Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A HUSK/0901/1.2.1/0010 projekt célja, eredményei Dr. Kajdi Ferenc Dr. Schmidt Rezső Dr. Szakál Pál Győri Tibor Dr. Beke Dóra Schiller Ottília Teschner-Kovács.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A HUSK/0901/1.2.1/0010 projekt célja, eredményei Dr. Kajdi Ferenc Dr. Schmidt Rezső Dr. Szakál Pál Győri Tibor Dr. Beke Dóra Schiller Ottília Teschner-Kovács."— Előadás másolata:

1 A HUSK/0901/1.2.1/0010 projekt célja, eredményei Dr. Kajdi Ferenc Dr. Schmidt Rezső Dr. Szakál Pál Győri Tibor Dr. Beke Dóra Schiller Ottília Teschner-Kovács Zsófia Nyitra - Szlovákia 2012. augusztus 24.

2 A program feladatai és szakaszai (eredeti terv – módosítás 7. ciklus) A programrész feladata / ciklusok 2010. 10.- 2011. 1. hó 2011. 2.- 2011. 5. hó 2011. 6.- 2011. 9. hó 2011. 10.- 2012. 1. hó 2012. 2.- 2012. 5. hó 2012. 6.- 2012. 9. hó 1.1. A felhasználandó mezőgazdasági növények kiválasztása xx 1.2. Génbanki anyagok tesztelése, kiválasztása és felszaporítása a termesztési kísérletekhez xxxxxx 1.3. Az agrotechnikai feltételek hatása a funkcionális alkotórészek mennyiségére xxxxxx 1.4. A funkcionális alkotórészek mennyiségének tanulmányozása az alapanyagokban és a feldolgozási folyamat folyamán xxxxx

3 A programrész feladata (folyt.) / ciklusok 2010. 10.- 2011. 1. hó 2011. 2.- 2011. 5. hó 2011. 6.- 2011. 9. hó 2011. 10.- 2012. 1. hó 2012. 2.- 2012. 5. hó 2012. 6.- 2012. 9. hó 2.1. A feldolgozási és izolálási folyamatok hatása a funkcionális alkotórészek mennyiségére és minőségére a kiválasztott mezőgazdasági növények esetében xxxxx 2.2. A modell berendezések (rendszerének) összeállítása a funkcionális élelmiszerek termelési folyamata számára xxxx 2.3. A meghatározott tulajdonságú funkcionális élelmiszerek előállításához szükséges modellfolyamatok elkészítése és tesztelése xxxxxx 3.1. A modellek és a funkcionális élelmiszerek optimális összetételének kiszámításához szükséges algoritmusok fejlesztése és tesztelése xxx 3.2. Az egészségre való hatás tesztelése és az új élelmiszeripari termékek megismertetése xxx

4 A szántóföldi kísérletek összefoglaló adatai, 2011/2012. Mosonmagyaróvár Kísérlet neveFajta/kezelés Őszi árpa korai érésű fajtakísérlet20 Őszi árpa középérésű fajtakísérlet21 Őszi búza NÉBIH fajtakísérlet30 Őszi búza fajtakísérlet 2009/2010.16 Őszi búza fajtakísérlet 2010/2011.12 Őszi durum búza fajtakísérlet2 Őszi búza Diószeg4 Tönköly termesztéstechnológia40 Tönköly génbanki anyagok16 Tönköly felülkezelések (Szakál P.)8 Őszi kalászos termesztéstechnológia (triticale, köz. őszi búza, durum, tönköly)56 Tavaszi búza felülkezelések 3 Tavaszi árpa fajtakísérlet15 Tavaszi árpa fajtakísérlet 2011-ről14 Tavaszi durum fajtakísérlet2 Szója termesztéstechnológia20 Szója Biokál 054 Szója nagyon korai érésű fajtakísérlet15 Szója korai érésű fajtakísérlet19 Szója középérésű fajtakísérlet30 Összesen347 Szántóföldi kísérletek a 2010/2011. gazdasági évben - 319 kezelés

5 Duna-öntés talaj, Mosonmagyaróvár

6 Csapadékadatok (Mosonmagyaróvár, 2005-2012.) Csapadék (mm) HónapÉvek 2005.2006.2007.2008.2009.2010.2011.2012. Január34,761,131,333,234,239,516,552,5 Február43,131,834,96,259,916,65,618,8 Március26,535,870,761,473,315,537,46,2 Április54,991,70,029,65,372,418,925,0 Május38,990,038,452,735,5150,331,9 37,0 Június33,959,1100,389,1134,9100,0131,7 55,3 Július78,028,244,8145,575,954,272,4 108,6 Augusztus151,998,249,057,957,0107,552,1 Szeptember43,915,6154,640,922,183,917,2 Október2,622,660,718,942,829,643,6 November41,530,547,734,962,346,30,0 December73,113,927,249,345,731,419,0 Összesen:623,0578,5659,6619,6648,9747,2446,3 303,4 X-III. hó 245,9203,9236,4270,5222,4166,8 140,1 X-IX. hó 628,7591,0652,1601,2790,7491,0 366,0 I-IV. hó159,2220,4136,9130,4172,7144,078,4 102,5 I -V. hó198,1310,4175,3183,1208,2294,3110,3 139,5

