Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

FOGALOM 1 Változó földfelszín. FOGALOM 2 „ A nagy hegyek még az ember előtt születtek; a föld mozdulatlan mélyében őrzik azt a vad erőt, mely létrehozta.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "FOGALOM 1 Változó földfelszín. FOGALOM 2 „ A nagy hegyek még az ember előtt születtek; a föld mozdulatlan mélyében őrzik azt a vad erőt, mely létrehozta."— Előadás másolata:

1 FOGALOM 1 Változó földfelszín

2 FOGALOM 2 „ A nagy hegyek még az ember előtt születtek; a föld mozdulatlan mélyében őrzik azt a vad erőt, mely létrehozta őket hajdan” /Keresztury Dezső/

3 FOGALOM 3 Gyűrthegységek Gyűrthegységek

4 FOGALOM 4 Keletkezésük Bizonyára tapasztaltad eddigi tanulmányaid során, hogy a természet milyen csodálatos földrajzi képződmények létrehozására képes. Vajon mi lehet az oka e gyönyörű hegységek kialakulásának?

5 FOGALOM 5 Feladatok 1.Hogyan keletkeztek ezek a hegységek? 2.Mi jellemzi felszínüket? ……………………vonulatok ……………………völgyek ……………………hegycsúcsok ……………………hegygerincek ……………………lejtők

6 FOGALOM 6 Kialakulásuk A fiatal lánchegységek gyűrődéssel keletkeztek. A Föld belső erőinek hatására a kőzetlemezek közötti medencékben lerakódott üledékrétegek felgyűrődtek. Így egymáshoz láncszerűen kapcsolódó hegyvonulatok, jöttek létre,az Alpok és a Kárpátok. 2

7 FOGALOM 7 Felszínük jellemzői Felszínük jellemzői: Párhuzamos vonulatok Hegyes sziklás csúcsok Csipkézett hegygerincek Meredek, szakadékos lejtők Hosszanti völgyek Ne lapozz tovább! Kattints! 5X

8 FOGALOM 8 Növényzeti övek a magashegységben hegyes, sziklás csúcs havasi rét fenyőerdő lombos erdő

9 FOGALOM 9 Ellenőrzés, visszacsatolás 1 Ellenőrzés, visszacsatolás 1 1. Milyen magasak fiatal lánchegységek? a m b m c m felett 2. Milyen folyamat hozta létre a lánchegységeket? a. vetődés b. gyűrődés c. vulkánkitörés 1. Válasz c. 2. Válasz b.

10 FOGALOM 10 Ellenőrzés, visszacsatolás 2 1. Milyenek a fiatal lánchegységekben a hegyek csúcsai? a. legömbölyítettek b. hegyesek c. szélesek 2. Milyenek a fiatal lánchegységben a lejtők? a. lankásak b. meredekek c. tágasak 1. Válasz b. 2. Válasz b.

11 FOGALOM 11 KÁRPÁTOK KÁRPÁTOK

12 FOGALOM 12 ALPOK

13 FOGALOM 13 ALPOK

14 FOGALOM 14 Röghegységek

15 FOGALOM 15 Keletkezésük Vetődéssel keletkeztek

16 FOGALOM 16 Feladatok 1.Mi jellemzi felszínüket? ……………………hegytetők ……………………völgyek ……………………medencék ……………………fennsíkok ……………………lejtők

17 FOGALOM 17 Vulkánok Működő vulkán

18 FOGALOM 18 Vulkáni működés mozzanatai Feladat Melyek a vulkáni működés mozzanatai?

19 FOGALOM 19 A vulkán részei Írd le a vulkán részeit! 9

20 FOGALOM 20 Alföldek Keletkezésük: 1.A folyók lerakták hordalékukat 2.Tengeri elöntés 3.Üledékképződés 4.A terület feltöltődött 5.A terület lesüllyedt 6.A szél finom port szállított Rakd helyes sorrendbe!

21 FOGALOM 21 Vizek a felszín alatt Talajvíz

22 FOGALOM 22 Vizek a felszín alatt Rétegvíz

23 FOGALOM 23 Vizek a felszín alatt Belvíz

24 FOGALOM 24 Tavak keletkezése Hogyan keletkezett a képen látható tavak medencéje? 1.Árkos süllyedés 2.Szél vájta tó 3.Krátertó 4.Morénató 5.Holtág

25 FOGALOM 25 Folyók építő munkája Mit építenek a folyók a medrükben?

26 FOGALOM 26 Folyók építő munkája

27 FOGALOM 27 Folyók romboló munkája 1 2

28 FOGALOM 28 Gleccserek építő, romboló munkája 1 2

29 FOGALOM Értékelés A következőkben a tanult ismeretek elsajátításának a mértékét fogjuk ellenőrizni.

30 FOGALOM 30 Kérdések és válaszok Melyik hegység keletkezett a legrégebben? a. röghegység b. gyűrthegység c. vulkanikus hegység 2. Milyen kőzet építi fel a vulkáni hegységet? a. mészkő b. andezit c. homokkő 3. Melyik nem üledékes kőzet? a. homokkő b. mészkő c. gránit 4. Hányszor áradnak folyóink? a. 4 b. 1 c Válasz a. 2. Válasz b. 3. Válasz c. 4. Válasz c.

31 FOGALOM 31 Kérdések és válaszok Melyik külső erő hozza létre a morénát? a. gleccser b. víz c. szél 6. Mely hegység nem vulkánikus hegység? a. Visegrádi-hegység b. Bakony c. Mátra 7.Milyen formákat nem hoz létre a vetődés? a. árok b. medence c. U alakú völgy 8. Melyik nem síkság? a. fennsík b. alföld c. kiemelt rög 5. Válasz a. 6. Válasz b. 7. Válasz c. 8. Válasz c.

32 FOGALOM 32


Letölteni ppt "FOGALOM 1 Változó földfelszín. FOGALOM 2 „ A nagy hegyek még az ember előtt születtek; a föld mozdulatlan mélyében őrzik azt a vad erőt, mely létrehozta."

Hasonló előadás


Google Hirdetések