőipari tulajdonságai a Biokál 01-es kezelés hatására, FajtaBiokállal 01-gyel nem kezeltBiokál 01-gyel kezelt LidkaC 1 NS 40SC 1 BabonaC 1++ B 1 KG KunglóriaB 2++ A 2 KG KunhalomB 2++ A 2 GK AtiB 2+++ A 1 GK FényC 1+++ A 2 GK CsillagC 1++ B 1 GK GöncölB 2 GK BékésB 1 MidasB 2 AmerigoC 2+++ B 1 Mv ToldiB 2+ B 1 Mv MenüettB 1++ A 1 Mv KolomposC 1+++ A 2 Mv BodriC 1+++ A 2 Mv LucillaC 1+ B 2 Mv KarizmaB 1++ A 1 Mv PetrenceC 1+++ A 2 Mv SubaB 1++ A 1 Mv KoloB 2+ B 1 Mv MarsallB 1- B 2 Mv KödmönB 2- C 1 Mv BéresB 1++ A 1 SaturnusB 1+ A 2 BitopB 2+ B 1 VulcanusB 1- B 2 MulanC 1+ B 2 HylandC 1 A Biokál 01 hatása a 29 fajtánál változatlan 6 fajta csökkent 3 fajta + 6 fajta ++ 8 fajta fajta

22 A környezeti tényezők és a tápanyagellátás kölcsönhatásának vizsgálata 1. Kísérleti helyek Konvencionális termesztés: Mosonmagyaróvár Sopronkövesd - Lövő Lég - Lehnice (Szlovákia) Ökologikus gazdálkodás (Bio-): Rábcakapi - Markotabödöge Diószeg - Sládkovičovo (Szlovákia) A vizsgált tényezők száma: 5 1. kísérleti helyek 2. a tápelem-ellátás formája 3. fajták 4. a tápelem-ellátás ideje 5. évjárat (2010/2011.; 2011/2012.)

23 2. A tápelem-ellátás formái Kezelés jeleKezelésekMennyiségekMe. ősszeltavasszal 1. Kontroll Azoter 100 l/ha 3. NPK műtrágya – konv. Bio – Phylazonit; vinasz; kg/ha l/ha kg/ha 4. Biokál l/ha 5. Greensoil PK+Ca+S 200 kg/ha

24 3. A kísérletekben szereplő fajták A: ÖKO 10 B: Lajta 4. A tápelem-ellátás ideje: tavaszi felülkezelés Biokal 01-gyel I.: felülkezelést kap (10 l/ha Biokal 01) II.: felülkezelést nem kap

25 Lövő (2012.) Mosonmagyaróvár (2012.)

26 A légi kísérlet (2012.) A markotabödögei kísérlet (2012.)

27 A diószegi kísérlet (2012.)

28 A konvencionális tönköly-kísérletek eredményei (2012.) KísérletNyers.feh%Száraz sikér% alveográfos W- érték M.óvárfőátlag 15,835,2336,4 konv.minimum 11,922,4200,7 HUmaximum 18,544,8443,5 CV%10,115,018,0 ÖKO 10 átlag17,239,6385,0 Biokal 0117,139,9382,2 kontroll17,239,3387,7 Lajta átlag14,530,9287,9 Biokal 0115,233,3316,4 kontroll13,828,4259,4 KísérletNyers.feh%Száraz sikér% alveográfos W- érték Lövőfőátlag 15,132,7325,9 konv.minimum 11,321,6170,2 HUmaximum 19,044,9487,6 CV%13,918,526,6 ÖKO 10 átlag16,837,4396,4 Biokal 0117,339,4416,6 kontroll16,335,5376,3 Lajta átlag13,428,0255,3 Biokal 0114,230,1283,2 kontroll12,725,9227,4

29 A bio tönköly-kísérletek eredményei (2011/2012.) KísérletNyers.feh%Száraz sikér% alveográfos W- érték M.bödögefőátlag 15,234,0336,8 biominimum 11,020,8147,7 HUmaximum 20,852,6562,3 CV%15,822,929,1 ÖKO 10 átlag16,839,1401,7 Biokal 0117,039,9409,8 kontroll16,538,4393,6 Lajta átlag13,628,8271,9 Biokal 0114,632,2317,2 kontroll12,625,5226,7 KísérletNyers.feh%Száraz sikér% alveográfos W- érték Diószegfőátlag 16,033,2353,0 biominimum 14,126,6280,6 SKmaximum 17,437,9400,5 CV%6,29,510,3 ÖKO 10 átlag16,936,0384,8 Biokal 0116,936,2385,8 kontroll17,036,5385,1 Lajta átlag15,130,5321,3 Biokal 0115,531,8339,3 kontroll14,729,1303,2