7 A fajta- és termesztéstechnológiai kísérletek vetése (Mosonmagyaróvár, 2010. október 28.)

8 Fajta, fajtajelölt Elismerés éve Sorok Kalászolás kezdete Növény- állomány Növényállomány neve (1)(2)száma (3)(nap) (4) magassága (cm) (5) dőltsége (%) (6) Amazon 2007. 25. 69,56,3 Kunsági 2 1996. 65. 3.72,820,0 KG Puszta 2002. 65. 9.74,515,0 KG Konta 2008. 65. 1.74,038,8 KG Apavár 2010. 65. 8.81,348,8 GK Stramm 2002. 25. 7.73,027,5 Metál 1996. 25. 8.71,321,3 KH Tas 2003. 65. 6.77,558,8 KH Viktor 1998. 65. 10.77,021,3 KH Turul 2004. 65. 6.76,568,8 KH Korsó 1999. 25. 12.72,827,5 KH Anatólia 2007. 65. 8.71,542,5 KH Hernád 2007. 25. 9.69,511,3 KH Kárpátia 2010. 65. 6.69,560,0 KH Boglár 2010. 25. 13.70,85,0 Palinka 2002. 65. 10.84,825,0 Boreale 2006. 25. 12.78,50,0 Barun 2007. 25. 16.81,570,0 Bingo 2007. 25. 21.73,536,3 Átlag (mean)5. 8.74,7131,8 Szign. foka (7) *** SZD 5% (LSD 5% ) 3,8534,4 Korai érésű őszi árpa fajták jellemzői (Mosonmagyaróvár, 2010/2011.) Parameters of early ripe winter barley varieties (Mosonmagyaróvár, 2010/2011.) (1) variety, (2) date of listing (year), (3) rows, (4) coming into ear (day), (5) plant height (cm), (6) lodged (%), (7) level of significance

9 (1) variety, (2) grain yield (t/ha), (3) hectoliter mass (kg), (4) protein content (%), (5) protein yield (kg/ha), (6) starch content (%), (7) starch yield (kg/ha), (8) level of significance Fajta, fajtajelölt Szem- termés Hekto- liter- Nyersfehérje-Keményítő- neve (1)(t/ha) (2) tömeg (kg) (3) tartalom (%) (4) hozam (kg/ha) (5) tartalom (%) (6) hozam (kg/ha) (7) Amazon5,3168,911,058760,73222 Kunsági 25,9269,110,561961,03615 KG Puszta5,4367,810,054460,43280 KG Konta6,1067,910,262260,33679 KG Apavár6,3966,49,963461,23907 GK Stramm5,7869,711,063560,63503 Metál5,3871,410,858262,03334 KH Tas5,8167,99,957662,23613 KH Viktor6,1368,010,564162,23814 KH Turul5,8469,39,656162,13630 KH Korsó5,6171,210,860762,53506 KH Anatólia5,8069,69,756061,33555 KH Hernád5,7970,211,566261,13538 KH Kárpátia5,6067,69,050660,33381 KH Boglár5,7371,711,163963,03614 Palinka6,2069,410,665858,33614 Boreale6,1170,510,866163,23854 Barun5,2470,810,052362,53276 Bingo5,2571,510,655664,33374 Átlag (mean)5,75969,4310,40598,761,543542,7 Szign. foka (8)*** ** SZD 5% (LSD 5% )0,5392,740,6569,11,43329,9 Korai érésű őszi árpa fajták termésadatai (Mosonmagyaróvár, 2010/2011.) Yield data of early ripe winter barley varieties (Mosonmagyaróvár, 2010/2011.)

10 Korai érésű őszi árpa fajták eredményei (Mosonmagyaróvár, 2011, 2012) Sor-FajtaKalászolás kezdete Növényállomány magassága (cm) Szemtermés (t/ha)Hektoliter-tömeg (kg) szám 2011.2012.átlag 2011.2012. átlag 2011.2012. átlag 2011.2012. átlag 1 Amazon5. 5. 3.5. 4.69,549,359,385,314,164,73468,974,371,6 2 Kunsági 25. 3.4. 30.5. 1.72,845,559,135,922,844,38269,171,770,4 3 KG Puszta5. 9.4. 28.5. 3.74,545,059,755,434,314,87167,873,970,8 4 KG Konta5. 1.4. 27.4. 29.74,046,560,256,103,694,89167,975,071,4 5 KG Apavár5. 8.5. 4.5. 6.81,359,870,506,394,925,65666,472,569,5 6 GK Stramm5. 7.5. 6. 73,050,361,635,783,604,69069,776,473,0 7 Metál5. 8. 71,354,562,885,384,574,97371,475,773,6 8 KH Tas5. 6.5. 77,557,567,505,814,525,16667,975,471,7 9 KH Viktor5. 10.5. 7.5. 8.77,048,062,506,135,355,73868,074,171,0 10 KH Turul5. 6.5. 8.5. 7.76,551,363,885,843,024,43369,373,071,1 11 KH Korsó5. 12.5. 8.5. 10.72,849,861,255,613,474,53971,275,873,5 12 KH Anatólia5. 8.5. 4.5. 6.71,548,860,135,804,535,16369,672,471,0 13 KH Hernád5. 9.5. 4.5. 6.69,547,358,385,793,914,85170,275,773,0 14 KH Kárpátia5. 6. 69,548,859,135,604,264,93067,673,370,5 15 KH Boglár5. 13.5. 10.5. 11.70,851,060,885,734,355,04271,775,073,4 16 Palinka5. 10.5. 8.5. 9.84,853,869,256,204,785,48869,472,070,7 17 Boreale5. 12.5. 7.5. 9.78,553,365,886,114,955,53070,575,573,0 18 Barun5. 16.5. 8.5. 12.81,551,366,385,243,094,16670,873,972,4 19 Bingo5. 21.5. 9.5. 15.73,542,558,005,252,683,96671,574,072,7 Átlag 5. 8.5. 5. 7.74,7150,2062,455,764,054,90669,4374,1971,81

