Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Társadalmi tőke és közösségi bűnmegelőzés a

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Társadalmi tőke és közösségi bűnmegelőzés a"— Előadás másolata:

1 Társadalmi tőke és közösségi bűnmegelőzés a
Magdolna-negyedben Készítette: Szaló Zsófia

2 Tartalom Magdolna-negyed bűnözési fertőzöttsége
Szituatív bűnmegelőzési technikák Szomszédsági Rendőrség működése Tapasztalatok a Magdolna-negyedbeli működésről Társadalmi összegzés További tervezési dilemmák

3 Szituatív bűnmegelőzési technikák
a komplex fizikai környezet bűnkeltő, vagy elkövetést megkönnyítő hatásának az alakítása, a bűnelkövetést elősegítő alkalmak csökkentését célzó törekvések összessége Zéró-tolerancia: törött ablakok modellje (Banfield) Térfigyelő kamerák alkalmazása: panoptikusság Városrehabilitáció és bűnözés (Erdősi): displacement Szomszédok Egymásért Mozgalom

4 Szomszédsági Rendőrség működése
A rendészeti kultúra átalakítása A közösségi problémamegoldás: SARA-modell Bűnözési félelem és a közbiztonság kapcsolata Nehezen bevonható csoportok: Etnikai kisebbségek, Homoszexuális közösségek, Gyerekek és fiatalkorúak, különösen a veszélyeztetettek, Fogyatékkal élők, Prostitúcióból élők, Bűncselekmények áldozatai, Hajléktalanok, Droghasználók, Vidéki csoportok, Idősek, Egyedülálló anyák, Szegény és deprivált rétegek, Családon belüli erőszak áldozatai, Nem angol anyanyelvűek, A rendőrség számára „gyanús” személyek, Menekültek, Átutazók, Hitközségek tagjai, Ideiglenes lakók

5 Kutatás tapasztalatai
Bűnözési mutatók alakulása A lakosság attitűdje a rendőrség irányába Szomszédsági rendőrök ismerete Helyi vezetők: „Magasan itt a környéken legkészségesebbek a rendőrök. Többször dolgoztam velük, amikor együtt kerestük az elkövetőket. Más ügyekben is azt tapasztaltam, hogy van bennük egy fokozott készség arra, hogy sokkal kevesebb túlkapást látok, mint láttam volna két évvel ezelőtt . Nem tökéletes, nekem is van negatív élményem, de az átlagnál itt jóval együttműködőbbek”

6 Tapasztalatok „Szomszédsági rendőrök vannak, akik itt járőröznek, de azt már meg tudom mondani, hogy a Szigetvári utcába már nem jönnek be. Itt a Mátyás téren, meg az Erdélyi utcában lehet néhol látni őket, de én a Szigetvári utcában még sosem láttam őket” „Nem működik, nem működik a Szomszédsági Rendőrség. Nincs nekik programjuk, gyalázatos módon csak őgyelegnek. Ezek a Szomszédsági Rendőrök egy sajátságos világot csinálnak. Ők maguk kitérnek, hasonlóan a hagyományos rendőrséghez.”

7 Tapasztalatok „Nem lehet felhívni, ha a 112-t hívod, senki nem veszi föl a telefont, közben agyonütnek elviekben. Na most az én trükköm az, hogy fel szoktam hívni a Víg utcában a központi számot. Na ott se veszik föl, de ha fölveszik és nagyon komoly dologról van szó, például hogyha megfenyegettek - meg is fenyegettek már, nekem jöttek, én húztam a rövidebbet, de volt hogy más húzta a rövidebbet: megütöttem úgy, hogy nem is bírt fölállni, sőt kórházba került. Tehát sok minden előfordult itt, hálistennek most már ilyenek nem fordulnak elő. Na most nem jönnek ki, leszarják, mert ilyen korruptak, lelkileg is, mentálisan is elképesztően korruptak. Mert nem csak úgy értem, hogy ugye a lóvé, hanem általánosabb értelemben. A rendőrség ugyanis szerepzavarban van .. nem látja ennek az egész dolognak a struktúráját, hogy hogyan működhet. Ő ezt csak úgy látja, hogy kijövök, leszarom és benne van az hogy fél óra múlva úgyis egymásnak esnek … Nem működnek együtt csakis reprezentációs szinten az önkormányzat és a rendőrség, nincs igazi munkakapcsolat, igazi munka sincs.”

8 Tapasztalatok „- S : semmit. Szarik rájuk a rendőrség
- A: ez is olyan, hogy én a tisztemnél fogva, ugye itt a Mátyás téren szokott lenni lakossági fórum. És ott amikor az önkormányzatiak voltak kinn, xy is azt mondta, hogy bármikor hívható vagyok és akkor szólok a rendőrségnek. Mert ha én szólok a rendőrségnek, megmondta kerek perec, akkor jönnek ki ha folyik a vér, vagy ha fegyvert fogott az illető és lelő. De ő hivatalos és rögtön visszajelzést is kap a rendőrségtől, hogy valóban volt ott.”

