Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A digitalizációs munkák összehangolása az Európai Unióban. A MinervaPlus projekt Moldován István OSZK Helyismeret - Digitalizálás - Európai.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A digitalizációs munkák összehangolása az Európai Unióban. A MinervaPlus projekt Moldován István OSZK Helyismeret - Digitalizálás - Európai."— Előadás másolata:

1 A digitalizációs munkák összehangolása az Európai Unióban. A MinervaPlus projekt Moldován István OSZK moldovan@oszk.hu Helyismeret - Digitalizálás - Európai Unió Szolnok, 2004. július 15.

2 Kezdeti lépések 1999. dec. eEurope 2002 akcióterv - "Létrehozni a digitalizációs politikák és programok koordinációs mechanizmusát " http://europa.eu.int/information_society/eeurope/index_en.htm. 2001. április 4. -- a "lundi találkozó" - a tagállamok képviselőinek, szakértőinek találkozója egy koordinációs mechanizmus kidolgozásának érdekében. A "Lundi Alapelvek" és a "Lundi Akcióterv” http://www.cordis.lu/ist/directorate_e/digicult/lund_principles.htm http://mek.oszk.hu/html/irattar/ajanlas/lund-hun.htm Könyv, könyvtár, könyvtáros, 2003. július

3 Alapvetések kulturális, tudományos örökségAz európai kulturális, tudományos örökség egyedülálló értékkel bír a világ szellemi vagyonában. hozzáférhetővéA digitalizálás fontos tevékenység a szellemi örökség hozzáférhetővé tételében az állampolgárok számára. oktatásturizmusmédiaiparA digitalizált európai kultúra jelentőséggel bír az oktatás, a turizmus, a médiaipar számára is, gazdagítva a tudás alapú társadalmat. kulturális intézményekA kulturális intézmények (könyvtárak, múzeumok, levéltárak) kulcshelyzetben vannak állományaik digitalizálása, azok széleskörű hozzáférhetővé tétele tekintetében.

4 Helyzet és problémák elaprózott kezdeményezésekA meglévő tevékenységek, projektek átláthatóságának a hiánya nemzeti és nemzetközi szinten - elaprózott kezdeményezések. elavulásHiányoznak a széleskörben elfogadott normatívák és jó példák - elavulás veszélye. elosztott hozzáférésekSzükség van a gyűjtemények átjárhatóságára az elosztott hozzáférések, a szolgáltatások fejlesztése érdekében. többnyelvű hozzáférésekElégtelen a többnyelvű hozzáférések lehetősége. hosszútávú megőrzéséreNincs biztos stratégia a digitális vagyon hosszútávú megőrzésére.

5 A "Lundi Alapelvek" - ajánlások folyamatos fórumotLétre kell hozni egy folyamatos fórumot a koordinációra. számbavételénekTámogassák, alakítsák ki a koncepciók és programok európai számbavételének rendszerét - országos nyilvántartások. good practice benchmarkingElő kell segíteni és támogatni a tagországokban létező jó példákat (good practice), ki kell alakítani egy teljesítmény értékelést biztosító (benchmarking) hálózatot. Láthatóvá és elérhetővé kell tenni az európai kulturális és tudományos tartalmat, nemzeti nyilvántartások létrehozásával, amelyek a projekteket és a digitalizált tartalmat egyaránt regisztrálják.

6 Válasz: MINERVA - MINERVA Plus Ministerial NEtwoRk for Valorising Activities in digitisation http://www.minervaeurope.org Indulás: 2002. március 7 ország - Olaszország, Belgium, Finnország, Svédország, Franciaország, Spanyolország, Egyesült Királyság Koordinátor: Olasz Kulturális Minisztérium A projekt célja egy olyan, a tagállamok (kulturális) minisztériumaiból álló hálózat létrehozása, amely a kulturális, tudományos tartalom digitalizálásának megvitatását, harmonizálását biztosítja, közös felületeket hoz létre, ajánlásokat, útmutatókat állít össze a digitalizáció, a metaadatok és a hosszú távú megőrzés területén.

7 National Representatives Group (NRG) Nemzeti Képviseleti Csoport http://www.cordis.lu/ist/ka3/digicult/nrg.htm A csoport az egyes tagállamok által jelölt szakértőkből áll. A csoport feladata a digitalizációs politikák és programok tényleges egyeztetése, összehangolása a Lundi Alapelvekkel összhangban. Az első NRG összejövetel 2001. december 11-én volt Brüsszelben, az legutóbbi 2004. június 29-én Dublinban.

8 Munkacsoportok Teljesítmény-értékelő keretrendszer - WP2 A digitalizált tartalom katalógusai, felderítése. A többnyelvűség szempontja. - WP3 Átjárhatóság és elosztott szolgáltatások - WP4 A felhasználói igények, a tartalom és minőség keretrendszerének meghatározása, közös belépési pontok a kulturális Web oldalakra. - WP5 Szakértő központok és a legjobb példák azonosítása - WP6

9 Magyarország a MINERVAPlus-ban MINERVAPlus képviselő: Országos Széchényi Könyvtár NRG képviselő: NKÖM

10 Eddigi eredmények Rendezvények pl.: - Budapest, 2004. február 9-10. (beszámoló) - Dublin, 2004. június 29. (summary - szórólap) Kiadványok: - Coordinating digitisation in Europe - 2002, 2003 - országjelentések - Good practice handbook (fordítás alatt) - Cultural Website Quality Principles (lefordítva) Kulturális portálok The Austrian Digital Heritage - http://www.digital-heritage.at/ http://www.askaboutireland.ie/ http://mek.oszk.hu/minerva Kérdőíves felmérés a kulturális honlapok többnyelvűségéről

11 Köszönöm a figyelmet! Várjuk a további kérdéseket, érdeklődést: http://mek.oszk.hu/minerva/ moldovan@oszk.hu kaldos@oszk.hu szalokig@oszk.hu


Letölteni ppt "A digitalizációs munkák összehangolása az Európai Unióban. A MinervaPlus projekt Moldován István OSZK Helyismeret - Digitalizálás - Európai."

Hasonló előadás


Google Hirdetések