11 Középérésű őszi árpa fajták eredményei (Mosonmagyaróvár, 2011, 2012) Sor-FajtaKalászolás kezdete Növényállomány magassága (cm) Szemtermés (t/ha)Hektoliter-tömeg (kg) szám 2011.2012.átlag2011.2012.átlag2011.2012.átlag2011.2012.átlag 1GK Judy5. 13.5. 6.5. 9.81,048,864,96,744,065,40170,875,373,1 2KH Center5. 11.5. 8.5. 9.73,048,860,96,143,154,64769,374,271,8 3KH Agria5. 15.5. 9.5. 12.74,847,060,96,064,125,09172,675,373,9 4KH Malko5. 13.5. 14.5. 13.71,047,559,36,143,004,57271,575,573,5 5KH FLÓRI5. 9.5. 13.5. 11.87,846,867,37,104,005,54969,472,971,1 6Petra5. 11.5. 7.5. 9.85,051,868,45,633,634,63466,971,569,2 7Hanzi5. 12. 88,544,566,56,303,394,84466,471,569,0 8KWS Meridian5. 12.5. 10.5. 11.89,846,368,07,953,975,95565,873,169,5 9Vanessa5. 15.5. 11.5. 13.76,546,861,66,264,015,13668,974,871,8 10Scarpia5. 11.5. 12.5. 11.92,847,370,07,403,535,46767,972,670,2 11Laverda5. 12.5. 6.5. 9.80,850,065,46,643,425,03065,571,768,6 12Fiona5. 10. 90,344,067,16,963,855,40666,071,768,8 13Christelle/5. 11.5. 10. 85,549,567,56,784,175,47265,372,869,1 14Metaxa5. 14.5. 10.5. 12.71,044,557,86,733,295,01168,074,771,4 15Paris5. 10.5. 7.5. 8.83,850,066,95,313,804,55165,571,968,7 16Rex5. 19.5. 10.5. 14.78,343,560,95,683,054,36372,774,973,8 17Lomerit5. 15.5. 14. 86,049,367,65,753,444,59771,073,672,3 Átlag 5. 12.5. 9.5. 11.82,147,464,86,453,645,04368,473,470,9

12 A korai éréscsoportba tartozó őszi árpa fajták jellemzői közötti korrelációs koefficiensek számított értékei és azok megbízhatósági szintjei (Mosonmagyaróvár, 2010/2011.) Calculated values and the significance of correlation coefficients of the parameters of early ripe winter barley varieties (Mosonmagyaróvár, 2010/2011.) Tulajdonságok (1) Kalászolás kezdete (nap) (2) Növény- állomány magassága (cm) (3) Növény- állomány dőltsége (%) (4) Szem- termés (t/ha) (5) Nyers- fehérje- tartalom (%) (6) Kemé- nyítő- tartalom (%) (7) Fehérje- hozam (kg/ha) (8) Kemé- nyítő- hozam (kg/ha) (9) Növényállomány magassága (cm) (3) 0,22 A növényállomány dőltsége (%) (4) -0,040,31 Szemtermés (t/ha) (5) -0,38+ 0,45+-0,05 Nyersfehérje- tartalom (%) (6) 0,22-0,21-0,79 *** -0,06 Keményítőtartalom (%) (7) 0,62 ** -0,120,02-0,320,15 Fehérjehozam (kg/ha) (8) -0,110,18-0,62**0,68***0,70***-0,13 Keményítőhozam (kg/ha) (9) -0,17 0,42+ -0,050,93***0,000,060,66** Hektolitertömeg (kg) (10) 0,61**-0,22-0,30 -0,48*0,56*0,53* 0,08-0,30 (1) parameters, (2) coming into ear (day), (3) plant height (cm) (4) lodged (%), (5) grain yield (t/ha), (6) protein content (%), (7) starch content (%), (8) protein yield (kg/ha), (9) starch yield (kg/ha), (10) hectoliter mass (kg)

13 A két- és hatsoros őszi árpa fajták fajtajellemzőinek átlagai (Mosonmagyaróvár, 2010/2011.) Average of variety parameters of two- and six-row winter barley varieties (Mosonmagyaróvár, 2011.) Kalászsorok száma (1) Kalászolás kezdete (nap) (2) Növény- állomány magassága (cm) (3) Növény- állomány dőltsége (%)(4) Szem- termés (t/ha) (5) Hekto- liter-tömeg (kg) (6) Nyers- fehérje- tartalom (%)(7) Fehérje- hozam (kg/ha) (8) Kemé- nyítő- tartalom (%)(9) Kemé- nyítő- hozam (kg/ha (10) 2 soros fajták átlaga (11) 5. 12.74,1817,085,8570,5810,8763762,373652 6 soros fajták átlaga (12) 5. 9.81,0628,816,2568,1410,0863160,653786 (1) rows, (2) coming into ear (day), (3) plant height (cm), (4) lodged (%), (5) grain yield (t/ha), (6) hectoliter mass (kg) (7) protein content (%), (8) protein yield (kg/ha), (9) starch content (%), (10) starch yield (kg/ha), (11) mean of the 2 rows varieties, (12) mean of the 6 rows varieties

