Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

DELOS projekt, Könyvtári Intézet Budapest, május 6.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "DELOS projekt, Könyvtári Intézet Budapest, május 6."— Előadás másolata:

1 Moldován István OSZK moldovan@oszk.hu
DELOS projekt, Könyvtári Intézet Budapest, május 6. A digitális kulturális örökség megőrzése kezdeményezések és technológiák A kulturális örökség digitalizálásának nemzetközi hálózata. A MINERVA projekt Moldován István OSZK

2 Alapvetések Az európai kulturális, tudományos örökség egyedülálló értékkel bír a világ szellemi vagyonában. A digitalizálás fontos tevékenység a szellemi örökség hozzáférhetővé tételében az állampolgárok számára. A digitalizált európai kultúra jelentőséggel bír az oktatás, a turizmus, az ipar számára is, gazdagítva a tudás alapú társadalmat. A kulturális intézmények (könyvtárak, múzeumok, levéltárak) kulcshelyzetben vannak állományaik digitalizálása, azok széleskörű hozzáférhetővé tétele tekintetében.

3 Miért kell koordinálni?
A meglévő tevékenységek, projektek átláthatóságának a hiánya nemzeti és nemzetközi szinten. Hiányoznak a széleskörben elfogadott normatívák és jó példák. Szükség van a tevékenységek megerősítésére, a szakértők és a tapasztalatok európai központjára. Szükség van a gyűjtemények átjárhatóságára az elosztott hozzáférések, a szolgáltatások fejlesztése érdekében. Elégtelen a többnyelvű hozzáférések lehetősége. Elégtelen a kooperáció az oktatási, kutatási és a kulturális intézmények valamint a tartalomipar között. Nincs biztos stratégia a digitális vagyon hosszútávú megőrzésére.

4 Kezdeti lépések 1999. dec. eEurope 2002 akcióterv - "Létrehozni a digitalizációs politikák és programok koordinációs mechanizmusát " 2001 január - "Kérdőíves felmérés a kulturális és tudományos tartalom nemzeti/regionális szintű digitalizációs politikáiról, programjairól” 2001. április a "lundi találkozó" - a tagállamok képviselőinek, szakértőinek találkozója egy koordinációs mechanizmus kidolgozásának érdekében. A "Lundi Alapelvek" és a "Lundi Akcióterv”

5 A "Lundi Alapelvek" - ajánlások
Létre kell hozni egy folyamatos fórumot a koordinációra. Támogatni és fejleszteni kell, hogy európai szinten láthatóvá legyenek az egyes országok digitalizálási politikáit, programjai. Elő kell segíteni és támogatni a tagországokban létező jó példákat (good practice), ki kell alakítani egy teljesítmény értékelést biztosító (benchmarking) hálózatot. Láthatóvá és elérhetővé kell tenni az európai kulturális és tudományos tartalmat, nemzeti nyilvántartások létrehozásával, amelyek a projekteket és a digitalizált tartalmat egyaránt regisztrálják.

6

7 National Representatives Group (NRG) Nemzeti Képviseleti Csoport A csoport az egyes tagállamok által jelölt szakértőkből áll. A csoport feladata a digitalizációs politikák és programok tényleges egyeztetése, összehangolása a Lundi Alapelvekkel összhangban. Az első NRG összejövetel december 11-én volt Brüsszelben, a harmadik december 10-én Koppenhágában.

8 MINERVA Ministerial NEtwoRk for Valorising Activities in digitisation http://www.minervaeurope.org
Indulás: március 7 ország - Olaszország, Belgium, Finnország, Svédország, Franciaország, Spanyolország, Egyesült Királyság Koordinátor: Olasz Kulturális Minisztérium A projekt célja egy olyan, a tagállamok (kulturális) minisztériumaiból álló hálózat létrehozása, amely a kulturális, tudományos tartalom digitalizálásának megvitatását, harmonizálását biztosítja, közös felületeket hoz létre, ajánlásokat, útmutatókat állít össze a digitalizáció, a metaadatok és a hosszú távú megőrzés területén.

9

10 Munkacsoportok Teljesítmény-értékelő keretrendszer - WP2
A digitalizált tartalom katalógusai, felderítése. A többnyelvűség szempontja. - WP3 Átjárhatóság és elosztott szolgáltatások - WP4 A felhasználói igények, a tartalom és minőség keretrendszerének meghatározása, közös belépési pontok a kulturális Web oldalakra. - WP5 Szakértő központok és a legjobb példák azonosítása - WP6

11 Bővítés - enlargement Stratégiai cél: Európa mind több országát bevonni a projektbe, különös tekintettel az újonnan csatlakozókat. Róma - első megbeszélés az újonnan csatlakozó országokkal. Európa Tanács elé terjesztés - MINERVAplus Új országok: Lengyelország, Málta, Szlovénia, Szlovákia, Csehország, Lettország, Oroszország, Izrael, Írország, Észtország, Litvánia, Magyarország

12 Magyarország a MINERVA-ban
Képviselő: Országos Széchényi Könyvtár Két javasolt munkabizottsági tag: WP3 - katalógusok: Neumann Digitális Könyvtár WP4 - átjárhatóság: MTA SZTAKI A munka most kezdődik! Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "DELOS projekt, Könyvtári Intézet Budapest, május 6."

Hasonló előadás


Google Hirdetések