Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A Magyar Köztársaság euro-atlanti csatlakozásának politikai vonatkozásai. A magyar diplomácia további feladatai az európai politikai integrálódás folyamatában.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A Magyar Köztársaság euro-atlanti csatlakozásának politikai vonatkozásai. A magyar diplomácia további feladatai az európai politikai integrálódás folyamatában."— Előadás másolata:

1 A Magyar Köztársaság euro-atlanti csatlakozásának politikai vonatkozásai. A magyar diplomácia további feladatai az európai politikai integrálódás folyamatában Vándor János 2009. április 23.

2 Az euro-atlanti csatlakozás meghatározó politikai elemei (visszatekintés) A rendszerváltás külpolitikai igényei (180 fokos fordulat K-Ny viszonylatban; a hármas prioritás) Belső társadalmi, politikai, gazdasági kiigazítás A NATO-csatlakozás (1999.) Az Európai Unióhoz való csatlakozás (2004.) 2004. május 1-ével – lényegében – lezárult az euro-atlanti integrálódás folyamata

3 Az euro-atlanti betagozódás külpolitikai hatásai

4 Magyarország külkapcsolati rendszerének jellege és prioritási területei: - szomszédok + határon túli magyarok - a Balkán - Oroszország - Kína és Ázsia

5 A külkapcsolati stratégia célrendszere

6 A magyar külpolitika alapjai az új feltételrendszerben A külpolitika központi feladata az optimális külső feltételek biztosítása Magyarország biztonságához, gazdasági - társadalmi modernizációjához és gyors európai felzárkózásához.

7 A külpolitika külső feltételrendszerén belül kiemelkedő helyet foglalnak el olyan kérdéskörök, mint - a biztonság(politika); - a (globális) gazdaság; - a kulturális átalakulása

8 Stratégiai cél No. 1.: az Európai Unió

9 Stratégiai cél No. 1.: az Európai Unió (2)

10 Stratégiai cél No. 1.: az Európai Unió (3)

11 Stratégiai cél No. 1.: az Európai Unió (4)

12 Stratégiai cél No. 2.: a NATO

13 Kapcsolatok az USA- val


Letölteni ppt "A Magyar Köztársaság euro-atlanti csatlakozásának politikai vonatkozásai. A magyar diplomácia további feladatai az európai politikai integrálódás folyamatában."

Hasonló előadás


Google Hirdetések