14 Tavaszi árpa fajták vizsgálati eredményei (Mosonmagyaróvár, 2011.) Analysis results of spring barley varieties (Mosonmagyaróvár, 2011.) Fajta, fajtajelöltElismerés éve Kalászolás kezdete Növény-állomány Szem- termés Hektoliter-Nyersfehérje- Keményítő- neve (1)(2)(nap) (3) magassága (cm) (4) (t/ha) (5)tömeg (kg) (6) tartalom (%) (7) hozam (kg/ha) (8) tartalom (%) (9) hozam (kg/ha) (10) Mandolina 1999.5. 29.50,84,92568,09,2345462,33065 Scarlett 1999.5. 30.54,84,77667,19,4144963,63035 Pasadena 1999.5. 31.56,84,05665,510,0941064,12602 GK Habzó 2007.5. 30.58,84,86068,59,7047064,13116 GKS 9413 fj.5. 31.55,34,91364,28,8843662,23057 Xanadu 2006.5. 31.55,04,58866,39,5443763,72922 Marthe 2007.6. 1.56,33,54366,29,7234463,12235 Tatum 5. 30.57,04,96968,69,3146363,03131 Bojos 2005.5. 31.63,85,09068,110,2852364,33274 Quench 5. 30.57,55,06768,09,5448563,93235 Grace 6. 1.59,35,04867,79,4547762,93174 Explorer 6. 1.52,84,06965,99,2737861,42500 Chill 5. 30.53,84,44066,89,1440662,12761 Mauritia 2007.5. 30.62,04,84266,59,2945063,53076 Tocada 2005.5. 31.53,04,99166,59,2346163,73178 KH Lédi 2005.5. 31.58,35,49866,810,1856163,73498 KH Lilla 2011.6. 2.56,55,08167,99,4048062,33165 KH Szinva 2010.5. 31.49,54,51364,59,3642261,92794 KH Andrea 2010.5. 30.43,33,56765,69,1832761,72203 GKS 901 fj.5. 29.51,54,61067,48,7240063,42921 GKS 902 fj.5. 30.58,84,80869,89,3044763,23038 GKS 903 fj.6. 2.56,84,94866,79,3246262,43089 Henrike 2010.5. 30.54,84,38766,89,1640363,62791 Thorgall 2009.6. 1.52,54,13968,99,4038862,72598 Calcule 2009.6. 1.55,54,52966,99,0541064,52919 Átlag (mean)5. 30.55,354,65067,019,407437,863,092935,1 Szign. foka (11) *** ***** ** *** SzD 5% (LSD 5% ) 3,940,402,230,71454,4 1,51 260,0 (1) variety, (2) date of listing (year), (3) coming into ear (day), (4) plant height (cm), (5) grain yield (t/ha), (6) hectoliter mass (kg), (7) protein content (%), (8) protein yield (kg/ha), (9) starch content (%), (10) starch yield (kg/ha), (11) level of significance

15 Tavaszi árpa fajták eredményei (Mosonmagyaróvár, 2011, 2012) Sor-FajtaKalászolás kezdete Növényállomány magassága (cm) Szemtermés (t/ha)Hektoliter-tömeg (kg) szám 2011.2012.átlag2011.2012.átlag2011.2012.átlag2011.2012.átlag 1Mandolina5. 29.5. 27.5. 28.50,841,346,04,934,034,47768,070,069,0 2Scarlett5. 30.5. 27.5. 28.54,843,849,34,783,934,35570,470,370,4 3Pasadena5. 31.5. 29.5. 30.56,850,553,64,063,903,97866,967,167,0 4GK Habzó5. 30.5. 29. 58,851,054,94,864,484,67268,670,669,6 5GKS 94135. 31. 55,352,053,64,914,204,55465,769,667,7 6Xanadu5. 31.5. 28.5. 29.55,052,353,64,594,374,48166,668,967,7 7Marthe6. 1.5. 30.5. 31.56,352,354,33,543,913,72466,368,967,6 8Tatum5. 30.5. 29. 57,051,854,44,974,794,88067,869,968,9 9Bojos5. 31.5. 28.5. 29.63,853,858,85,093,584,33568,370,069,1 10Quench5. 30.5. 27.5. 28.57,549,853,65,074,194,62769,569,6 11Grace6. 1.5. 30.5. 31.59,349,854,55,054,344,69267,670,769,2 12Explorer6. 1.5. 31. 52,847,049,94,073,964,01365,768,467,0 13Chill5. 30.5. 28.5. 29.53,852,052,94,444,214,32669,169,769,4 14Mauritia5. 30.5. 27.5. 28.62,053,857,94,844,324,58166,968,567,7 15Tocada5. 31.5. 29.5. 30.53,052,052,54,994,004,49371,768,670,1 16KH Lédi5. 31.5. 29.5. 30.58,351,554,95,503,974,73465,870,468,1 17KH Lilla6. 2. 56,544,550,55,084,214,64567,171,369,2 18KH Szinva5. 31.5. 29.5. 30.49,544,547,04,514,484,49565,169,367,2 19KH Andrea5. 30.5. 28.5. 29.43,348,345,83,574,383,97566,470,368,4 20GKS 9015. 29.5. 27.5. 28.51,543,047,34,614,304,45467,369,768,5 21GKS 9025. 30.5. 29. 58,846,852,84,813,824,31575,170,072,5 22GKS 9036. 2.6. 1. 56,854,855,84,954,304,62567,568,968,2 23Henrike5. 30.5. 28.5. 29.54,848,351,54,393,874,12766,070,168,1 24Thorgall6. 1.5. 29.5. 30.52,5 4,144,064,09968,069,068,5 25Calcule6. 1.5. 29.5. 30.55,551,353,44,534,304,41666,369,668,0 Átlag 5. 30.5. 28.5. 29.55,449,552,44,654,164,40367,869,668,7

16 A tavaszi árpa fajták jellemzői közötti korrelációs koefficiensek számított értékei és azok megbízhatósági szintjei (Mosonmagyaróvár, 2011.) Calculated values and significance of the correlation coefficients of the parameters of spring barley varieties (Mosonmagyaróvár, 2011.) Tulajdonságok (1) Kalászolás kezdete (nap) (2) Növény- állomány magassága (cm) (3) Szem- termés (t/ha) (4) Nyers- fehérje- tartalom (%) (5) Kemé-yítő- tartalom (%) (6) Fehérje- hozam (kg/ha) (7) Keményítő- hozam (kg/ha) (8) Növényállomány magassága (cm) (3) 0,17 Szemtermés (t/ha) (4) -0,06 0,55** Nyersfehérje-tartalom (%) (5) 0,21 0,51** 0,14 Keményítőtartalom (%) (6) -0,16 0,59** 0,29 0,44* Fehérjehozam (kg/ha) (7) 0,02 0,65***0,94*** 0,47*0,40* Keményítőhozam (kg/ha) (8) -0,08 0,59**0,99*** 0,19 0,40* 0,95*** Hektolitertömeg (kg) (9) -0,16 0,38* 0,35+ 0,130,30 0,35+0,37+ (1) parameters, (2) coming into ear (day), (3) plant height (cm), (4) grain yield (t/ha), (5) protein content (%), (6) starch content (%), (7) protein yield (kg/ha), (8) starch yield (kg/ha), (9) hectoliter mass (kg)