9 Tapasztalatok Közintézményekbe vetett bizalom
„- S: a rendőrfőnök lop, lecsukták, ennél jobb tervet? Na! A VIII. kerületi rendőrfőnök ül - Sá: hát az „véletlen” volt - Moderátor: Mi történt itt a VIII. kerületi rendőrségen? - S: ragadós volt a tenyere - K: ragacsos - S: nem az a vicc, mert abban a pillanatban amikor itt a VIII. kerületi rendőrfőnök megbukott, akkor ment a az V. kerületi is… V.?”

10 Tapasztalatok - Bizalom
- K: nem, most arról van szó, azon a téren lenne hova fejlődni Magyarországnak, a magyar igazságszolgáltatásnak, ha már belementem, hogy tényleg súlyosbítsák meg a felelősségre vonás mértékét. Ne csak a kisstílű bűnözőket kergessék, mert nem jó hogy valaki sokkal jobban, sőt többet is kap a kelleténél, mint az ilyen emberek. - N: igen, mert a kishalak - K: a Zuschlag-ügyet mondjuk három évig hajtották. 3 évig hajtották, 3 évig. Tocsik Márta ügyet, 10 évig. - N: meg ott volt a Kulcsár botrány - K: igen”

11 Tapasztalatok - Bizalom
„- K: engem az zavar, hogy odamennek a hajléktalanhoz, leigazoltatják, nem is az, hogy ezt csinálják, mert végezzék a munkájukat, csak ha lehet normálisan. - N: nem beszélnek normálisan, mert rajtuk van az egyenruha és az a fokozat, szerintem sokan visszaélnek a hatalommal. Nem adják meg azt a tisztelet az állampolgárnak, egyből letegezi, pedig egy ismeretlen ember a másik ismeretlent nem tegezi le addig, amíg meg nem ismeri. - K: így van a civil embert… - N: az alapvető tisztelet, a másik fele, némelyik túlságosan nagyképű szerintem csak mert rendőr.”

12 Tapasztalatok - Bizalom
„- N: én igazából nem ismerem őket - K: nem, nem - N: én inkább kerülöm őket, meg mondom őszintén. Átmegyek az utca másik felére. - K: a rendőröket kerüli mindenki - N: nem, nem, nem. Egyáltalán nem szeretem a rendőröket. Nem úgy nem szeretem mint embert, mert mint ember biztos hogy csak jó, de meg van rontva, meg van rontva az ő hivatása, amit képviselnek. Az emberek fele már nem az a jó. Jó tisztelni, tisztelni azt lehet. Meg van rontva az a dolog, amit ők képviselnek.”

13 Tapasztalatok – Bűnözési félelem
„Hogy van-e változás? Hát én nem látok változást. Én nagyon belemenős vagyok, én tényleg olyan helyeken járok, példa ez a Lujza utca 14, oda nem meri senki se betenni a lábát.” „Hát ezek itt mindennapos dolgok. Mindennap megtörténnek. Ha nem is szerez tudomást róla a média, de ezek megtörténnek. Előfordul, hogy amíg átmegyünk a kerületen, addig kirabolnak.”

14 Tapasztalatok – Rendőrség bevonhatósága
„Az én tapasztalatom az, hogy az emberek félnek bármit is lépni. Nagyon kevés olyan embert ismerek, aki merne az árral szemben úszni. Ahhoz hatalmas elkeseredettség kell, amikor már semmi sem drága. Vannak olyan emberek – a Lujza utcában – akik már annyira kilátástalannak látják a helyzetet, hogy az öngyilkosságot fontolgatják.

15 Tapasztalatok – Rendőrség bevonhatósága
„A Szigetvári utcában az egyik ilyen összekötő vagyok, kapcsolattartó ebben a Szomszédsági Rendőrségben meg ezekben azokban, de az az igazság, hogy az ember nem meri kihívni őket. Mert példa esett, hogy vannak a házban olyanok, akik románokat tartanak szobáztatni este és a másik meg üvölt egész nap. Minket és a kisgyerekeseket, mi már idősebbek vagyunk, idegesítette. Beírtunk az önkormányzatnak, még a Csécsei idején és a másik jvk-s idején és az volt az első, hogy megmutatták nekik, hogy ki adta be a beadványt. Úgy az volt az első. És sok évnek kellett eltelnie azután, az a lány még most sem köszön, még most sem köszön. De megcsinálta azt, hogy beszélgettem a harmadikon és kiállt az ajtóba és mutogatta, hogy mit nyaljak ki. Jött lefele a lépcsőn a gyereke és azt mondja, hogy az árulót le kell lökni a lépcsőn.”

