Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A volt középiskolám : II. Rákóczi Ferenc Fővárosi Gyakorló Közgazdasági Szakközépiskola.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A volt középiskolám : II. Rákóczi Ferenc Fővárosi Gyakorló Közgazdasági Szakközépiskola."— Előadás másolata:

1 A volt középiskolám : II. Rákóczi Ferenc Fővárosi Gyakorló Közgazdasági Szakközépiskola

2 Az iskola létrejötte: Az iskola a VI.ker., Izabella-utcai Felső Kereskedelmi iskolából szakadt ki. 1916/17. iskolai évvel, külön vezetés mellett, önálló kereskedelmi iskolaként megkezdte a működését, a Kertész utcában. A húszas évek: A húszas évek elejére a kiegyensúlyozott, békés iskolai munka volt a jellemző. Aktívan működött a gyorsírókör, a sportkör és az önképzőkör. A kereskedelmi iskolák új tanterve 1926-ban lépett életbe, amely új tárgyként létrehozta a „Gyakorló iroda” nevű tárgyat, amely a könyvviteli ismereteket gyakorlati ügyintézési, levelezési, kereskedelmi számtani ismeretekkel egészítette ki. A II. Rákóczi Ferenc nevet 1927-ben vette fel. A harmincas évek: Az 1929/33-as gazdasági világválság idején a tanulólétszám visszaesett, a magas tandíj, a gazdasági kilátástalanság elriasztotta a tanulni vágyókat. Az iskola életében 1933-ban új fejezet kezdődött: átköltözött a mai helyére, a Wesselényi utca 38-ba. Az iskola tanulóitól a sportolás sem állt távol. Ide járt Kemény Tibor labdarúgó, az FTC válogatott szélsője, Suhai Sándor, aki szintén focista volt és Hoffman András, aki a Házi II. néven lett válogatott asztalteniszező 1915/16-ban.

3 A negyvenes évek: A háborús évek egyre jobban befolyásolták a tanárok és diákok életét, mindennapjait. A tanítás azonban a körülményekhez képest viszonylag zavartalanul folyt. Az 1940/41-es tanévtől a felsőkereskedelmi iskola középiskolaként működött tovább. Az 1943/44-es tanévben a tanárok közül többeket katonai szolgálatra hívtak. Helyettük nagyrészt már nyugállományban lévő idős tanárt foglalkoztattak vagy helyettesítéssel oldották meg a problémát. Az áprilisban tartandó írásbeli érettségi vizsgákat légiriadó zavarta meg. Az ötvenes évek: Az 1949/50-es tanév: a kereskedelmi szakirányt felváltotta a közgazdasági szakképzési irány. 1950-től kezdve már ipari könyvvitelt tanítottak, 1952-ig a szocialista számvitel minden ága helyet kapott az oktatásban. Az ideológia és a nevelési célkitűzések is változtak. A tanárok ideológiai-politikai tisztánlátása a bel- és külpolitikai események következtében helyes irányban alakult.

4 A hatvanas évektől a kilencvenes évekig: Ha az iskola nem is tudott lépést tartani a fejlődéssel, de a zsebszámológépek, elektronikus számológépek, személyi számítógépek alkalmazásával megpróbált alkalmazkodni a korszerű követelményekhez. Az intézményben az első gép-gyorsító, idegen nyelvi osztály 1964 szeptemberében kezdte meg működését. Az 1987/88-as tanévig évfolyamonként 2 ilyen típusú osztály volt. Ugyanebben a tanévben új ágazatot indítottak az iskolában. A külkereskedelmi ügyintéző szakon a tanulók két nyelvet tanulhattak és emellett a külkereskedelemmel kapcsolatos alapismereteket a 3. és 4. osztályban. A kilencvenes évektől napjainkig: A rendszerváltással egy időben iskolánk is átalakult. A nyelvi képzés fejlesztéseként bevezették a 0+4 éves képzést a Külkereskedelmi és a Számviteli-gazdálkodási képzésben. A 0. évben a tanulók magas óraszámban tanultak idegen nyelvet, a 2. évtől kezdődően hagyományos formában folyt a képzés az érettségi-képesítő viszga megszerzéséig, a célnyelvet végig magas óraszámban tanulták. Ennek eredményeként növekedett a nyelvvizsgák száma.

5 1993-ban ünnepelték a gyakorló iskolai tevékenység megkezdésének 50. évfordulóját. A Budapesti Corvinus Egyetemmel kezdődött ez a kapcsolat, de az ELTE, a Kodolányi János Főiskola és a Budapesti Műszaki Főiskola hallgatói is koptatták a padokat a II. Rákócziban. Az egyetemekkel és főiskolákkal való együttműködés eredményeképpen bekapcsolódtak a felsőfokú akkreditált szakképzés beindításába. Első partner a Pénzügyi Számviteli Főiskola volt: a banki, pénzügyi és a számviteli szakügyintézői képzést indították el. Utána a jogi asszisztens képzést a Pécsi Tudományegyetemmel együttműködve, majd a budapesti Corvinus Egyetem által akkreditált gazdálkodási menedzserasszisztens képzés következett. 1995 óta folytatnak az érettségi előtti képzésben két tanítási nyelvű képzést. 2004-ben indult az első intenzív nyelvi előkészítő osztály francia és olasz csoporttal. ( ebbe az osztályba jártam én is ) Ma már ezen a szinten 5 éves képzésen angol, német és spanyol nyelven is folyik oktatás.

6 Vége Major Péter L1S2HB


Letölteni ppt "A volt középiskolám : II. Rákóczi Ferenc Fővárosi Gyakorló Közgazdasági Szakközépiskola."

Hasonló előadás


Google Hirdetések