17 Szója fajtakísérleti eredmények (Mosonmagyaróvár, 2011) (50 fajta) Éréscsoport TulajdonságokM.e.Nagyon koraiKoraiKözépérésű átlagmin.max.átlagmin.max.átlagmin.max. Virágzás kezdetenapjún. 11.jún. 7.jún. 19.jún. 11.jún. 9.jún. 16.jún. 15.jún. 9.jún. 24. Csúcsi virágzásnapjúl. 26.júl. 16.aug. 9.aug. 3.júl. 28.aug. 12.aug. 11.aug. 4.aug. 18. Virágzás hosszanap45,437,058,053,2142,0062,0057,047,066,0 Érés idejenapszept. 5.aug. 16.okt. 4.szept. 15.szept. 7.szept. 23.szept. 20.szept. 12.okt. 3. Tenyészidő hosszanap135115164146137153150142163 Növényállomány magassága cm64,851,076,075,461,0102,093,172,0121,0 Magtermés(t/ha)2,5711,7893,2232,4661,8692,7872,7472,2302,956 Nyersfehérje-tartalom%39,638,141,739,236,744,739,237,741,1 Olajtartalom%20,319,221,220,716,921,821,320,322,7 Fehérjeterméskg/ha10106951320960734112610628871155 Olajterméskg/ha517358636508387586576456632

18 A szója fajták különböző tulajdonságai közötti összefüggések korrelációs koefficiensei és azok megbízhatósági szintje Correlation coefficients of the different features of soya varieties and their significance levels Tulajdonság (1) Növényállo- mány Nyersfehérje-Olaj-MagtermésFehérje-Olaj- Virágzás kezdete Virágzás vége Érés idejeTenyészidő magassága (cm) (2) tartalom (%) (3) tartalom (%) (4) (t/ha) (5) termés (kg/ha) (6) termés (kg/ha) (7) (nap) (8)(nap) (9)(nap) (10) hossza (nap) (11) Nyersfehérje-tartalom (%) (3) 0,07 Olajtartalom (%) (4) 0,19-0,79*** Magtermés (t/ha) (5) 0,21-0,060,11 Fehérje-termés (kg/ha) (6) 0,210,20-0,120,96*** Olaj-termés (kg/ha) (7) 0,25+-0,32* 0,41**0,95***0,84** * Virágzás kezdete (nap) (8) 0,48***0,19-0,030,35**0,38** 0,31* Virágzás vége (nap) (9) 0,80***0,06 0,26+ 0,40**0,39**0,44***0,52*** Érés ideje (nap) (10) 0,50***0,120,09 0,25+0,26+0,25+ 0,42**0,73*** Tenyészidő (nap) (11) 0,50***0,120,09 0,25+0,26+0,25+ 0,42**0,73***1,00*** Virágzás hossza (nap) (12) 0,64***-0,05 0,32*0,25+ 0,22 0,33* -0,010,85***0,60*** (1) parameters, (2) plant height (cm), (3) raw protein content (%), (4) oil content (%), (5) seed yield (t/ha), (6) raw protein yield (kg/ha), (7) oil yield (kg/ha), (8) begin of flowering (day), (9) end of frowering (day), (10) time of ripening (day), (11) days between the time of sowing and the time of ripening (day), (12) time of flowering (day)

19 Szója fajták makro- és mikroelem-tartalma, valamint az elemek közötti összefüggések korrelációs koefficiensei Jellemző Ca (m/m%,sz.a.) K (m/m%,sz.a.) Mg (m/m%,sz.a.) P (m/m%,sz.a.) Cu (mg/kg,sz.a.) Fe (mg/kg,sz.a.) Mn (mg/kg,sz.a.) Zn (mg/kg,sz.a.) Átlag0,261,880,320,7231,483,725,239,9 Min.0,161,580,270,6010,350,920,532,5 Max.0,382,270,380,85114,0220,032,746,0 CV%13,88,56,38,6105,441,19,36,8 %2381441411421107432160142 Tulajdonságok Ca (m/m%,sz.a.) K (m/m%,sz.a.) Mg (m/m%,sz.a.) P (m/m%,sz.a.) Cu (mg/kg,sz.a.) Fe (mg/kg,sz.a.) Mn (mg/kg,sz.a.) K (m/m%,sz.a.)-0,07 *** 0,1% Mg (m/m%,sz.a.)0,400,27 ** 1% P (m/m%,sz.a.)-0,190,890,25 * 1% Cu (mg/kg,sz.a.)0,01-0,280,01-0,35 +10% Fe (mg/kg,sz.a.)0,02-0,030,13-0,07 Mn (mg/kg,sz.a.)0,510,060,14-0,090,120,11 Zn (mg/kg,sz.a.)-0,180,490,060,60-0,140,000,10

