Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

„Mielőtt belekezdesz, konzultálj az orvosoddal”

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "„Mielőtt belekezdesz, konzultálj az orvosoddal”"— Előadás másolata:

1 „Mielőtt belekezdesz, konzultálj az orvosoddal”
ERŐEMELÉS „Mielőtt belekezdesz, konzultálj az orvosoddal”

2 Az erőemelés kialakulása
Ősidők óta titkos vágya az embereknek hogy erősek legyenek. Már az ókori görögök és rómaiak is kedvelték az erőmutatványokat. Az erőversenyek igen népszerűek voltak, és a győzteseket nagy tisztelet övezte. A crotoni Milon görög atlétáról feljegyezték, hogy i.e. 684-ben úgy edzett, hogy egy borjút emelgetett. Azt remélte, hogy a borjú növekedésével együtt az ő ereje is növekedni fog, de a jószág túl gyorsan nőtt, és Milon ereje nem tudott vele lépést tartani.

3 Más vélemények szerint az északi népeknél, a favágók körében, divatos rönkemelgetésből, nagy súlyú fadarabokkal való guggolásból alakult ki ez a sport.

4 Eugen Sandow, a testépítés atyja, erősember, súlyemelő.
Az erősember, erőemelés, súlyemelés, és testépítés sportágak szétválása nem egyik pillanatról a másikra történt, voltak átfedések.

5 és nem olimpiai sportág az ERŐEMELÉS
A modern olimpiai játékok óta a súlyemelés ismét nagy megbecsülésnek örvend, viszont kevésbé ismert, és nem olimpiai sportág az ERŐEMELÉS 553kg kg kg

6 Két okból nem lett olimpiai sportág
Egyrészt:A sportolók nem testesítik meg az esztétikus, egészséges embereszményt,

7 A második ok pedig, a segítő/védő ruhák

8 A sportág múltját nehéz nyomon követni: mikor, hogyan, miért és hol kezdődött.
Talán olyan emberberek kezdték, akik hihetetlenül erősek voltak, de nem kívántak az olimpiákon részt venni, de mégis szerették volna összemérni az erejüket. Kezdetben az úgynevezett erőbajnokságokon kétkezes emelések,fekvenyomás és guggolás szerepelt a versenyprogramban.

9 Az első brit erőbajnokságot 1958-ban rendezték
Az első brit erőbajnokságot 1958-ban rendezték ban volt az áttörés, amikor a kétkezes emeléseket elhagyták, és kialakították a fogásnemek mai sorrendjét, amely: (szabályok)

10 hibák

11 Az erőemelés másik versenyága a fekvenyomás
Az erőemelés másik versenyága a fekvenyomás. Az első világbajnokságot 1971-ben., az Egyesült Államokban rendezték.

12 Hazánkban az erőemelő sport az 1960-as években jelent meg, és 1968-ban volt a sportág első hazai versenye. Két évtizedet kellett arra várni, hogy a "másik nyugatról jött sportággal" a testépítéssel együtt közösen szakszövetséget alakíthasson. 1989. december 16-án Budapesten megalakult a Magyar Testépítő és Erőemelő Szövetség.

13 A Magyar Erőemelő Szövetség 1996. február 25-én alakult
A Magyar Erőemelő Szövetség február 25-én alakult. Első elnökének Rónaszéki Andrást választották, aki azóta is betölti ezt a tisztséget.

14 A Magyar Erőemelő Szövetség rendkívül szép eredményeket tud felmutatni, még az önállóvá válás előtt és 1996 február 25.-e után is Európa és világbajnokok sora mutatja a nemzetközi mezőnyben elfoglalt előkelő helyünket. Kitűnő nemzetközi szereplésünk elismeréseként a nemzetközi szövetség vezetése évről évre világ és európabajnokságok rendezésével bízta meg szövetségünket: 1990-ben master’s erőemelő európa-bajnokság Orosháza, 1991-ben master’s erőemelő európa-bajnokság Budapest, 1992-ben junior erőemelő európa-bajnokság Budapest, 1993-ban fekvenyomó világbajnokság Budapest, 1994-ben női erőemelő európa-bajnokság Orosháza, 1995-ben Duna Kupa Nemzetközi Erőemelő verseny, 1996-ban Siófokon felnőtt férfi erőemelő európa- bajnokságot, Gyulán master’s női-férfi Európa bajnokságot, 1997-ben Székesfehérváron master’s női-férfi erőemelő világbajnokságot, 1998-ban junior erőemelő világbajnokságot, 1999-ben fekvenyomó európabajnokságot, 2000-ben erőemelő master’s európabajnokságot, 2001-ben master’s fekvenyomó európabajnokságot, 2002-ben a junior erőemelő európabajnokságot rendezhettünk. 2005-ben megrendeztük Miskolcon a fekvenyomó világbajnokságot

15 Az Ifjúsági és Sportminisztérium által nyilvántartott nemzetközi eredményességi pontversenyben 1999-ben, az erőemelő-sport, Magyarország 5.

16 Kathi Béla 180cm, 145kg, bicepsz 59, fekvenyomó világbajnok, testépítő magyar bajnok „Két dolog számít az életben:mennyit nyomsz fekve, és hanyas a karod”

17 A magyar erőemelők jelenleg ( 2003. január 1
A magyar erőemelők jelenleg ( január 1. ) 8 világ és 10 európa rekord birtokosai. Egyéni Világbajnokaink: Európabajnokok: Onozó Szabolcs Mészáros László Závodszky Tímea Balázs Szabolcs Kupcsik László Kovács Gábor Mészáros Tibor Kocsis Csongor Pfeifenroth Tamás Makovics Zsolt Baranyai Ildikó Váradi Róbert Árvai István Földi Attila


Letölteni ppt "„Mielőtt belekezdesz, konzultálj az orvosoddal”"

Hasonló előadás


Google Hirdetések