Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Ethernet – bevezetés.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Ethernet – bevezetés."— Előadás másolata:

1 Ethernet – bevezetés

2 1970-es megjelenése óta az Ethernet fejlődése követte a nagysebességű LAN-okra vonatkozó igények növekedését.

3 Az Ethernet sikere a következő tényezőknek köszönhető:
Egyszerűség és könnyű karbantartás Az új technológiák átvételének képessége Megbízhatóság Alacsony telepítési és bővítési költségek

4 A Gigabit Ethernet megjelenésével az eredeti LAN technológiákkal áthidalható távolságok megnőttek, amivel az Ethernet MAN és WAN szabvánnyá vált

5 Az Ethernetet eredetileg arra tervezték, hogy lehetővé tegye két vagy több állomás számára ugyanazon átvitel közeg használatát úgy, hogy a jelek között ne keletkezzen interferencia.

6 Első lépések A megosztott közeg többes elérésének problémáját az 1970-es évek elején a Hawaii Egyetemen tanulmányozták. Ott fejlesztették ki az Alohanet nevű rendszert, amely a Hawaii-szigeteken található rádióállomások számára biztosított szabályozott elérést ugyanahhoz a megosztott frekvenciához. Ennek a munkának a nyomán jött később létre az Ethernet alapját adó hozzáférési módszer, a CSMA/CD.

7 A világ első LAN-ja Tervezését a Xeroxnál Robert Metcalfe és munkatársai végezték, több mint harminc évvel ezelőtt. Az Ethernet szabványt 1980-ban a Digital Equipment Company, az Intel és a Xerox alkotta egyesülés (DIX) tette közzé.

8 Az Ethernet szabvány alapján készült első termékek az 1980-as évek elején jelentek meg Az Ethernet szabvány alapján készült első termékek az 1980-as évek elején jelentek meg .

9 Jellemzők Az Ethernet legfeljebb 10 Mbit/s sebességű adatátvitelre volt képes vastag koaxiális kábelen keresztül, legfeljebb 2 km-es távolságra. Ezt a koaxiális kábeltípust vastagkábelnek (a rá épülő hálózatokat pedig thicknetnek) nevezték, vastagsága nagyjából a kisujjunkéval egyezett meg.

10 IEEE 1985-ben az IEEE Helyi és nagyvárosi hálózatok szabványügyi bizottsága LAN-okra vonatkozó szabványokat tett közzé. A szabványok jelölése egységesen 802-es számmal kezdődött. Az Ethernet szabványa a jelölést kapta. Az IEEE szándéka az volt, hogy szabványai kompatibilisek legyenek a Nemzetközi Szabványügyi Hivatal (ISO) szabványaival és az OSI modellel. Ennek érdekében az IEEE szabvány az OSI modell első rétegét, illetve második rétegének alsó felét fedi le

11 Újabb szabványok Az Ethernet 10 Mbit/s-os sávszélessége az 1980-as évek lassú személyi számítógépei számára több mint elegendő volt. Az 1990-es évek elejére azonban a számítógépek gyorsabbak lettek, a fájlok mérete megnőtt, és az adattovábbítás során egyre többször jelentkeztek torlódások. Ezeket a legtöbb esetben a szűkös sávszélesség okozta ben az IEEE bejelentette a 100 Mbit/s sebességű Ethernet szabványát, amelyet 1998-ban és 1999-ben a Gigabit Ethernet szabványok követtek.

12 Kompatibilitás Az eredeti Ethernet szabvánnyal ezeknek gyakorlatilag mindegyike kompatibilis. Amíg a keret valamilyen Ethernet hálózaton marad, addig nem változik meg. Az Ethernet ennélfogva rendkívül jól méretezhető megoldásnak számít. A hálózat sávszélessége akár többszörösére is növelhető, miközben maga az Ethernet technológia változatlan marad.

13 Kiegészítések Az eredeti Ethernet szabványt az új átviteli közegek és a nagyobb sebességek kezelése miatt számos kiegészítéssel látták el. A kiegészítések új technológiák szabványai, amelyek egyben a különféle Ethernet-változatok között kompatibilitást is megőrzik.

14 CSMA/CD Carrier Sense Multiple Access with Collision Detection (CSMA/CD) - Vivőérzékelő, többes hozzáférés, ütközésérzékeléssel az adni kívánó eszköz ellenőrzi, hogy a csatornán ad-e már valaki (azaz hallható-e egy vivőjel) Ha az eszköz adott ideig nem érzékel vivőt, elkezd adni. Ha két eszköz egyszerre ad, ütközés következik be, melyet minden adó érzékel. Ütközés esetén a kábelben megnő a jel amplitúdója, melyet minden a hálózathoz kapcsolt eszköz érzékel, akik véletlen ideig várnak, mielőtt újra próbálkoznának az adással.


Letölteni ppt "Ethernet – bevezetés."

Hasonló előadás


Google Hirdetések