20 Őszi búza fajták jellemzőinek változása a 2010/2011. évi 30 fajtás kísérletben (1) TulajdonságM.e.ÁtlagMinimumFajtaMaximumFajta Szign. foka CV% Kalászolás kezdetenap5. 18.5. 12.Mv Bodri5. 22.Mulan Növényállomány magassága cm86,372,5Mv Petrence103,0 KG Kunhalom ***8,29 A növényállomány dőltsége %8,3 48,5LidkaNS Szemtermést/ha8,4887,000KG Kunglória9,576Hyland***8,34 Nyersfehérje-tartalom%11,489,76Mulan13,76GK Ati***7,29 Keményítő-tartalom%72,771,5GK Ati75,1Mulan***1,00 Fehérjehozamkg/ha813864Mv Suba1091Vulcanus*7,62 Keményítőhozamkg/ha62215107KG Kunglória7097Hyland***8,81

21 Őszi búza fajták jellemzőinek változása a 2010/2011. évi 30 fajtás kísérletben (2) TulajdonságM.e.ÁtlagMinimumFajtaMaximumFajtaCV% Ezerszemtömegg45,638,5GK Ati52,4Mv Kolompos7,57 Esésszámsec322228GK Göncöl424Mv Menüett15,24 Nedves sikér-tartalom%28,8720,45NS 40S36,90Mv Kolompos17,15 Sikérterülésmm/h2,05 0Babona4,50KG Kunhalom63,47 Sikérnyújtáscm15,69,0NS 40S20,5Mv Béres16,01 Zeleny teszt 32,721,0Amerigo43,0Mv Karizma19,01 Valorigráfos vízfelv. képesség 28,125,0Hyland30,9Mv Menüett5,48 Valorigráfos érték 48,228,6Amerigo65,0GK Békés19,77 Sütőipari osztály C 2Amerigo B 1 Kenyér össztömegg348,2336,6Babona355,2KG Kunglória1,46 Kenyér térfogatcm3958,9895,0Saturnus1069,0Lidka5,32 Kenyér alaki hányados 2,381,73KG Kunglória2,69Mv Ködmön10,18 Kenyér szélességcm14,713,6KG Kunglória16,6Lidka4,98 Kenyér magasságcm6,25,3Mv Menüett7,9KG Kunglória10,25

22 Közönséges őszi búza fajták eredményei (Mosonmagyaróvár, 2011, 2012) Sor-Fajta Kalászolás kezdeteNövényállomány magassága (cm)Szemtermés (t/ha)Hektoliter-tömeg (kg) szám 2011.2012.átlag2011.2012.átlag2011.2012.átlag2011.2012.átlag 1Amerigo5. 19.5. 11.5. 15.86,360,873,509,284,106,68877,784,281,0 2Babona5. 19.5. 16.5. 17.91,865,378,508,665,046,85282,585,884,1 3Baletka5. 18.5. 15.5. 16.84,360,872,509,494,577,02882,984,883,9 4Bitop5. 21.5. 19.5. 20.89,864,577,137,934,166,04787,086,886,9 5GK Ati5. 13.5. 12. 78,357,567,887,593,985,78685,191,188,1 6GK Békés5. 16.5. 12.5. 14.88,559,874,137,833,875,85082,486,184,2 7GK Csillag5. 16.5. 11.5. 13.77,560,068,758,324,546,43082,989,286,0 8GK Fény5. 19.5. 12.5. 15.89,357,873,508,683,536,10483,589,186,3 9GK Göncöl5. 17.5. 13.5. 15.79,048,363,637,912,565,23882,989,886,4 10Hyland5. 17.5. 22.5. 19.85,061,073,009,584,707,13881,581,981,7 11KG Kunglória5. 13.5. 11.5. 12.77,858,067,887,003,235,11385,489,187,2 12KG Kunhalom5. 20.5. 21.5. 20.103,073,388,139,104,246,66787,487,287,3 13Lidka5. 18. 93,364,578,889,053,956,49778,384,681,5 14Midas5. 20. 98,872,085,389,574,426,99184,185,985,0 15Mulan5. 22.5. 23.5. 22.91,368,079,639,444,456,94682,086,784,4 16Mv Béres5. 21.5. 17.5. 19.88,064,376,137,523,495,50883,487,285,3 17Mv Bodri5. 12.5. 10.5. 11.73,053,063,008,113,415,75784,789,687,2 18Mv Karizma5. 17.5. 14.5. 15.86,360,573,388,333,816,07384,790,687,6 19Mv Kolo5. 18.5. 17. 85,567,876,638,824,246,52883,686,384,9 20Mv Kolompos5. 19.5. 16.5. 17.84,367,375,758,324,386,35180,284,982,5 21Mv Ködmön5. 20.5. 16.5. 18.87,558,072,758,823,856,33984,088,486,2 22Mv Lucilla5. 20.5. 15.5. 17.88,562,575,508,443,966,20384,189,286,6 23Mv Marsall5. 18.5. 13.5. 15.76,553,364,889,053,856,44884,788,186,4 24Mv Menüett5. 19.5. 18. 93,368,380,757,644,335,98785,685,985,8 25Mv Petrence5. 19.5. 15.5. 17.72,546,059,257,943,215,57282,588,185,3 26Mv Suba5. 19.5. 12.5. 15.82,858,370,507,343,955,64481,387,584,4 27Mv Toldi5. 20.5. 12.5. 16.83,355,869,508,173,015,58983,490,486,9 28NS 40S5. 18.5. 12.5. 15.85,053,369,138,843,656,24578,985,282,0 29Saturnus5. 21.5. 18.5. 19.95,370,883,008,364,356,35485,587,086,3 30Vulcanus5. 21.5. 17.5. 19.94,862,378,509,514,717,11085,789,087,3 Átlag 5. 18.5. 15.5. 16.86,361,173,708,493,986,23683,386,485,3

