Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Cím: Az ökolábnyom Prezentációt készítette: Pető Zsombor Felkészítő tanár: Lángné Juhász Szilvia Iskola: Gregor József Általános Iskola Szeged, Fő fasor.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Cím: Az ökolábnyom Prezentációt készítette: Pető Zsombor Felkészítő tanár: Lángné Juhász Szilvia Iskola: Gregor József Általános Iskola Szeged, Fő fasor."— Előadás másolata:

1 Cím: Az ökolábnyom Prezentációt készítette: Pető Zsombor Felkészítő tanár: Lángné Juhász Szilvia Iskola: Gregor József Általános Iskola Szeged, Fő fasor 61.

2 Mindennapi életvitelünk nyomot hagy a Földön.
Az ökolábnyom Mindennapi életvitelünk nyomot hagy a Földön. Életmódunk, döntéseink befolyásolják, mennyit élünk föl a Föld javaiból.

3 Az ökolábnyom fogalma Az ökolábnyom azt fejezi ki, hogy életvitelünk mennyire terheli meg a természeti környezetet. Kifejezi, mekkora területre lenne szükségünk ahhoz, hogy hosszú távon, a környezet károsítása nélkül legyen megtermelhető az élelem, előállítható az energia, az üzemanyag, az építőanyag, a kényelmünket szolgáló gépek, ruhák, használati tárgyak stb., és azt, hogy mekkora területen lenne eltüntethető a mindezzel járó hulladék.

4 Az ökolábnyom mérete Az ökolábnyom mértékegysége a globális földhektár. Ha megnézzük, hogy a Földön 12,6 milliárd hektár hasznosítható föld- és tengerfelület van és már 7 milliárd ember, akkor kiszámítható, hogy valójában minden emberre csak 1,8 hektár jut. Ezzel szemben 2007-re a világ ökolábnyoma 2,7 hektárra nőtt, ami 0,9 hektárral meghaladja a rendelkezésre álló hasznos területet.

5 Az ökolábnyom növekedése
Nagyobb az ökológiai lábnyomunk, mint a Föld biológiai eltartó képessége, azaz olyan ütemben használjuk az erőforrásokat, amivel a természet megújuló képessége már nem képes lépést tartani. Jelenlegi életmódunk fenntartásához 1,5 Földre lenne szükségünk. Általában minél gazdagabb egy ország vagy régió, annál nagyobb a lábnyoma. A Perzsa-öbölbeli Katar vezet 12,6 globális hektárral, az USA lábnyoma 7,99 globális hektár, Ausztria egy főre jutó ökológiai lábnyoma 5,44 globális hektár. Magyarországé 4,4: A fenntarthatónál 1,65, a világátlagnál 0,75 hektárral nagyobb lábon élünk!

6 Az ökolábnyom méretét befolyásoló tényezők

7 Az ökolábnyom méretét befolyásoló tényezők 1. Lakáskörülmények
A lakóház építőanyaga Egy főre jutó lakóterület nagysága Energiatakarékos megoldások alkalmazása Megújuló energia felhasználása Minél több az egy főre jutó lakóterület és minél energia pazarlóbb a használat, annál nagyobb a benne élők lábnyoma.

8 Az ökolábnyom méretét befolyásoló tényezők 2. Étkezési szokások
Elfogyasztott hús mennyisége Házilag elkészített élelmiszerek fogyasztása Előrecsomagolt élelmiszerek fogyasztása A fogyasztott élelmiszerek származási helye A nagyarányú húsfogyasztás, az előregyártott élelmiszerek fogyasztása és a nem helyben előállított termékek vásárlása szintén növeli a lábnyomot.

9 Az ökolábnyom méretét befolyásoló tényezők 3. Közlekedési szokások
A közlekedésre legtöbbet használt jármű típusa Iskolába vagy munkába járáshoz használt jármű típusa Használ-e tömegközlekedési eszközt Használ-e kerékpárt a közlekedésre, szokott-e gyalogolni Milyen távolra szokott utazni nyaralni és milyen közlekedési eszközzel A motorizált közlekedési eszközök minél gyakoribb és hosszabb távú használata növeli a lábnyomot, ellenben a kerékpározás kevésbé.

10 Az ökolábnyom méretét befolyásoló tényezők 4. Háztartási eszközök
Háztartási eszközök, tartós fogyasztási cikkek használata, vásárlási gyakorisága Energiatakarékos eszközök alkalmazása A sok elektromos háztartási eszköz használata növeli a lábnyomot. Ha azok elavultak, (fogyasztásuk nagy), akkor annál jobban.

11 A háztartásban keletkező hulladék mennyiségét tudatosan csökkenti-e
Az ökolábnyom méretét befolyásoló tényezők 5. Keletkezett hulladék mennyisége A háztartásban keletkező hulladék mennyiségét tudatosan csökkenti-e Újrahasznosít-e valamilyen csomagolóanyagot Szelektíven gyűjti-e a hulladékot A nagyarányú újrahasznosíthatatlan hulladék növeli a lábnyomot.

12 Csökkentsd a lábnyomod!
Használj energiatakarékos megoldásokat! Kerékpározz! Fogyassz helyben vásárolt, házi készítésű élelmiszereket!

13 Utazz tömegközlekedéssel!

14 Gyűjtsd szelektíven a szemetet!

15 Kérdések Mi az ökolábnyom? Mik befolyásolják a lábnyom méretét?
Hogyan csökkenthetjük az ökológiai lábnyomunk?

16 Források Szöveg: http://www.fna.hu/mittehetsz/okolabnyom
Képek:


Letölteni ppt "Cím: Az ökolábnyom Prezentációt készítette: Pető Zsombor Felkészítő tanár: Lángné Juhász Szilvia Iskola: Gregor József Általános Iskola Szeged, Fő fasor."

Hasonló előadás


Google Hirdetések