Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Úti okmányok.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Úti okmányok."— Előadás másolata:

1 Úti okmányok

2 Útlevél, úti okmányok, utazási igazolványok:
Az ország területét elhagyni, illetve idegen országba belépni érvényes úti okmánnyal illetve személyazonosító igazolvánnyal lehet. Magyar állampolgár személyazonosító igazolvánnyal az Európai Gazdasági Térségről szóló Egyezményben részes tagállam területére és a tagállamok között utazhat, valamint azokba az országokba, ahová azt nemzetközi szerződés lehetővé teszi.

3 Mi az úti okmány? Úti okmány az útlevél, valamint nemzetközi szerződésben, továbbá a Kormány rendeletében meghatározott, a külföldre utazásra, illetőleg az onnan való visszatérésre jogosító hatósági igazolvány, bizonyítvány vagy irat.

4 Útlevél Útlevél a Magyar Köztársaság tulajdonát képező hatósági igazolvány világ összes országába utazásra, illetőleg hazatérésre való jogosultságát hitelesen igazolja. Típusai: - magánútlevél, - ideiglenes magánútlevél, - diplomata-útlevél, - külügyi szolgálati útlevél, - szolgálati útlevél, - hajós szolgálati útlevél

5 Igazolványok Határátlépési igazolvány Hazatérési igazolvány
annak a magyar állampolgárnak adható, akinek nemzetközi szerződésből eredő feladata vagy szolgálata ellátása érdekében az államhatár rendszeres átlépése szükséges. A kérelmet a Központi Adatfeldolgozó, Nyilvántartó és Választási Hivatalnál (továbbiakban: Központi Hivatalban) lehet kezdeményezni. Hazatérési igazolvány a külföldön tartózkodó magyar állampolgár részére hazatérés céljából kérelemre kell kiállítani, ha az útlevele lejárt, elveszett, ellopták, vagy utazásra egyéb okból alkalmatlanná vált, és a hazatéréshez szükséges magánútlevél kellő időn belül nem szerezhető be. A kérelmet a külképviseletnél lehet benyújtani.

6 Általános eljárási szabályok
évi CXL. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni - Az úti okmány iránti kérelemhez csatolni kell a kérelmező birtokában lévő előző úti okmányát. -Az illeték megfizetése postai átutalással (csekken), házipénztárban vagy banki átutalással (bankkártyával) történhet. Abban az esetben, amikor az ügyfél nem személyesen jelenik meg, az úti okmány iránti kérelemhez két fényképet is csatolni kell. -Az útlevél iránti kérelem előterjesztésekor a kérelmező jogosultságát személyazonosságát és állampolgárságát ellenőrizni kell. - sajátkezű aláírását szükséges - Az úti okmány kiadására irányuló eljárás kérelemre indul, a kérelem benyújtása az okmányirodákban elektronikus adatlapon történik. Külön jogszabályban meghatározott formanyomtatvány szolgál a diplomata-, a külügyi szolgálati útlevél, a határátlépési igazolvány, szolgálati és hajós szolgálati útlevél iránti kérelmek, továbbá a meghatalmazott útján illetőleg a lakó- vagy tartózkodási hely szerint illetékes jegyzőnél előterjesztett kérelem esetén.

7 Az úti okmány cseréjét kell kérni, ha
az állampolgárnak az úti okmányban szereplő adatai megváltoztak, vagy - személyazonosításra alkalmatlanná vált, betelt vagy megrongálódott. A soron kívüli eljárás A magánútlevél soron kívüli kiállítására vonatkozó kérelmet a körzetközponti jegyzőnél, vagy a Központi Hivatalnál lehet előterjeszteni. útlevélhatóság a magánútlevelet soron kívül állítja ki 5 munkanapon belül kiadásának illetéke illeték kétszerese

8 házi őrizet vagy úti okmány elvételének hatálya alatt áll
Nem utazhat külföldre Aki előzetes letartóztatásban kényszergyógykezelés ill. házi őrizet vagy úti okmány elvételének hatálya alatt áll 10 millió forint összegű adóhiányból járulékból, illetve hozzájárulásból származó tartozása van. akinek úti okmánya elvételét háromévi vagy ennél súlyosabb szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmény miatt elrendelték.

9 Vízum egy ország területére való belépésre, ott tartózkodásra, kiutazásra, vagy egy ország területén való átutazásra feljogosító engedély. Lehet külön okmány, vagy a kérelmező útlevelébe beütött pecsét. A vízumot kibocsátó ország különböző feltételeket szabhat, például csak egyszeri belépésre jogosult, vagy csak munkavállalási engedélyhez kötötten adja ki. A vízum bármikor visszavonható, és önmagában nem garantálja a sikeres határátlépést. Vízum köteles országok Törökország, Dubai, Jordánia Vietnám Indonézia

10 Vízum Típusai Repülőtéri tranzit vízum: a repülőtéri tranzitzónába való belépésre jogosít a továbbutazásig. Átutazó vízum: egyszeri vagy többszöri, alkalmanként 5 napot meg nem haladó átutazásra jogosít. Rövid tartamú beutazási vízum: az első beutazástól 6 hónapig, de valamennyi beutazást figyelembe vételével összesen 90 napig terjedő tartózkodásra jogosít. Tartózkodási vízum: legfeljebb 1 év időtartamú, meghatározott célú tartózkodásra jogosít, de szezonális munkavállalás céljából vagy humanitárius okokból kiadott vízum legfeljebb 6 hónapig terjedő tartózkodásra jogosít. A tartózkodási vízum akkor adható ki ha a külföldi munkavállalását a munkaügyi hatóság engedélyezte. Ha a külföldi tevékenysége a Magyar Köztársaság számára gazdasági haszonnal jár vagy tudományos, kulturális értéket képvisel.

11 Beutazás 2004. Máj. 1-ét majd Jan. 1-ét követően a szomszédos EU tagállamokkal közös határszakaszokon (Ausztria, Szlovákia, Romániában) határforgalom leegyszerűsödött : Ami az úti okmány és a gépjármű gyors ellenőrzését jelenti. Magyar állampolgárok szabad mozgását tehetik meg az Európai gazdasági térség tagállamaiba személyazonossági igazolvánnyal is: Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus, Csehország, Dánia, Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Franciaország, Izland, Írország, Görögország, Hollandia, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Magyarország, Málta, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország Svédország, Szlovákia, Szlovénia. Svájc: 2004.máj. 1 után lehetővé tette a személyazonossági kártyával történő beutazást.


Letölteni ppt "Úti okmányok."

Hasonló előadás


Google Hirdetések