23 A 30 fajtás kísérlet fajtáinak tulajdonságai közötti korrelációs mátrix értékei Correlations between the parameters of experiments launched with 30 varieties Tulajdonság (1) Növény- állomány magassága (cm) (2) Megdőlés (%) (3) Szemter- més (t/ha) (4) Nyers- fehérje- tartalom (%) (5) Fehérje- hozam (kg/ha) (6) Száraz sikér- tartalom (%) (7) Keményítő- tartalom (%) (8) Megdőlés (%) (3) 0,35+ Szemtermés (4) 0,42*-0,01 Nyersfehérje- tartalom (5) 0,010,23-0,60*** Fehérjehozam (6) 0,47**0,260,39* Száraz sikér- tartalom (7) 0,030,15-0,62***0,95***0,34+ Keményítő- tartalom (8) -0,10-0,240,43*-0,85***-0,41*-0,84*** Keményítő- hozam (9) 0,39*-0,040,99***-0,66***0,32+-0,68***0,52** (1) parameter, (2) plant height (cm), (3) lodged (%), (4) grain yield (t/ha), (5) protein content (%), (6) protein yield (kg/ha), (7) dry gluten content (%), (8) starch content (%), (9) starch yield (kg/ha)

24 A „GOSZ-VSZT Őszi Búza Posztregisztrációs Fajtakísérletek 2011” kísérlet kísérleti helyenkénti eredményei Results of variety comparative trials on winter wheat varieties (GOSZ-VSZT Őszi Búza Posztregisztrációs Fajtakísérletek 2011) Tulajdonságok (1) Kísérleti helyek (2) Szar- vas Ireg- szem- cse Kapos- vár Bábol- na Jász- boldog- háza Szom- bat- hely Deb- re- cen Tor- das Szék- kutas Szemtermés (t/ha) (3)6,7218,0986,7796,6697,3058,6578,9265,2778,171 Fehérje-tartalom (%) (4)14,3013,419,6314,6811,5211,6414,2412,7313,68 Nedves sikér-tartalom (%) (5)31,329,419,532,223,924,536,133,435,3 Zeleny index (6)65,261,332,168,444,648,262,250,858,3 Alveográfos érték (W-érték) (7)247,9221,6138,3220,5164,8184,5240,4274,2232,2 (1) parameters, (2) farms, (3) grain yield (t/ha), (4) protein content (%), (5) wet gluten content (%) (6) Zeleny number, (7) alveograph „W” value

25 A fajták 13%-os nedvességtartalomra korrigált szemterméseink kísérleti helyek közötti korrelációs mátrixa Correlation coefficients between the experimental sites of the 13% moisture content adjusted for grain yield (t/ha) Kísérleti hely/(Farm) Szar- vas Ireg- szem- cse Kapos- vár Bábol- na Jász- boldog- háza Szom- bat- hely Deb- re- cen Moson- magyar- óvár Tor- das Iregszemcse0,51 Kaposvár0,440,75** Bábolna-0,090,140,18 Jászboldogháza0,56+0,74**0,72*0,23 Szombathely0,510,440,50-0,020,27 Debrecen-0,260,270,330,56+0,35-0,02 Mosonmagyaróvár0,60*0,58+0,59+0,250,61*0,280,24 Tordas0,59+0,81**0,65*0,160,70*0,310,040,61* Székkutas0,230,70*0,65*0,370,71*0,330,57+0,440,47

26 A fajták helyenkénti fehérjetartalmai között számított korrelációs együtthatók Correlation coefficients between the experimental sites of the protein content Kísérleti hely/(Farm) Szar- vas Ireg- szem- cse Kapos- vár Bábol- na Jász- boldog- háza Szom- bat- hely Deb- re- cen Moson- magyar- óvár Tor- das Iregszemcse0,64* Kaposvár0,250,47 Bábolna0,500,59+0,30 Jászboldogháza0,65*0,450,220,51 Szombathely0,54+0,83**0,480,61*0,43 Debrecen0,71* 0,470,68*0,64*0,66* Mosonmagyaróvár0,63*0,78**0,470,54+0,350,64*0,62* Tordas0,55+0,90***0,420,520,460,85***0,68*0,72* Székkutas0,71*0,59+0,410,58+0,78**0,58+0,83**0,480,61*

27 A Biokál 01 készítménnyel kezelt és nem kezelt őszi búza fajták átlagos mutatói Average indices of the Biokál 01 preparations treated and untreated winter wheat varieties Tulajdonság (1) Biokál 01-gyel kezelt (2)Kontroll (3)Különbség átlag (4) min. (5) max. (6) CV% átlag (4) min. (5) max. (6) CV% átlagok között (7) Ezerszemtömeg (g) (8) 45,733,953,810,945,638,552,47,6 0,12 Esésszám (sec) (9) 325,4184,0396,013,1322,3228,0424,015,2 3,10 Nedves sikértartalom (%) (10) 29,419,236,916,828,920,536,917,1 0,50 Sikérterülés (mm/h) (11) 1,60,04,064,22,30,04,556,9 -0,70 Sikérnyújtás (cm) (12) 16,611,522,014,815,69,020,516,0 0,98 Zeleny-érték (13) 31,219,043,020,332,721,043,019,0 -1,45 Valorigráfos vízfelv. képesség (%) (14) 29,726,731,75,428,125,030,95,5 1,68 Valorigráfos érték (15) 64,232,5100,029,248,228,665,019,8 16,01 Próbacipó tömege (g) (16) 349,9342,4354,81,0348,2336,6355,21,5 1,75 Próbacipó térfogata (cm 3 ) (17) 88475010005,395989510695,3 -75,14 Próbacipó alaki hányadosa (18) 2,62,23,711,72,41,72,710,2 0,27 Próbacipó szélessége (cm) (19) 14,613,716,64,014,713,616,65,0 -0,08 Próbacipó magassága (cm) (20) 5,64,56,78,46,25,37,910,3 -0,66 (1) parameter, (2) Biokál 01 preparations treated, (3) control, (4) mean, (5) minimum value, (6) maximum value, (7) difference between the averages, (8) thousand grain weight (g), (9) falling number (sec), (10) wet gluten content (%), (11) wet gluten spreading (mm/h), (12) gluten rolling (cm), (13) Zeleny index, (14) valorigraph water absorption (%), (15) valorigraph index, (16) weight of the test loaf (g), (17) volume of the test loaf (cm 3 ), (18) quotient of the length and width of the test loaf, (19) width of the test loaf (cm), (20) length of the test loaf (cm)