16 Tapasztalatok – Rendőrség bevonhatósága
„A másik dolog ezzel a kapcsolattartással kapcsolatban, nekem a Z-ék, akik a Nyírségből jöttek cigányok nyáron meg is vertek és kitépték a hajamat a házban. Voltak rendőrök, akik kísérgettek egy ideig, ne aludjak ott az utcában, úgyhogy a H-nál húzódtam meg, szóval vannak, vannak. Én nem tudom, szóval, most hogy nem jelentettem fel őket, mert nem akarom életem végéig a sérelmeket magammal vinni, hogy nem bocsátok meg nekik. De úgy döntöttem, hogy nem megyek el bíróságra, nem szólok a rendőrségnek, miért piszkítsam be a kezemet?”

17 Tapasztalatok – Rendőrség bevonhatósága
„- S: senkinek sem szólnak - Kl: senkinek nem szólnak, mert tudják hogy felesleges. mert tudják, hogy utána a disznóól van - S: felesleges - Kl: vagy az ablak van betörve, vagy felgyújtják a lábtörlőjét vagy ilyenek - M: vagy jól megverik - A: vagy jól megverik. Kirakják a lábukat, hogy elessél - Kl: nekem is mondták, hogy le leszek lökve a lépcsőn, háztartási baleset fog érni - A: megfenyegetik az embert - M: odatrágyáznak az ajtaja elé”

18 Tapasztalatok – Rendőrség bevonhatósága
„Olyan deszocializált emberek vagyunk, hogy még köszönni sem köszönünk a házban. Sokan nem köszönnek, valaki egyszerű tuskóságból. De elképesztő az önkritika hiánya, ami az elnyomottságból van (…) A becsapottság érzete az, ami frusztrálja az embereket, én úgy látom legalábbis. Minden tapasztalatom eköré gyűlik. A kiábrándultság szerintem enyhe kifejezés. Ez a mélységes becsapottság. Nem tudom felfogni, de valószínűleg a felhalmozódott becsapottság, megalázottság, megnyomorítottság, az az embereknek az előnytelen oldalát előhozta. Ezért a bizonytalanság és az emberek egymást meglopják. Mittudomén én rajtam például még nem találtak fogást. Néhányan megsejtették, hogy én megszállott vagyok. De ez végülis nem egy rettenetesen nagy baj, mert annyi mindenmás van. Pedig próbálkoztak. Például kitalálták, hogy pedofil vagyok. Tehát terjed a gonoszság. A kapcsolatfelvétel az itteniekkel maga volt a talány. Nem olvasnak el semmit sem. Potenciális analfabéták.”

19 Tapasztalatok – Rendőrség bevonhatósága
„Ebben házban, ami a kábítószer elosztás központja volt, itt minden, revolver használat volt, minden, nem tudod elképzelni. Mikor én ide jöttem, engem az motivált, hogy ezt meg kell változtatni. Hogy hogy sikerült megharcolni a drogosokkal, az asszonyverőkkel, a prostikkal... Annyit mondok, hogy a x emelet x-en felfegyverkezett emberek voltak. Mondjuk ezt a nőt itt halálosan megfenyegették és engem is: „ki fogunk szögezni” így kiabáltak. Én voltam az aki kiállt, hogy tanú vagyok. És én kimentem, megúsztam és lementem ehhez a nőhöz. És mondtam neki, hogy xy, nyugodjon meg. Mondtam neki, hogy tanú leszek ebben a dologban. „Menjen innen, menjen innen, menjen innen azonnal!” Az emberek nem hálásak. Az emberek bizalmatlanok, kapcsolatteremtésre képtelenek, mert valóban csak ezt látják, hogy őket mindenki becsapja, mindenki kihasználja.”

20 Társadalmi összegzés Működhet-e közösségi bűnmegelőzés Magyarországon egy szegregált budapesti szegénynegyedben? Bevonhatóság Bizalom: a rendőrség irányába és egymás fele Közintézmények megítélése Közösségnek minősíthető az egy fizikai helyen lakók összessége? Törésvonalak

21 További tervezői dilemmák
Szociális városrehabilitáció – Tervezési dilemmák Valós megvalósítói szándékok vs. EU-s előírások (Lipcsei Charta, pályázati felhívás) Gyors és hatékony projektfejlesztés vs. Átgondolt, felmért társadalmi háttér Új rendszerek vs. Meglévő intézmények “bújtatott finanszírozása” Bevált külföldi tapasztalatok átvétele vs. Külön utasság Nagyobb abszorpció vs. Támogatói szigor

22 Kérdések Melyek az egyes szituatív bűnmegelőzési módszerek korlátai?
Milyen térségekben/társadalmi közegben működhet hatékonyan Magyarországon a Szomszédsági Rendőrség?


Letölteni ppt "Társadalmi tőke és közösségi bűnmegelőzés a"

Hasonló előadás


Google Hirdetések