Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A Kis-Balaton hagyományai és népművészete

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A Kis-Balaton hagyományai és népművészete"— Előadás másolata:

1 A Kis-Balaton hagyományai és népművészete

2 BUZSÁKI NÉPSZOKÁSOK Idõszámításunk mindig esztendõben számol, míg az emberi életnek különlegesen kiemelkedõ alkalmai vannak, a születés, a házasság és a halál. Ezek együttesen alkotják azt a rendet, amelyben a hagyományos módon élõ közösségek mindennapjai és ünnepei lejátszódnak és meghatározza életünket, szokásainkat, kultúránkat, hagyományainkat.

3 Buzsáki tájház

4 A születés és a kisgyermekkor hagyományai
Leginkább a szülést megelõzõ idõszakhoz, a terhességhez és az utána következõ gyermekágyhoz kapcsolódnak mágikus eljárások, hiedelmek. A születés fontos esemény volt, de olyan nagy jelentõséget csak az elsõ gyermeknek tulajdonítottak. A gyermekhalandóságot nem övezte olyan tragédia, mint a mai idõben: „Amit a Jóisten nekünk szán, megmarad, amit nem, azt elveszi.”

5 A házasságkötés szokásai
A századfordulón különvált még a vagyoni helyzet miatt módosabbak és a szegények lakodalma. A lakodalmat megelõzõ ismerkedés, a párválasztás, a hozomány mind-mind alaposan átformálódtak. A mai lakodalmak már csak töredékben õrzik a népszokásokat. Megváltozott az idõpont, nem kötõdik olyan szorosan a tavaszhoz, vagy az õszhöz Faluhelyen ma is presztízskérdés a lakodalom nagysága, megszólják, ahol szûk családi körben történik a nevezetes esemény:  „ még annyi pénze se vót, hogy lakodalmat tartson, sajnáta a pénzt a lakodalomra”.  Itt nem fogadják el a mai fiatalok másféle szemléletét.

6 Házasságkötés szokásai

7 Temetési szokások A halál és a temetés szokás- és hiedelemvilága nem olyan változatos és széleskörû, mint a lakodalomé, de a temetési szokások sokkal több archaikus vonást õriznek napjainkig mint a lakodalmi szokások. Azt tartják, hogy a halált bizonyos események elõre megjelenítik pl. leesik a kép a falról, tükör elreped anélkül, hogy bárki hozzáérne, megáll az óra, bár föl van húzva stb. Olyan is akadt az adatközlõk között, akik álomból következtettek egy-egy halál bekövetkeztére. „Aszt ámottam, hogy a nénnyémnek szép hosszi haja vót és én aszt nagy késse levágtam. Másnap este meg is haat, pejig beteg se vót.”

8 Temetés

9 Buzsáki hímzés  Buzsákon három hímzésfajta ismert, a vézás, a boszorkányos, és a rátétes, más nevén „bécsis” hímzés. 

10 Buzsáki hímzés

11 Buzsáki hímzés

12 Buzsáki hímzés


Letölteni ppt "A Kis-Balaton hagyományai és népművészete"

Hasonló előadás


Google Hirdetések