28 A 29 fajtás kísérlet fajtáinak sütőipari tulajdonságai a Biokál 01-es kezelés hatására FajtaBiokállal 01-gyel nem kezeltBiokál 01-gyel kezelt LidkaC 1 NS 40SC 1 BabonaC 1++ B 1 KG KunglóriaB 2++ A 2 KG KunhalomB 2++ A 2 GK AtiB 2+++ A 1 GK FényC 1+++ A 2 GK CsillagC 1++ B 1 GK GöncölB 2 GK BékésB 1 MidasB 2 AmerigoC 2+++ B 1 Mv ToldiB 2+ B 1 Mv MenüettB 1++ A 1 Mv KolomposC 1+++ A 2 Mv BodriC 1+++ A 2 Mv LucillaC 1+ B 2 Mv KarizmaB 1++ A 1 Mv PetrenceC 1+++ A 2 Mv SubaB 1++ A 1 Mv KoloB 2+ B 1 Mv MarsallB 1- B 2 Mv KödmönB 2- C 1 Mv BéresB 1++ A 1 SaturnusB 1+ A 2 BitopB 2+ B 1 VulcanusB 1- B 2 MulanC 1+ B 2 HylandC 1 A Biokál 01 hatása a 29 fajtánál változatlan 6 fajta csökkent 3 fajta + 6 fajta ++ 8 fajta +++ 6 fajta

29 A környezeti tényezők és a tápanyagellátás kölcsönhatásának vizsgálata 1. Kísérleti helyek Konvencionális termesztés: Mosonmagyaróvár Sopronkövesd Lég - Lehnice (Szlovákia) Ökologikus gazdálkodás: Rábcakapi Diószeg - Sládkovičovo (Szlovákia) A vizsgált tényezők száma: 5 1. kísérleti helyek 2. a tápelem-ellátás formája 3. fajták 4. a tápelem-ellátás ideje 5. évjárat (2010/2011; 2011/2012.)

30 2. A tápelem-ellátás formái Kezelés jeleKezelésekMennyiségekMe. ősszeltavasszal 1. Kontroll 00 2. Azoter 100 l/ha 3. NPK műtrágya 20050 kg/ha 4. Biokál 01 10 l/ha 5. Greensoil PK+Ca+S 200 kg/ha

31 3. A kísérletekben szereplő fajták A: ÖKO 10 B: Lajta 4. A tápelem-ellátás ideje: tavaszi felülkezelés Biokál 01-gyel I.: felülkezelést kap II.: felülkezelést nem kap

32 A „tápelem-ellátás” hatása (a nyersfehérje-tartalom a sütést követően került meghatározásra) (Mosonmagyaróvár) Esés-NedvesSikér ZelenyValoriTérfogatAlakiNyers- Ssz. Kezelésszámsikérterülésnyújtástesztértékcm 3 hányadosfehérje %mm/ hcm VE % 1 Kontroll 352,533,74,322,512,029,68553,1312,48 2 Azoter 10 l/ha 309,033,95,524,515,541,28082,6112,75 3 50:50:50 kg/ha N:P:K 385,537,14,520,511,535,27652,4213,88 4 Biokál 01 (10 l/ha ő; 10 l/ha t) 315,531,83,818,816,535,48282,7012,33 5 Greensoil PK+Ca+S 332,033,93,519,816,528,68302,7512,48 Biokál 01 átlag 338,934,14,321,214,434,08172,7212,79 1 Kontroll 355,035,15,022,315,526,57932,6312,92 2 Azoter 10 l/ha 292,032,64,820,015,530,47952,5712,53 3 50:50:50 kg/ha N:P:K 367,538,46,827,011,528,58252,7313,27 4 Biokál 01 (10 l/ha ő; 10 l/ha t) 315,032,32,021,817,038,78302,5712,51 5 Greensoil PK+Ca+S 354,030,82,320,515,544,57502,6812,66 Biokállal nem kezelt 336,733,84,222,315,033,77992,6312,78

33 A tönköly fajták tulajdonságai a különböző „tápelem-ellátási” kezelések átlagában Esés-NedvesSikér ZelenyValoriTérfogatAlakiNyers- Ssz.Kezelés számsikérterülésnyújtástesztértékcm 3 hányadosfehérje sec%mm/ hcm VE % 1ÖKO 10 344,339,45,122,314,540,58002,4713,90 2Lajta 331,328,53,421,214,927,18162,8911,66 Esés-NedvesSikér ZelenyValoriTérfogatAlaki Ssz.Kezelés számsikérterülésnyújtástesztértékcm 3 hányados sec%mm/ hcm VE 1ÖKO 1088,828,74,821,314,312,88853,40 2Lajta62,515,01,116,312,87,28733,52 Rábcakapi Mosonmagyaróvár

34 A diószegi kísérlet látképe

35 A projekt termékei

36 Köszönöm megtisztelő figyelmüket! Elérhetőség: http://mtk.nyme.hu


Letölteni ppt "A HUSK/0901/1.2.1/0010 projekt célja, eredményei Dr. Kajdi Ferenc Dr. Schmidt Rezső Dr. Szakál Pál Győri Tibor Dr. Beke Dóra Schiller Ottília Teschner-Kovács."

Hasonló előadás


Google Hirdetések