Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A számítógép Hardver: a számítógép és az azt kiszolgáló egyéb berendezések (az összes „kézzelfogható” számítástechnikai kellék). Szoftver: a számítógépen.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A számítógép Hardver: a számítógép és az azt kiszolgáló egyéb berendezések (az összes „kézzelfogható” számítástechnikai kellék). Szoftver: a számítógépen."— Előadás másolata:

1 A számítógép Hardver: a számítógép és az azt kiszolgáló egyéb berendezések (az összes „kézzelfogható” számítástechnikai kellék). Szoftver: a számítógépen futó programok, illetve azok dokumentációi.

2 A számítógépek csoportosítása Analóg: az adatok megjelenési formája egy adott intervallumon belül folytonos feszültség (real time feldolgozás, modellezés). Digitális: az adatok megjelenési formája diszkrét, tipikusan bináris rendszerű. Hibrid: a digitális rész alárendelt szerepet játszik.

3 A digitális számítógépek csoportosítása Teljesítmény alapján: Mikroszámítógépek (személyi számítógépek). Minigépek (igényesebb munkaállomások, szerverek). Nagygépek vagy mainframe-ek.

4 A processzorok száma alapján: Egyprocesszoros. Többprocesszoros. A felhasználók száma alapján: Egyfelhasználós. Többfelhasználós.

5 A feldolgozás időbelisége alapján: Kötegelt (batch). Párbeszédes (interaktív). Valósidejű (real time). A párhuzamosítás minősége alapján: SISD (Single Instruction, Single Data stream) - nincs párhuzamosítás.

6 SIMD (Single Instruction, Multiple Data stream) - több processzor egy időben ugyanazt a műveletet hajtja végre különböző adatokon. MISD (Multiple Instruction, Single Data stream) - több utasítás végrehajtása ugyanazon az adaton egy időben (elv!) MIMD (Multiple Instruction, Multiple Data stream) - több utasítás végrehajtása különböző adatokon.

7 Fejlettségük alapján: számítógép-generációk. Osztályozási szempontok: felépítési elv; az alkalmazott logikai elemek működési elve; az alkalmazott áramkörök integráltsági foka.

8 Számítógép-generációk Már az ősember is … A mai értelemben vett számítógépek elődei: Pascal (1642) összeadó-kivonó gép; Leibniz (1671) már oszt és szoroz; Babbage (1823) programmal vezérelhető digitális számítógép (nem valósult meg, mert a szükséges közel 50000 alkatrészt nem tudta legyártatni);

9 Babbage (1834) új elveket tartalmazó mechanikus gép (halála miatt nem fejezte be, de tervei alapján megcsinálták); Zuse (1938) Z1 nevű mechanikus gép; Zuse (1941) Z3 néven továbbfejlesztett és jelfogókból felépített, lebegőpontos aritmetikai egységgel, program és adattárolással. Aiken (1944) Harvard Mark I nevű elektromechanikus gép Babbage elvei alapján.

10 Az első generáció (1946-1954): Forest (1906) feltalálta az elektroncsövet. Mauchly&Eckert (1946) elkészítették az első digitális számítógépet, az ENIAC-ot; Neumann János (1903-1957) és Goldstine (1948) megfogalmazták az elektronikus digitális számítógépekkel szembeni követelményeket (Neumann-elvű gépek).

11 A Neumann-elv: A számítógép teljesen elektronikus legyen. A gép a bináris számrendszert használja. Az adatok és a programok a gép belső tárolójában helyezkedjenek el. A vezérlőegység emberi beavatkozás nélkül értelmezze és hajtsa végre az utasításokat. A számítógép tartalmazzon egy olyan egységet, ami képes elvégezni az alapvető logikai műveleteket.

12 A második generáció (1955-1964): Brattain, Bardeen & Shockley (1948) feltalálták a tranzisztort. Az első magas szintű programozási nyelv, a FORTRAN megalkotása. A harmadik generáció (1965-1974): Az integrált áramkör feltalálása (1959). SSI, MSI (Small & Medium Scale Integration). Operációs rendszerek használata. A negyedik generáció (1974-): LSI (Large Scale Integration).


Letölteni ppt "A számítógép Hardver: a számítógép és az azt kiszolgáló egyéb berendezések (az összes „kézzelfogható” számítástechnikai kellék). Szoftver: a számítógépen."

Hasonló előadás


Google Hirdetések