Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Egy kis történelem Magyarországon a 18-19. sz. fordulóján abszolutikusan elnyomott ország. Uralkodója a Habsburg-családból származik. A magyarság érdekét.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Egy kis történelem Magyarországon a 18-19. sz. fordulóján abszolutikusan elnyomott ország. Uralkodója a Habsburg-családból származik. A magyarság érdekét."— Előadás másolata:

1 Egy kis történelem Magyarországon a 18-19. sz. fordulóján abszolutikusan elnyomott ország. Uralkodója a Habsburg-családból származik. A magyarság érdekét figyelmen Kívül hagyja, csak az elnyomó Ausztriának kedvez.

2 Az ország helyzete reménytelen: Nem magyar a király Németesítő szándék (a magy. nem hiv. ny.) A magy. katonákat külföldre viszik, nem a hazájukat védik A magy. gazdaság (ipar) nem tud fejlődni a korszerűtlenség miatt Az adók és a vámok nem Mo-t, hanem az idegen uralkodót gazdagítják A sajtót és az irodalmat cenzúrázzák A társadalom elmaradaott, feudális jellegű (jobbágy, robot, nincs közteherviselés)

3 Abszolutizmus: Egyeduralom Az uralkodó saját kénye-kedve szerint vezeti az országot, nem törődik a nemzet érdekeivel Cenzúra: Az írások tartalmának felügyelete. A cenzor az uralkodóellenes írásokat nem engedi kinyomtatni.

4 Mo. nagyjai tenni akartak a nemzet érdekében. 1825-ben elkezdődött valami= REFORMKOR Reformkor: Lassú de békés változások sorozata, amíg a célt el nem érik 1825-1848. márc. 15-ig tart Széchenyi István lendíti be a reformkor kerekét (MTA--- egy évi jövedelem) Magyar lett a hivatalos nyelv (1844) Fejlődik a kultúra Országgyűléseken(diétákon) akarják jobbítani az ország sorsát Feltűnik Kossuth Lajos A reformok sorozata 1848. márc. 15-én forradalomba torkollik. Forradalom: gyors, drasztikus változás akár vér is folyhat, áldozatok is lehetnek


Letölteni ppt "Egy kis történelem Magyarországon a 18-19. sz. fordulóján abszolutikusan elnyomott ország. Uralkodója a Habsburg-családból származik. A magyarság érdekét."

Hasonló előadás


Google Hirdetések