Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Bevezetés a terminológiába. input output Gépi feldolgozás Jelentés- független Jelentés- függő Információfeldolgozás.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Bevezetés a terminológiába. input output Gépi feldolgozás Jelentés- független Jelentés- függő Információfeldolgozás."— Előadás másolata:

1 Bevezetés a terminológiába

2 input output Gépi feldolgozás Jelentés- független Jelentés- függő Információfeldolgozás

3 Beteg neveBetegség …… ….… Jelentés- független Jelentés- függő ABC sorrendSzervrendszer szerinti csoportosítás

4 Mi az, hogy jelentés? jeljelentés ValóságReprezentáció

5 Fontos megkülönböztetés Egyed, individuum, partikularitás (pl. II. János-Pál, az Országház, az az 1db. Algopyrin tabletta amit tegnap este 7-kor bevettem) Kategória, típus, osztály, univerzalitás (fogalom) (pl. pápa, ember, épület, Algopyrin, gyógyszer)

6 Mi az, hogy jelentés? 1.Individuum nevek 2.Kategória nevek 3.Mondatok, állítások, üzenetek jelentése (szintaktikai, szemantikai, pragmatikai szint) "Tegnap este bevettem egy Algopyrin tablettát." – nincs valóságbeli megfelelője = hamis állítás "az az 1db. Algopyrin tabletta amit tegnap este 7-kor bevettem" – nincs valóságbeli megfelelője = üres halmaz

7 Mi az, hogy jelentés? 1.Individuum nevek 2.Kategória nevek 3.Mondatok, állítások, üzenetek jelentése (szintaktikai, szemantikai, pragmatikai szint) Terminológia

8 Egyértelműség jeljelentés ValóságReprezentáció Egy jelEgy jelentés Egy név (azonosító)Egy egyed Egy név Egy kategória

9 Halmaz  kategória Halmazok Kategóriák – elem fogalom helyett "példány" – a példányok összessége nem határozza meg a kategóriát, az elemek időben változhatnak.

10 Formális nyelvek Kötött szimbólumkészlet, de konstansok, változók kötetlenek. A formális nyelven leírt állítások akkor egyértelműek, ha a benne szereplő nevek jelentése egyértelmű.

11 Természetes nyelv Egyértelmű nevek esetén sem feltétlenül egyértelmű. A nevek többértelműsége nehezíti az egyértelmű jelentés meghatározását A természetes nyelv gépi feldolgozása mindig "fordítás" áttérés valamilyen más reprezentációs rendszerre. (Természetes vagy formális nyelv)

12 Szerkezeti többértelműség (Meglátogatott egy dán teológust) Feleségül vett egy japán nyelvészt Mindkét országon egy folyó fut keresztül Levettem az almát a polcról, és megettem. Levettem az fedőt a levesről, és megettem. Láttam egy embert a hegyen látcsővel.


Letölteni ppt "Bevezetés a terminológiába. input output Gépi feldolgozás Jelentés- független Jelentés- függő Információfeldolgozás."

Hasonló előadás


Google Hirdetések