30 A légi és az 5 helyen végzett kísérlet összefoglaló adatai, (2011/2012.) Kísérlet Nyers.feh % Száraz sikér% alveográfos W-érték Légfőátlag 18,542,0444,1 konv.minimum 17,137,5383,0 maximum 20,046,6509,4 CV%4,96,88,7 Minden eddig feldolgozott adat Nyers.feh % Száraz sikér% alveográfos W-érték teljes kísérlet- sorozatfőátlag 16,135,4359,2 minimum 11,020,8170,2 maximum 20,852,6562,3 változékonyság (%)1,9-szeres2,5-szeres3,3-szeres

31 A „tápelem-ellátás” hatása (a nyersfehérje-tartalom a sütést követően került meghatározásra) (Mosonmagyaróvár, 2011.) Esés-NedvesSikér ZelenyValoriTérfogatAlakiNyers- Ssz. Kezelésszámsikérterülésnyújtástesztértékcm 3 hányadosfehérje %mm/ hcm VE % 1 Kontroll 352,533,74,322,512,029,68553,1312,48 2 Azoter 10 l/ha 309,033,95,524,515,541,28082,6112, :50:50 kg/ha N:P:K 385,537,14,520,511,535,27652,4213,88 4 Biokál 01 (10 l/ha ő; 10 l/ha t) 315,531,83,818,816,535,48282,7012,33 5 Greensoil PK+Ca+S 332,033,93,519,816,528,68302,7512,48 Biokál 01 átlag 338,934,14,321,214,434,08172,7212,79 1 Kontroll 355,035,15,022,315,526,57932,6312,92 2 Azoter 10 l/ha 292,032,64,820,015,530,47952,5712, :50:50 kg/ha N:P:K 367,538,46,827,011,528,58252,7313,27 4 Biokál 01 (10 l/ha ő; 10 l/ha t) 315,032,32,021,817,038,78302,5712,51 5 Greensoil PK+Ca+S 354,030,82,320,515,544,57502,6812,66 Biokállal nem kezelt 336,733,84,222,315,033,77992,6312,78

32 A tönköly fajták tulajdonságai a különböző „tápelem- ellátási” kezelések átlagában Esés-NedvesSikér ZelenyValoriTérfogatAlakiNyers- Ssz.Kezelés számsikérterülésnyújtásindexértékcm 3 hányadosfehérje sec%mm/ hcm VE % 1ÖKO ,339,45,122,314,540,58002,4713,90 2Lajta 331,328,53,421,214,927,18162,8911,66 Esés-NedvesSikér ZelenyValoriTérfogatAlaki Ssz.Kezelés számsikérterülésnyújtásindexértékcm 3 hányados sec%mm/ hcm VE 1ÖKO 1088,828,74,821,314,312,88853,40 2Lajta62,515,01,116,312,87,28733,52 Rábcakapi, 2010/ bio Mosonmagyaróvár, 2010/ konvencionális

33 A beruházások listája – tervezett – tény (EUR) BeruházásokÖsszesen ÁFA-s Parcellakombájn LE kistraktor talajművelő és szállító eszközök pH mérő műszerkészlet infravörös tartományban mérő eszköz zöld színszelektor analitikai mérlegek számítás- és irodatechnikai eszközök SMS mobile terepi számítógép fotométer Összesen Infraneo műszer beszerzés – liszt és szemminták analízise – EUR

34 Együttműködők/szolgáltatók SorszámFeladatPartner/szolgáltató agrotechnikai kísérletek végzése kísérleti helyek: Rábcakapi, Sopronkövesd sütőipari alapanyag-feldolgozás és termékfejlesztés Piszkei ÖKO Kft agrotechnikai kísérletek növényápolási, bonitálási és adatgyűjtési munkálataiban való részvétel Lengyel János agrotechnikai kísérletek végzésePannon Trade Kft laboratóriumi kiegészítő vizsgálatokUIS Ungarn Kft a kísérletek lebonyolításával összefüggő szállítási költségek

35 A projekt termékei

36 Köszönöm megtisztelő figyelmüket! Ki


Letölteni ppt "A fajta- és termesztéstechnológiai kísérletek eredményeinek értékelése Dr. Kajdi Ferenc Dr. Schmidt Rezső Győri Tibor Schiller Ottília Teschner-Kovács."

Hasonló előadás


Google Hirdetések