Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Levegőtisztaság-védelem 3. előadás Természetes és antropogén eredetű légszennyezők. Pont-,vonal-, diffúz források.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Levegőtisztaság-védelem 3. előadás Természetes és antropogén eredetű légszennyezők. Pont-,vonal-, diffúz források."— Előadás másolata:

1 Levegőtisztaság-védelem 3. előadás Természetes és antropogén eredetű légszennyezők. Pont-,vonal-, diffúz források

2 2010. szeptember 27.2 Levegőszennyezés - levegőterhelés Légszennyező anyagnak a légszennyező anyag kibocsátási határértéket meghaladó mértékű levegőbe bocsátása. A légszennyezés, direkt vagy indirekt emberi tevékenység révén a légtérben lévő anyag vagy anyagok jelenléte oly mértékben, amely károsan befolyásolja az emberiséget, állat-, és növényvilágot, valamint az anyagi javakat. Valamely anyag vagy energia levegőbe juttatását levegőterhelésnek nevezzük.

3 2010. szeptember 27.3 Légszennyező anyagok A levegő természetes minőségét hátrányosan befolyásoló olyan anyag, amely természetes forrásból vagy az emberi tevékenység közvetlen vagy közvetett eredményeként kerül a levegőbe, és amely káros vagy káros lehet az emberi egészségre, a környezetre, illetve károsítja vagy károsíthatja az anyagi javakat. Emberi tevékenység vagy természeti folyamatok során a légkörbe bocsátott bármely olyan anyag, amely az emberre vagy környezetre kedvezőtlenül hat. Mindazon szilárd, cseppfolyós, gáz vagy gőz halmazállapotú anyagok, amelyek a levegő minőségét hátrányosan befolyásolják.

4 2010. szeptember 27.4 Természetes eredetű légszennyezők Független az emberi tevékenységtől vulkáni tevékenység (por, hamu, H 2 S, SO 2, HCl, CO) katabolikus folyamatok (föld- és vízfelszínről) (CO 2, CH 4, H 2 S, NH 3, aminok, merkaptánok) mikroorganizmusok tevékenysége (NO x ) hidroszféra mozgása (aeroszol, Na +, K +, Cl -, SO 4 - ) litoszféra mozgása (SiO 2, CaCO 3, CaSO 4, MgSO 4, AlO 3, Fe 2 O 3 ) bozót-, erdőtüzek (CO, CO 2, korom, C x H y ) villámlások (NO x, O 3 )

5 2010. szeptember 27.5 Antropogén eredetű légszennyezők Olyan légszennyező források, amelyek az emberi tevékenység következtében jön létre (pl. ipari folyamatok vagy azokkal összefüggő kisegítő folyamatok során). Légszennyező forrás minden berendezés, épület, jármű, vagy szabadban elhelyezkedő anyag (meddőhányó, széntároló, szemétlerakó hely), amely levegőterhelést okoz. A légszennyező források fő típusai: pontforrások (ún. koncentrált paraméterű források) – ahol a kibocsátás jellemzői (koncentráció, térfogatáram) méréssel egyértelműen meghatározhatók.

6 2010. szeptember 27.6 Antropogén eredetű légszennyezők felületi (ún. szórt paraméterű vagy diffúz) forrásoknál a szennyező anyagokat kibocsátó felület nagysága legtöbbször ugyan meghatározható, de a hordozó gáz térfogata és sebessége nem, így a környezetbe kerülő anyagok mennyiségére csak közvetett mérések és számítások útján lehet következtetni. a diffúz források lényeges alcsoportját képezik az ún. vonalas légszennyező források (vonalforrások). Ide tartoznak a közutak, vasútvonalak, vízi utak és légifolyosók. Ezeket a forrásokat az jellemzi, hogy szennyező hatásukat a rajtuk áthaladó járművek száma és egyedi kibocsátása határozza meg.

7 2010. szeptember 27.7 Gáz halmazállapotú légszennyező anyagok emissziója


Letölteni ppt "Levegőtisztaság-védelem 3. előadás Természetes és antropogén eredetű légszennyezők. Pont-,vonal-, diffúz források."

Hasonló előadás


Google Hirdetések